Przeciek dachu
Witam serdecznie,
mam problem dotyczący przecieku dachu. Od kilku lat woda przez dach przecieka do mojego mieszkania. Zgłaszam fakt do zarządcy, który jednocześnie pełni funkcję zarządu wspólnoty - dużej. Wspólnota ani zarządca nie chcą znaleźć przyczyny i tym samym nikt od lat dachu nie sprawdził, oczekują, że za własne pieniądze znajdę przyczynę a najlepiej będzie kiedy jeszcze za usunięcie awarii zapłacę z własnych pieniędzy.
W jaki sposób mogę zobligować zarządce do znalezienia przyczyny?
Z góry dziękuję za zainteresowanie i poświęcony czas.
mam problem dotyczący przecieku dachu. Od kilku lat woda przez dach przecieka do mojego mieszkania. Zgłaszam fakt do zarządcy, który jednocześnie pełni funkcję zarządu wspólnoty - dużej. Wspólnota ani zarządca nie chcą znaleźć przyczyny i tym samym nikt od lat dachu nie sprawdził, oczekują, że za własne pieniądze znajdę przyczynę a najlepiej będzie kiedy jeszcze za usunięcie awarii zapłacę z własnych pieniędzy.
W jaki sposób mogę zobligować zarządce do znalezienia przyczyny?
Z góry dziękuję za zainteresowanie i poświęcony czas.
Ta dyskusja została zamknięta.
Komentarze
Dziwne ... zazwyczaj ubezpieczyciel regresem na wspólnotę przenosi koszty.
Jak Ci to nie odpowiada, to możesz założyć sprawę cywilną w Sądzie o wyrządzenie szkody przez WM . Innej drogi nie ma ... o jest ... sam ponieś koszty tej naprawy, sam wybierz sobie wykonawce .
Jaki macie dach : spadzisty czy płaski?
czym pokryty ?
W którym miejscu masz ten zaciek ?
Dach od kilku lat przecieka, zalewane jest mieszkanie , a zarząd nie podejmuje czynności. W takiej sytuacji należałoby zgłosić sprawę do Nadzoru Budowlanego, który przeprowadzi kontrolę stanu technicznego i jeżeli stwierdzi nieprawidłowości, to nakaże w decyzji administracyjnej przeprowadzenie koniecznego remontu pokrycia dachowego określając termin jego wykonania. Jeżeli wspólnota mieszkaniowa nie wykona nakazu - organ ten może stosować pewne środki, jak np. kary administracyjne.
Nowy doklejony: 04.02.21 10:53
W uzupełnieniu mojej wcześniejszej wypowiedzi:
- dlaczego nie ma dostępu do dokumentów? Czy zarząd odmawia?
- odnośnie zarządcy przymusowego - tutaj nie przygotowuje się pozwu, ale wniosek,
- może warto, skoro od wielu lat zarząd nie robi w tej sprawie nic - przygotować pozew o zadośćuczynienie?
W pierwszej kolejności jednak zawiadomienie Nadzoru Budowalnego.