Ile kosztuje obsługa prawna niewielkiej spóldzielni?

mielekmielek Użytkownik
Nasza spółdzielnia zatrudnia adwokata do "świadczenia obsługi prawnej z zakresu pr. cywilnego, administracyjnego, spółdzielczego i pr. pracy, obejmującej sporządzanie opinii prawnych, udzial w negocjacjach, sporządzanie projektów i akltów związanych z funkcjonowaniem sp-ni, sporządzanie pism procesowych i zastępstwo propcesowe przed sądami i organami administracji".
Z umowy wnika, ze prawnik będzie świadczył usługi "w miarę racjonalnych potrzeb sp-ni, w tym wykonując usługi osobiście lub za pośrednictwem pracownika Kancelarii raz w tygodniu w siedzibie sp-ni, a opracowania bedzie przesylal droga faksową lub elektroniczną".

Płacimy za to 2.500 zł/mies +VAT.

Ja mam wrażenie, że przy tak niewielkiej skali jaką jest nasza jedno-blokowa sp-nia licząca ok. 120 członków, to gruba przesada.

A Wy - jakie macie doświadczenia - z jakimi cenami się spotkaliście? Jak w innych przypadkach wygląda taka współpraca sp-ni z biurem prawnym?

Komentarze

• Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    a tak konkretnie to co ten prawnik w rzeczywistości dla was robi? Macie jakieś sprawy w sądzie? Coś innego?
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Żeby wspólnota zatrudniała prawnika do spraw bieżących - pierwsze słyszę.
    Owszem do konkretnej jedynej sprawy to tak, ale do bieżących to nie.
    Cóż macie kasę, to Was stać...

Dla przykładu:

Dość duża spółdzielnia mieszkaniowa (ok. 9000 lokali).

Dwóch prawników, dziesiątki spraw windykacyjnych.

Jednemu się płaci 4 tys. + Vat, drugiemu 3 tys. + VAT
  • Opcje
    weles1478weles1478 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] a-z:[/cite]Żeby wspólnota zatrudniała prawnika do spraw bieżących - pierwsze słyszę.

to nie jest wspólnota...:sad:
    [cite] mielek:[/cite]Nasza spółdzielnia zatrudnia adwokata do "świadczenia obsługi prawnej z zakresu pr. cywilnego, administracyjnego, spółdzielczego i pr. pracy, obejmującej sporządzanie opinii prawnych, udzial w negocjacjach, sporządzanie projektów i akltów związanych z funkcjonowaniem sp-ni, sporządzanie pism procesowych i zastępstwo propcesowe przed sądami i organami administracji".
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Masz 100 % racji. Paskudnie nie doczytałem.

Jednak de facto nic to nie zmienia. Spółdzielnia jest zaledwie jednobudynkowa.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Komentarz usunięto ADMIN
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Komentarz usunięto ADMIN
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zgadza się. Mój błąd był znaczący.
    Wiesz, mnie takie gierki, udowadniania sobie nawzajem, co jest prawdą, a co nie, nie bawią .
    Ja Ci nic nie udowadniam. Od razu potwierdziłem że masz rację.

Ponieważ nic więcej nie napisałeś, zatem cała reszta nie dotyczy Ciebie. To mielek założył wątek i to on ciekaw jest naszej opinii. Przekazałem ją. Pomimo znaczącego błędu nadal podtrzymuję swoje stanowisko. Statystycznie rzecz biorąc dla 120 członków bieżąca obsługa prawna to wyrzucanie pieniędzy.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Na 120 lokali zatrudniać prawnika do "bieżącej obsługi" za 2 500 zł/mies + VAT to faktycznie drogo.
    Jak na taką małą nieruchomość, struktury spółdzielcze są zbyt duże, a wymagana dokumentacja (rachunkowość, sprawozdawczość itp.) nadmierna w stosunku do realnych potrzeb i możliwości finansowych. Czy w Waszej sytuacji nie byłoby lepiej dokonać przekształcenia spółdzielni we wspólnotę? Ile lokali jest wyodrębnionych?
  • Opcje
    edytowano lipca 2010
    komentarz usunięto ADMIN
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] owner:[/cite]
    Ile lokali jest wyodrębnionych?

Nie wyodrębnionych tylko przekształconych we własność :smile:
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    ...czyli stanowiących odrębną własność. Czyli wyodrębnionych.
    Nawiasem mówiąc - to nie lokal przekształca spółdzielca, lecz prawo do lokalu: ze spółdzielczego prawa do lokalu we własność.
  • Opcje
    mielekmielek Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] owner:[/cite]Na 120 lokali zatrudniać prawnika do "bieżącej obsługi" za 2 500 zł/mies + VAT to faktycznie drogo.
    Dziekuje wszystkim za cenne uwagi - tez mi sie tak wydawalo...
    [cite] owner:[/cite]Czy w Waszej sytuacji nie byłoby lepiej dokonać przekształcenia spółdzielni we wspólnotę? Ile lokali jest wyodrębnionych?
    No wlasnie jednym z wazniejszych problemów jest uregulowanie stanu prawnego gruntu, bo bez tego nie mozemy przekształcić lokali we własność... Niestety nie mam przekonania czy wywiazuje sie z tego nalezycie. Ale to juz inna historia. Tak czy inaczej to rzeczywiscie jest jedno z zadan kancelarii...
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.