Podwójne wynagrodzenie?

Anna AnnaAnna Anna Użytkownik
Witam Forumowiczów, jestem nowa na forum, ale i w temacie wspólnot mieszkaniowych. Zdążyłam się już zapoznać ze stosownymi ustawami, ale nie mogę znaleźć rozwiązania problemu, który chciałabym Wam przedstawić. Otóż wspólnota w której jestem powstała w połowie ubiegłego roku i dotychczas odbyło się tylko jedno zebranie na którym to uchwalono m.in. wybór zarządu (dwie panie) oraz zatwierdzono Administratora budynku (deweloper) określając też stawkę za administrowanie 0,60 zł/m2 pow. mieszkania. Kolejna uchwała wprowadziła "ryczałt w wysokości 400 zł rocznie dla każdego Członka Zarządu". Fakt nie jest to duża kwota, ale poddaję w wątpliwość jej słuszność. Wszystkimi sprawami zajmuje się zarządca, więc za co 800 zł rocznie? Czy to zgodne z prawem, aby płacić i zarządcy i zarządowi?

Komentarze

• Opcje
    kasanderkasander Użytkownik
    edytowano marca 2017
    Czy to zgodne z prawem, aby płacić i zarządcy i zarządowi?
    Tak - skoro tak zadecydowali właściciele w uchwale.
    Swoją drogą jesteście bogatą wspólnotą jeżeli stać Was na płatny zarząd, zarządcę i jeszcze płatnego administratora budynku.
    Ktoś z właścicieli zaproponował takie rozwiązanie?
    Ile lokali liczy Wasza wspólnota: 150-300?
    Nikt z właścicieli nie oponował, nie żądał wyjaśnień tylko większość tak w ciemno była "ZA"?
    Zdaje się, że staliście się - wielokrotnie tu na Forum omawianym - przykładem wspólnoty złożonej ze stadka owieczek a nie właścicieli "pełną gębą".
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano marca 2017
    (...)
    Zarzadowi też sie należy wynagrodzenie za poejmowane decyzje i odpowiedzialność

Art. 28. Właściciel lokalu pełniący obowiązki członka zarządu może żądać od wspólnoty wynagrodzenia odpowiadającego uzasadnionemu nakładowi pracy
    Komentarz edytowany admin
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    KubaP czytałam ten artykuł i właśnie nie widzę tu nakładu pracy bo wszystkim zajmuje się zarządca, a decyzje podejmowane są na drodze uchwał więc odpowiedzialność ciąży na wszystkich.

Kasander być może nie wyraziłam się poprawnie jest zarząd oraz administracja oni dzielą się kasą za administrowanie bo jest tam pan zarządca i pani od przelewów. Wspólnota jest mała 28 lokali. Na zebraniu nie byłam bo akurat nie mogłam:/ Teraz będzie zebranie i chciałam się przygotować do niego między innymi co do tego wynagradzania zarządu. Doradźcie mi czy można tą ustawę cofnąć? Czy z administrowaniem tak małą wspólnotą jest aż tyle roboty że zarząd sam nie ogarnie? Wydaje mi się, że ogranicza się to do kilku przelewów i umów, jeśli jestem w błędzie to poprawcie mnie:)
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Anna Kowalewska: Wybór Zarządu (dwie panie) oraz zatwierdzono Administratora budynku
    Anna Kowalewska: Wszystkimi sprawami zajmuje się Zarządca
    To kto zajmuje się zarządzaniem i administrowaniem w waszej wspólnocie ? Zarząd, Zarządca i Administrator ?
    Anna Kowalewska: Ryczałt w wysokości 400 zł rocznie dla każdego Członka Zarządu
    To ile wynosi roczny ryczałt uchwalony NA KAŻDEGO właściciela ??? Ile lokali liczy wasza wspólnota ?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Elan tak jak napisałem Administrator (deweloper) a zarząd jest powołany, ale nie zajmuje się niczym. Ryczałt w sumie na obie Panie 800 zł lokali jest 28, ale właściwie każdy płaci za to od metra czego też do końca nie rozumiem. Czy normą jest płacenie od metra za wszystko? Czy to że mam mieszkanie 62 metry oznacza że na odśnieżanie i sprzątanie mam płacić 60 % więcej niż sąsiad na 38m2 z 3 osobową rodziną? Przecież oni teoretycznie brudzą bardziej co mają do tego metry? Wiem, że ten ryczałt wyjdzie mi 28 zł rocznie ale przecież płacę komu innemu za zarządzanie. I czy jeśli jest uchwała o tym ryczałcie to czy nie powinny być te osoby wymienione w niej z imienia i nazwiska? Czy nie powinno być notariusza przy uchwalaniu uchwały odnośnie powierzenia wspólnoty w administrowanie?

Kasander masz rację z tymi owieczkami! Dlatego chcę to zmienić.
  • Opcje
    edytowano marca 2017
    czy można tą ustawę cofnąć?
    Nie ustawę ale uchwałę - każdą, zawsze można zastąpić inną, następną.
    Jeżeli deweloper Wami zarządza (jesteście nową wspólnotą) to zapewne sprawuje tzw. zarząd powierzony a te panie z niby zarządu są tzw. "dupokrytką" tylko a nie zarządem.
    Dla sprawnego zarządzania tak niewielką wspólnotą wystarczy 1-2 gramotnych ludzi.
    Ale deweloper tak łatwo Was z rąk nie wypuści.
    Czy normą jest płacenie od metra za wszystko?
    We wspólnocie normą ustawową jest płacenie kosztów zarządu NW wg. udziałów - masz większy udział płacisz więcej, a mediów wg. zużycia .
    p.s. nie odpowiedziałaś na kilka pytań, bo jeśli to są wszystko pomysły dewelopera (zarządcy) to....ciężka walka przed Wami.
    uchwały odnośnie powierzenia wspólnoty w administrowanie?
    Wspólnoty nie powierza się w administrowanie (to był dawny wymysł tzw. licencjonowanych), wspólnota może powierzyć sprawowanie zarządu jakieś firmie np. jak nie chcą się właściciele sami zarządzać.
    Komentarz edytowany kasander
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Anna Kowalewska:[/cite]KubaP czytałam ten artykuł i właśnie nie widzę tu nakładu pracy bo wszystkim zajmuje się zarządca, a decyzje podejmowane są na drodze uchwał więc odpowiedzialność ciąży na wszystkich.
    wszystkim to pojęcie obszerne ... zdecyduj się czy masz zarządcę cay administratora, bo ważna rzecz .
    Art. 28. Właściciel lokalu pełniący obowiązki członka zarządu może żądać od wspólnoty wynagrodzenia odpowiadającego uzasadnionemu nakładowi pracy

Nieopłacany Zarząd to wymówka dla niego jak znalazł. Widzę, że zazdrość w tobie jest ogromna , może ty wejdziesz do zarządu WM, a się dowiesz co to są te "decyzje" sprowadzone do treści uchwał
  • Opcje
    HaneczkaHaneczka Użytkownik
    edytowano marca 2017
    [cite] Anna Kowalewska:[/cite] Zdążyłam się już zapoznać ze stosownymi ustawami, ale nie mogę znaleźć rozwiązania problemu, który chciałabym Wam przedstawić.
    Problemem okazuje się to, że zarząd jest płatny. :cool: Z tym, że... to jest Twój problem, a nie wspólnoty mieszkaniowej, której jesteś członkiem, ponieważ ta wspólnota jako jednostka organizacyjna podjęła decyzję, w formie uchwały właścicieli, o wynagrodzeniu dla zarządu właścicielskiego.

Skoro, jesteś przeciwna, a to wynika z dalszych Twoich wpisów, czy nie myślałaś o wniesieniu sprawy do sądu?

Napisz nam, z czego wynika Twój sprzeciw w sprawie płatnego zarządu.
    [cite] Anna Kowalewska:[/cite] zatwierdzono Administratora budynku (deweloper) określając też stawkę za administrowanie 0,60 zł/m2 pow. mieszkania. Kolejna uchwała wprowadziła "ryczałt w wysokości 400 zł rocznie dla każdego Członka Zarządu".
    Interesuje mnie jeszcze jedna rzecz. Dlaczego wynagrodzenie administratora ustalone zostało od m2 powierzchni mieszkania, a wynagrodzenie zarządu ryczałtem rocznym?
    Czy ma to coś wspólnego, ze słowami pewnej piosenki: "rycz, mała, rycz", czy też jest jakiś inny klucz do zrozumienia tej decyzji? :smile:
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano marca 2017
    [cite] Anna Kowalewska:[/cite]Czy normą jest płacenie od metra za wszystko? Czy to że mam mieszkanie 62 metry oznacza że na odśnieżanie i sprzątanie mam płacić 60 % więcej niż sąsiad na 38m2 z 3 osobową rodziną?
    (...)

Art.12.2. Pożytki i inne przychody z nieruchomości wspólnej służą pokrywaniu wydatków związanych z jej utrzymaniem, a w części przekraczającej te potrzeby przypadają właścicielom lokali [b][color=#f00]w stosunku do ich udziałów[/color][/b]. [b]W takim samym stosunku właściciele lokali ponoszą wydatki i ciężary związane z utrzymaniem nieruchomości wspólnej[/b] w części nie znajdującej pokrycia w pożytkach i innych przychodach.

Reasumując masz duży metraż płacisz dużo masz mały metraż płacisz mało
  • Opcje
    edytowano marca 2017
    Anna Kowalewska: Zarząd jest powołany, ale nie zajmuje się niczym
    Miesięcznie, za administrowanie płacisz chyba 37,20 zł (62,00 m2 x O,60 zł/m2), czyli tyle, ile "kot" napłakał. Rocznie za administrowanie płacisz 446,40 zł.
    Anna Kowalewska:Jest Zarząd oraz administracja, oni dzielą się kasą za administrowanie, bo jest tam pan Zarządca i pani od przelewów
    We wspólnocie nie może działać jednocześnie i Zarząd i Zarządca . (...)
    Anna Kowalewska: Wybór Zarządu (dwie panie) oraz zatwierdzono Administratora budynku (deweloper)
    Tu napisałaś, że macie Zarząd i Administratora. Dalej napisałaś, że:
    Anna Kowalewska: jest Zarząd oraz administracja oni dzielą się kasą za administrowanie bo jest tam pan Zarządca i pani od przelewów.
    Czyli, że jest Zarząd, Administrator i Zarządca. W dalszym ciągu nie wiadomo, co ty określasz ryczałtem i ile konkretnie płacisz MIESIĘCZNIE za zarzadzanie i administrowanie. Z czego to WYNIKA ? Na razie - mącisz... :wink:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Nie ma we mnie zazdrości, jestem lekarzem i dobrze zarabiam. Nie chodzi o pieniądze tylko o sam fakt, że zrzucam się dla Pani z kasy, która według mnie nie robi nic dla wspólnoty i nie ma tu znaczenia kwota bo chociaż była by to ode mnie 1 zł to była bym zła tak jak po wrzuceniu złotówki cyganowi bez nogi, gdy zobaczyłabym jak po "robocie" wstaje i idzie na dwóch. A dlaczego kasander piszesz, że tak łatwo nie wypuści nas deweloper? Nie możemy tego uchwalić?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    dlaczego kasander piszesz, że tak łatwo nie wypuści nas deweloper? Nie możemy tego uchwalić?
    Odpowiedz proszę - co masz napisane w swoim AN kupna lokalu, o sposobie sprawowania zarządu NW we wspólnocie?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] Anna Kowalewska:[/cite]Nie ma we mnie zazdrości, jestem lekarzem i dobrze zarabiam.
    O! Bardzo nas to cieszy. :smile: Mamy tu trochę problemów zdrowotnych, nie da się ukryć i ukrywać nie będziemy... :cool:
    Czy udzielisz nam trochę porad bezpłatnie?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Za administrowanie 37,20 idzie do Administratora (deweloper) a ryczałt 800 zł/rok na całą wspólnotę się dzieli. W skali jednego lokalu to tyle co kot napłakał, ale w skali całego bloku i 10 lat obniżając te koszty chociaż by o 20 gr/m2 to wychodzi 42 tys złotych. Nie lepiej wydać to na inne potrzeby wspólnoty chociażby fundusz remontowy?
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano marca 2017
    [cite] Anna Kowalewska:[/cite] Nie chodzi o pieniądze tylko o sam fakt, że zrzucam się dla Pani z kasy, która według mnie nie robi nic dla wspólnoty i nie ma tu znaczenia kwota bo chociaż była by to ode mnie 1 zł to była bym zła tak jak po wrzuceniu złotówki cyganowi bez nogi, gdy zobaczyłabym jak po "robocie" wstaje i idzie na dwóch. A dlaczego kasander piszesz, że tak łatwo nie wypuści nas deweloper? Nie możemy tego uchwalić?
    a co twoim zdaniem taki członek zarządu powinien robić ?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Hehe Haneczka nie ma problemu, ale czy to zgodne z regulaminem forum?:shocked:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] Anna Kowalewska:[/cite] tak jak po wrzuceniu złotówki cyganowi bez nogi, gdy zobaczyłabym jak po "robocie" wstaje i idzie na dwóch.
    Daj spokój. :cool: Więcej tolerancji!
    Każdy ma jakiś pomysł na życie. Innym też pozwól się realizować.
    Ja daję złotówkę, jak mnie proszą na piwo, chociaż... jak to się mówi, groszem nie śmierdzę.
  • Opcje
    edytowano marca 2017
    KubaP: A co twoim zdaniem taki członek Zarządu powinien dobić ?
    Właściciela... ? :tooth:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    KubaP uważam, że wspólnota powinna się usamodzielnić i wtedy zarząd wykonywałby to co teraz administrator. Wówczas jak najbardziej zarząd powinien być wynagradzany uczciwą zapłatą np. 0.20 gr od metra2. Nie sądze, aby było obowiązków aż tak dużo.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Anna Kowalewska:[/cite]Za administrowanie 37,20 idzie do Administratora (deweloper) a ryczałt 800 zł/rok na całą wspólnotę się dzieli. W skali jednego lokalu to tyle co kot napłakał, ale w skali całego bloku i 10 lat obniżając te koszty chociaż by o 20 gr/m2 to wychodzi 42 tys złotych. Nie lepiej wydać to na inne potrzeby wspólnoty chociażby fundusz remontowy?
    a jak pomnożysz to przez 100 lat to wróci ci się za lokal :bigsmile:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] Anna Kowalewska:[/cite] a ryczałt 800 zł/rok na całą wspólnotę się dzieli. W skali jednego lokalu to tyle co kot napłakał, ale w skali całego bloku i 10 lat obniżając te koszty chociaż by o 20 gr/m2 to wychodzi 42 tys złotych.
    Anusia, ja bym to przeliczyła przez wiek, albo i tysiąclecie. To dopiero są oszczędności! :thumbup:
    A może by tak zacząć od Adama i Ewy...? :bigsmile: Czuj, czuwaj! - to każdy członek wspólnoty wiedzieć powinien.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Anna Kowalewska Uważam, że wspólnota powinna się usamodzielnić i wtedy Zarząd wykonywałby to co teraz Administrator
    Oczywiście ! Do pomocy zawsze można zatrudnić Biuro Rachunkowe.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano marca 2017
    [cite] Anna Kowalewska:[/cite]KubaP uważam, że wspólnota powinna się usamodzielnić i wtedy zarząd wykonywałby to co teraz administrator.
    Wówczas jak najbardziej zarząd powinien być wynagradzany uczciwą zapłatą np. 0.20 gr od metra2.
    Nie sądze, aby było obowiązków aż tak dużo.
    jesteś w wielkim błędzie wejdź teraz do zarządu, a szybko z niego będziesz uciekać z nawału decyzji, które masz podjąć np: którego z sąsiadów dać do windykacji, jak rozstrzygnąć spór sąsiedzki, ect
    [cite] Anna Kowalewska:[/cite] uważam, że wspólnota powinna się usamodzielnić i wtedy zarząd wykonywałby to co teraz administrator
    Czy taki Zarząd będzie miał narzędzia, aby sam poprowadzić zarządzanie WM ?:cool:
    Do pomocy zawsze można zatrudnić Biuro Rachunkowe.
    no na pewno biuro rozwiąże sprawę :bigsmile: to tylko mała cegiełka w zarządzaniu nieruchomością
    Komentarz edytowany KubaP
  • Opcje
    edytowano marca 2017
    [cite] KubaP:[/cite]a co twoim zdaniem taki członek zarządu powinien robić ?
    Zadajesz dziwne pytanie... Jak to co? :shocked:
    Członek zarządu powinien, wg Anny Kowalewskiej, leżeć i pachnieć. Wszak zarząd we wspólnocie to taki kwiatek do... kożucha. Kożuch można wycimoruchać, a i tak nie będzie specjalnie tego widać. Natomiast kwiatka już tak się nie da. Za darmo. (...) :bigsmile:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Haneczka trzymaj fason... Nie wiem czym się w życiu zajmujesz, ale z ekonomią raczej masz nie po drodze.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano marca 2017
    [cite] Anna Kowalewska:[/cite] Nie wiem czym się w życiu zajmujesz, ale z ekonomią raczej masz nie po drodze.
    jak prowadzi gospodarstwo domowe to lepszej ekonomistki nie znajdziesz
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Anna Kowalewska: Ale z ekonomią raczej masz nie po drodze.
    Aniu, widzę, że wesoło bawisz się z nami w kotka i myszkę... :bigsmile:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Elan nie wiem co miałeś na myśli...
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano marca 2017
    [cite] Anna Kowalewska:[/cite]Nie ma we mnie zazdrości, jestem lekarzem i dobrze zarabiam.
    lekarz ekonomista, a ustawy nie przeczytał ze zrozumieniem
    Odpowiadasz na mało znaczące pytania, skup się na tej odpowiedzi
    a co twoim zdaniem taki członek zarządu powinien robić ?

• Opcje
    edytowano listopada -1
    Widzę, że jest jakieś kółko wzajemnej adoracji:) Ja odpadam wolę inne figury...
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano marca 2017
    [cite] Anna Kowalewska:[/cite]Widzę, że jest jakieś kółko wzajemnej adoracji :bigsmile:. Ja odpadam wolę inne figury...
    Trafiłaś na członków zarządów we wspólnotach
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Anna Kowalewska: Elan nie wiem co miałeś na myśli...
    Wymyślone problemy "ekonomiczne"... :bigsmile:
    Anna Kowalewska: Wolę inne figury...
    Hmm, tak sądziłem :wink:
  • Opcje
    edytowano marca 2017
    [cite] elan124:[/cite] Gdzie jest Naczelny Cenzor, tego sobotniego wydania ?! :tooth:
    Ostrzy zęby na regulaminie...? :confused: :bigsmile:
    [cite] Anna Kowalewska:[/cite] Nie wiem czym się w życiu zajmujesz, ale z ekonomią raczej masz nie po drodze.
    W życiu zajmuję się... życiem i ciągle mam wrażenie, że robię nie to, co chcę i powinnam. Poza tym, mam teraz kota na punkcie kota. Kot jest sierota, więc tym bardziej mam z tego powodu kota.
    No i... ulegam przemocy ekonomicznej we wspólnocie. Chyba jestem wykorzystywana. :confused:
    [cite] KubaP:[/cite] lekarz ekonomista, a ustawy nie przeczytał ze zrozumieniem
    Bo w niej nie ma jednostek chorobowych, a ona jest taka ladna, mala i zdrowa - dla normalnych. No i pachnie wolnością...
    A wolności trzeba strzec jak niepodległości, a nie ją leczyć, po uprzednim doprowadzeniu do destrukcji.
    [cite] KubaP:[/cite]Trafiłaś na członków zarządów we wspólnotach
    Jest jakaś damska odmiana tego słowa? :cool: Może zachęciłoby to, panią lekarz, do osobistej aktywności w zarządzie, tak bez znieczulenia i... bonobo* ?

* bonobo - czytaj ze rozumieniem: pro bono. :smile:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] KubaP:[/cite]Trafiłaś na członków zarządów we wspólnotach
    Jest jakaś damska odmiana tego słowa? :cool: Może zachęciłoby to, panią lekarz, do osobistej aktywności w zarządzie, tak bez znieczulenia i... bonobo* ?

* bonobo - czytaj ze rozumieniem: pro bono. :smile:[/quote]

Sam fakt pisania czegoś tylko po to by za chwilę to przetłumaczyć świadczy o Twojej nietuzinkowości, tym bardziej pozdrawiam i zdrowia życzę.
  • Opcje
    edytowano marca 2017
    [cite] Anna Kowalewska:[/cite] Sam fakt pisania czegoś tylko po to by za chwilę to przetłumaczyć świadczy o Twojej nietuzinkowości, tym bardziej pozdrawiam i zdrowia życzę.
    Aneczko, je też Cię pozdrawiam i zdrowia życzę - indywidualnie i zawodowo, ponieważ naszej służbie zdrowia potrzebne jest cudowne uzdrowienie.

Poza tym, zachęcam Cię abyś poczytała sobie o małpkach bonobo - o ich zwyczajach i zachowaniach. Niewątpliwie szybko znajdziesz związek, w angalogii do marnego wynagradzania członków zarządu lub...ich powszechnie sugerowanej społecznej funkcji. Dlatego właśnie napisałam: "bonobo". :smile:
    (...)
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Anno - chęci masz dobre, ale piekło, bruk....
    Wydaje mi się, że za mało wiesz o funkcjonowaniu wspólnoty, żeby ją zmieniać. Świadczy o tym przykład z odśnieżaniem i sprzątaniem, płaceniem udziałami.
    Na zebraniu wyjdziesz na pieniaczkę i nic nie załatwisz.

We wspólnocie sprawy załatwia się wspólnie, razem z sąsiadami - sama nic nie zrobisz.
    Twoi sąsiedzi postanowili płacić administratorowi i członkom zarządu. Ty uważasz tę uchwałę za błędną, ale nie było cię na zebraniu.
    Czy pytałaś co robią członkowie zarządu? Ile razy spotykają się z administratorem (czas), analizują oferty (czas), podpisują dokumenty, dzwonią gdzieś, może dojeżdżają.
    Chcesz coś zmienić w swojej wspólnocie, mieś wpływ na decyzje?
    Współdziałaj, rozmawiaj z sąsiadami, proponuj pozytywne rozwiązania, bez krytykanctwa
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Członkowie zarządu kontrolują pracę administratora, reprezentują wspólnotę, wykonują przelewy i odpowiadają swoim majątkiem m.in. za swoje zaniedbania.

"Członkowie zarządu wspólnoty mieszkaniowej, podobnie jak członkowie zarządu innych podmiotów prawa, ponoszą odpowiedzialność, która nierozerwalnie związana jest ze sprawowaną funkcją. Wzorem spółek kapitałowych należy przyjąć, że jest to odpowiedzialność organizacyjna, cywilna i karna.Istota odpowiedzialności organizacyjnej sprowadza się w szczególności do należytego wykonania uchwał wspólnoty mieszkaniowej, osiągnięcia planowanego wyniku finansowego a związane z nią regulacje zawarte są w ustawie o własności lokali."

Więcej na ten temat w artykule: " Odpowiedzialność odszkodowawcza członków zarządu wspólnoty mieszkaniowej" na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:

http://www.zarzadca.pl/komentarze/704-odpowiedzialnosc-odszkodowawcza-czlonkow-zarzadu-wspolnoty-mieszkaniowej
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.