Jak złapać wandali (rejestrator / monitoring odpadają)?

eltonelton Użytkownik
edytowano listopada 2017 w Wolne tematy
Dzień dobry. Ostatnio borykamy się z przejawami wandalizmu przed naszym blokiem. Raz ktoś pomalował sprayem drzwi wejściowe, innym razem urwał klamkę, kilka razy kopał po drzwiach. Pewna firma zrobiła nam wycenę monitoringu na kwotę około 5 tys. zł, co przewyższa nasze możliwości. Macie jakieś pomysły jak złapać takie osoby innymi, tańszymi metodami? Jakieś czujniki ruchu, alarm, a może coś innego?

Komentarze

• Opcje
    tradertrader Użytkownik
    edytowano listopada -1
    5 tys to dużo, popytaj w innych firmach,
    na początek spróbuj z zamontować atrapę kamery zewnętrznej z czujnikiem ruchu i z wbudowaną diodą LED, to zazwyczaj skutecznie zraża wandalistę w cenie 20-60zł.
    http://www.ctr.pl/produkty/atrapy-kamer/atrapa-kamery-zewn-trznej-z-czujnikiem-ruchu.htm
    http://www.ctr.pl/produkty/atrapy-kamer/atrapa-kopulowa-z-dioda.htm
  • Opcje
    orgorg Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Może kup zwykły rejestrator wideo i zamontuj gdzieś obok drzwi wejściowych?
  • Opcje
    eltonelton Użytkownik
    edytowano listopada -1
    @trader Dobry pomysł. Na pewno przegoni to co niektórych. Dobrze jednak, aby to coś nagrywało.

@org Pisałem, że rejestrator odpada ze względu na wysoką cenę.
  • Opcje
    wp44wp44 Użytkownik
    edytowano listopada 2017
    elton: Jakieś czujniki ruchu, alarm, a może coś innego?
    Chyba nie zrozumiałem. Chciałbyś złapać takie osoby czujnikiem ruchu? Nie mogę sobie tego wyobrazić. Monitoring to najtańsza opcja i dobry pomysł do odstraszania, aczkolwiek, jak to bywa z monitoringiem, często jest nieskuteczny. Wystarczy, że wandal zasłoni twarz i po sprawie.

Alarmu trochę sobie nie wyobrażam - chciałbyś alarm antysprayowy na drzwiach, czy jak? Względnie alarm na drzwiach reagujący na kopniaki? Albo klamka podłączona do alarmu, który się uaktywnia w przypadku urwania? No, a co z innymi elementami wokół budynku? Przecież nie podłączysz wszystkiego do alarmu. A nawet, gdyby Ci się udało, to zapewniam, że będzie wielokrotnie drożej, niż w przypadku monitoringu.
    trader: 5 tys to dużo, popytaj w innych firmach
    Zawsze mnie bawi, kiedy ktoś mówi, że to dużo, albo mało, nie wiedząc, co jest przedmiotem wyceny. Nie wiesz za co te 5 000, a orzekasz, że dużo. To tak, jakby twierdzić, że kwota x za pojazd, to dużo. No, ale jaki pojazd? Rower, hulajnoga, luksusowa limuzyna, czy może ciągnik siodłowy z naczepą? Nawet nie wiadomo, jaki duży ten blok, ilu właścicieli, jakiej wielkości posesja, ile kamer zaproponowano (to zależy przecież od wielkości, kształtu budynku, innych obiektów na działce, wielkości obszaru, który monitoring ma objąć i wiele innych czynników), jakie urządzenia towarzyszące, czy działający on-line, jaki rejestrator i tak dalej.
    elton: Macie jakieś pomysły jak złapać takie osoby innymi, tańszymi metodami?
    Tak. Zawiązać straż obywatelską, wyznaczyć dyżury i pilnować na zmianę. Jeśli każdy będzie dyżurował za darmo, to to będzie na pewno tańsze od monitoringu.

A jeśli już rozważasz, czy dużo, czy mało, to warto sobie zawsze przekalkulować, co będzie droższe. Koszt ochrony, czy naprawa zniszczeń. Poza tym, trzeba patrzeć zawsze na to, ile to wyniesie na jeden lokal.
  • Opcje
    orgorg Użytkownik
    edytowano listopada 2017
    [cite] elton:[/cite]@org Pisałem, że rejestrator odpada ze względu na wysoką cenę.
    Chodziło mi raczej o wideorejestrator (kamerę samochodową) czyli takie coś http://www.strefa-zakupowa.pl/rankingi/sprzet-rtv/rejestrator/

Takie kamerki mogą nagrywać w pętli, więc jakby podłączyć do zasilania (pewnie musiałoby być takie jak w zapalniczce samochodowej) to byłaby to tania alternatywa dla monitoringu, tylko trzeba by zgrywać to co kilkadziesiąt godzin, więc trochę byłoby to uciążliwe.
    Komentarz edytowany org
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] elton:[/cite]@org Pisałem, że rejestrator odpada ze względu na wysoką cenę.
    https://www.ceneo.pl/Zestawy_do_monitoringu
  • Opcje
    Marcin43Marcin43 Użytkownik
    Czy ktoś moze montował atrapę kamery? Czy taka atrapa kamery pomogła?
  • Opcje
    JanuszkarpatyJanuszkarpaty Użytkownik
    Atrapa kamery nie jest droga, szczególnie jeśli chciałbyś zamontować atrapę kamery przemysłowej:
    https://www.napad.pl/produkty-149-1137-atrapa-kamery-przemysowej-gl-102-2697
    Kosz to jakieś 16 zł, kamera przemysłowa to już grube pieniadze ;) Sam na szczęście nie miałem problemu z wandalami ale myślę, ze nie zaszkodzi spróbować z atrapą. W wielu przypadkach ktoś kto zobaczy taką kamerę dwa razy zastanowi się czy zrobić to co ma zrobić.
    Jeśli taka atrapa nie pomoże, możesz potem zastanowić się nad zamontowaniem prawdziwej kamery.
  • Opcje
    dropsdrops Użytkownik
    Mamy na osiedlu kilka prawdziwych kamer. Ale prawda jest taka, ze jak doszło do kradzieży samochodu, wandalizmu to policja po złożeniu zawiadomienia i tak umarza postępowanie bo nie odnalazła sprawcy. Kamery sprawdzają się gdy to właściciele coś nie tak zrobią- podrzucą sprzęt agd pod śmietnik, coś zniszczą, zarysują auto.
  • Opcje
    ArkadiuszMrozArkadiuszMroz Użytkownik
    Niestety jest tak jak mówisz..
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.