Dodatkowe opłaty za wykonanie prac w innym terminie?

Jestem właścicielem mieszkania w innym mieście. Nikt w nim nie mieszka od ponad trzech lat, bo z uwagi na obowiązki rodzinne muszę przebywać gdzie indziej. Mam profil w IOK u administratora nieruchomości, administrator ma również mój adres e-mail. Wszelkie informacje (o zebraniach, remontach, naprawach), jak też rozliczenia otrzymuję mailowo, a uchwały głosuję w portalu IOK.
W 2023 roku przegłosowano uchwałę o wymianie domofonów, nie wyznaczając dokładnego terminu dokonania wymiany. Nie otrzymałem powiadomienia, kiedy prace zostaną wykonane w moim mieszkaniu. Pod koniec 2024 roku otrzymałem zaś mail:
4 grudnia 2024 w godzinach 14:00-17:00 będą w Państwa mieszkaniach montowane/wymieniane domofony (w związku z modernizacją systemu domofonowego z lipca 2023 roku). W tym czasie dojazd i programowanie będą dla Państwa bezpłatne, każdy dojazd w innym terminie będzie wiązał się z opłatą 150 zł.
Ponieważ nie mogłem być obecny w podanym terminie, poprosiłem o propozycję innego. Zapytałem też o podstawę żądania opłaty dodatkowej. Nie otrzymałem odpowiedzi. Po interwencji przysłano mi skan umowy z wykonawcą, w której napisano m.in. że:
Z powyższych informacji wnioskuję, że każe się mi nie tylko zapłacić za instalację w innym terminie (ale o pierwotnym terminie nie zostałem poinformowany), ale również drugi raz ponieść koszt zakupu urządzeń. Czy administrator postępuje zgodnie z prawem?
W 2023 roku przegłosowano uchwałę o wymianie domofonów, nie wyznaczając dokładnego terminu dokonania wymiany. Nie otrzymałem powiadomienia, kiedy prace zostaną wykonane w moim mieszkaniu. Pod koniec 2024 roku otrzymałem zaś mail:
4 grudnia 2024 w godzinach 14:00-17:00 będą w Państwa mieszkaniach montowane/wymieniane domofony (w związku z modernizacją systemu domofonowego z lipca 2023 roku). W tym czasie dojazd i programowanie będą dla Państwa bezpłatne, każdy dojazd w innym terminie będzie wiązał się z opłatą 150 zł.
Ponieważ nie mogłem być obecny w podanym terminie, poprosiłem o propozycję innego. Zapytałem też o podstawę żądania opłaty dodatkowej. Nie otrzymałem odpowiedzi. Po interwencji przysłano mi skan umowy z wykonawcą, w której napisano m.in. że:
- kosztorys obejmuje unifony z dostawą i montażem: 150 zł / unifon,
- w cenie zawarte są pastylki RFID w ilości 2 szt. dla każdego lokalu,
- unifony, których nie zamontowano w wyznaczonym terminie (ale tego terminu nie podano) z powodu nieobecności lokatora, zostaną zaprogramowanie i przekazane wspólnocie i będą mogły zostać zamontowane w terminie późniejszym za dodatkową opłatą 150 zł,
- programowanie pastylek w innym terminie wiąże się z dodatkowym kosztem w wysokości 100 zł.
Z powyższych informacji wnioskuję, że każe się mi nie tylko zapłacić za instalację w innym terminie (ale o pierwotnym terminie nie zostałem poinformowany), ale również drugi raz ponieść koszt zakupu urządzeń. Czy administrator postępuje zgodnie z prawem?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
To bez większego znaczenia, ale dodam jako ciekawostkę. Choć napisałem do administratora, że nie mogę być obecny 4 grudnia 2024, i poprosiłem o propozycję innych terminów, w podanym dniu zadzwonił do mnie monter. Poinformował mnie, że jest w budynku i chciałby wiedzieć, czy będę w domu. Nikt mu nie przekazał informacji, że jestem nieobecny, za to dał mu mój numer telefonu, nie pytając mnie o zgodę.
wybierz sobie termin i powiadom administratora dogodny dla ciebie , bo za niego będziesz musiał zapłacić za dojazd wykonawcy .
Dlaczego mam płacić wykonawcy za instalacje w innym terminie, skoro zgodnie z umową miał obowiązek powiadomienia wszystkich właścicieli o pierwszym terminie, ale tego nie dopełnił?