Pojecia "administrator" nie ma w wykazie zawodow. Natomiast licencjonowany zarzadca moze pelnic fonkcje administratora. W odniesieniu do wspolnot Zarzadca wykonuje czynnosci zwyklego zarzadu nieruchomoscia (np. w trybie art. 18 UoWL), czyli pelni role Zarzadu wspolnoty powolywanego w trybie art. 20 tejze ustawy. Natomiast administrator spelnia role "wykonawcza" zajmuje sie niezaba eksploatacja nieruchomosci, bez prawa podejmowania zobowiazan w imieniu wspolnoty.
A jakie to ma znaczenie dla omawianej sprawy?
Brak zawodu w wykazie nic nie znaczy. Wielu zawodów tam nie ma.
Licencja to też odrębna sprawa. Nie ma przepisu, który nakłada wymóg posiadania licencji przez osobę, której powierzono zarząd w trybie art. 18.1 uwl.
Temat był wielokrotni omawiany, również na tym forum.
Wystarczy poszukać.
Licencjonowanego zarządcę możesz pociągać do odpowiedzialności za wyrządzone szkody, administratora bez licencji zarządcy już nie bardzo, za niego odpowiedzialność(też tak naprawdę żadną) ponosi zarząd, który z nim podpisze umowę za administrowanie.:bigsmile:
Licencjonowanego zarządcę możesz pociągać do odpowiedzialności za wyrządzone szkody, administratora bez licencji zarządcy już nie bardzo,
Ale administratora z licencją zarządcy już tak
cyt. „... wyłacznie administrowałem nieruchomoscia w ramach zwykłego zarzadu działajac na zlecenie jako pełnomocnik osób, które tego pełnomocnictwa mi udzieliły, a nie zarzadzałem nieruchomoscia.(...) Zarzad nieruchomoscia sprawowali sami współwłasciciele, a ja tylko administrowałem nieruchomoscia”.
(...)zgodnie z art. 184 ust. 1 ustawy o gospodarce nieruchomosciami zarzadzanie nieruchomosciami jest działalnoscia zawodowa wykonywana przez zarzadców nieruchomosci na zasadach okreslonych w ustawie. Przepisart. 185 ust. 1 ww. ustawy, zalicza bieżące administrowanie nieruchomoscia do czynnosci zarzadzania nieruchomoscia.
[cite] gonia:[/cite]Licencjonowanego zarządcę możesz pociągać do odpowiedzialności za wyrządzone szkody, administratora bez licencji zarządcy już nie bardzo, za niego odpowiedzialność(też tak naprawdę żadną) ponosi zarząd, który z nim podpisze umowę za administrowanie.:bigsmile:
Każdego można pociągnąć do odpowiedzialności za szkodę, którą wyrządził (poza przypadkami uregulowanymi w przepisach szczególnych).
Różnica sprowadza się do tego, że licencjonowany zarządca ponosi dodatkowo odpowiedzialność zawodową.
Komentarze
Brak zawodu w wykazie nic nie znaczy. Wielu zawodów tam nie ma.
Licencja to też odrębna sprawa. Nie ma przepisu, który nakłada wymóg posiadania licencji przez osobę, której powierzono zarząd w trybie art. 18.1 uwl.
Temat był wielokrotni omawiany, również na tym forum.
Wystarczy poszukać.
1) http://je.pl/9fq5
2) http://je.pl/u5iv
Ale administratora z licencją zarządcy już tak
cyt. „... wyłacznie administrowałem nieruchomoscia w ramach zwykłego zarzadu działajac na zlecenie jako pełnomocnik osób, które tego pełnomocnictwa mi udzieliły, a nie zarzadzałem nieruchomoscia.(...) Zarzad nieruchomoscia sprawowali sami współwłasciciele, a ja tylko administrowałem nieruchomoscia”.
(...)zgodnie z art. 184 ust. 1 ustawy o gospodarce nieruchomosciami zarzadzanie nieruchomosciami jest działalnoscia zawodowa wykonywana przez zarzadców nieruchomosci na zasadach okreslonych w ustawie. Przepisart. 185 ust. 1 ww. ustawy, zalicza bieżące administrowanie nieruchomoscia do czynnosci zarzadzania nieruchomoscia.
Orzecznictwo KOZZ
Jest to jeden z elementów zarządzania.
Każdego można pociągnąć do odpowiedzialności za szkodę, którą wyrządził (poza przypadkami uregulowanymi w przepisach szczególnych).
Różnica sprowadza się do tego, że licencjonowany zarządca ponosi dodatkowo odpowiedzialność zawodową.