Wiercenie w ścianach garażu

jQjQ Użytkownik
edytowano stycznia 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Mamy pod blokiem garaż, który mniej więcej w połowie jest pod, w połowie nad poziomem gruntu. Garaż stanowi halę, podzieloną na miejsca postojowe. Całość stanowi współwłasność, każdy ze współwłaścicieli ma wyłączne prawo do korzystania z przydzielonego miejsca.
Kilku współwłaścicieli, bez zgody zarządu, pouwieszało sobie na ścianach zewnętrznych, nośnych, haki na koła lub rowery. Czy mieli do tego prawo? Czy nie było to samowolne naruszenie części wspólnej budynku? Czy zgodnie z prawem budowlanym mieli prawo wiercić w ścianach zewnętrznych budynku?

Komentarze

• Opcje
    wwwinylwwwinyl Użytkownik
    edytowano stycznia 2010
    Zmienilem swój post bo źle odpowiedziałem. Dobrą odpowiedź dał zarządca.
    Komentarz edytowany wwwinyl
  • Opcje
    jQjQ Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Mi nie tyle chodzi tu o kwestie wykorzystania części wspólnej, co kwestie budowlano - techniczne
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano stycznia 2010
    Rozumiem, że urządzenia te zostały porozwieszane wewnątrz hali garażowej? Jeżeli tak - to zarząd wspólnoty nie jest kompetentny do rozwiązywania takich sporów, ponieważ hala stanowi odrębny lokal (właściciel może w swoim mieszkaniu powiesić obraz na ścianie nośnej bez zgody zarządu, chyba, że narusza w ten sposób konstrukcję budynku).
    Inną kwestią jest odpowiedź na pytanie - czy współwłaściciel rzeczy może, z wyłączeniem pozostałych, korzystać z rzeczy wspólnej. Co do zasady może, zgodnie z art. 206 k.c. każdy jest uprawniony do współposiadania rzeczy wspólnej i korzystania z niej, ale w takim zakresie, jaki daje się pogodzić ze współposiadaniem i korzystaniem przez pozostałych.
    W omawianym przypadku jednak ustalono zasady korzystania z przedmiotu współwłasności w ten sposób, że prawo wyłącznego korzystania przysługuje właścicielowi jedynie w odniesieniu do przydzielonego miejsca.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    jQjQ Użytkownik
    edytowano listopada -1
    No i jeden z sąsiadów, na kawałku ściany w obrębie swojego miejsca postojowego, powiesił na ścianie haki na koła. Jeśli chodzi o kwestię wykorzystania współwłasności - nie mam nic przeciwko. Pytanie, czy w ten sposób nie naruszył konstrukcji budynku, szczelności ściany fundamentowej itp.
  • Opcje
    czajnik5czajnik5 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Na to pytanie nie da się odpowiedzieć zaocznie. Aby stwierdzić kategorycznie "TAK" lub "NIE" należałoby to zobaczyć. Z praktycznego punktu widzenia, to nie wiem jakie musiałby wstawić kołki lub kotwy, żeby naruszyć konstrukcję budynku. Chyba takie o średnicy 250 mm, ale na takich hakach to mógłby powiesić lotniskowiec Nimitz. Co do izolacji, to jeśli kołki, na których powiesił te haki na opony, nie przebiły jej, to wszystko w porządku. Rozumiem, że Ty nie wiesz, czy przebił, czy nie, ale zrozum i Ty: na forum tym bardziej tego nikt nie wie.

Pozdrawiam.
  • Opcje
    HaneczkaHaneczka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] jQ:[/cite]No i jeden z sąsiadów, na kawałku ściany w obrębie swojego miejsca postojowego, powiesił na ścianie haki na koła. Jeśli chodzi o kwestię wykorzystania współwłasności - nie mam nic przeciwko. Pytanie, czy w ten sposób nie naruszył konstrukcji budynku, szczelności ściany fundamentowej itp.
    Najlepiej będzie, jak zwrócisz się, na piśmie, z tym pytaniem do inspektoratu nadzoru budowlanego, zaznaczając, że masz bardzo poważne obawy ,czy budynek w najbliższym czasie nie zawali się? :bigsmile:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Slabo. Haneczko, słabo.

Należy się zapytać Czy jest w ogóle szansa, a jeśli tak, to jakie trzeba podjąć kroki, aby uratować budynek przed niewątpliwą katastrofą budowlaną?

Osobiście jednak uważam, że nie ma co pytać urzędasów - za długo to trwa.

Należy ogłosić ewakuację!!!

PS. To tylko żarty, więc jQ nie obrażaj się...
  • Opcje
    edytowano stycznia 2010
    [cite] wwwinyl:[/cite]Slabo. Haneczko, słabo.
    Czyżbym była powodem słabości??? :cool: Czy to jest prośba o ratunek???? :bigsmile:
    [cite] wwwinyl:[/cite]Należy się zapytać Czy jest w ogóle szansa, a jeśli tak, to jakie trzeba podjąć kroki, aby uratować budynek przed niewątpliwą katastrofą budowlaną?
    Osobiście jednak uważam, że nie ma co pytać urzędasów - za długo to trwa. Należy ogłosić ewakuację!!!
    Ja zproponowałam troskliwy donosik, a Ty konkretne, natychmiastowe działania zapobiegawcze w celu ocalenia.
    :bigsmile:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    wwwinyl:
    Slabo. Haneczko, słabo.
    Czyżbym była powodem słabości??? Czy to jest prośba o ratunek????

To była tylko ocena Twoich działań.
  • Opcje
    edytowano stycznia 2010
    [cite] wwwinyl:[/cite]To była tylko ocena Twoich działań.
    Czy moje działania musiały zostać poddane ocenie? :cry:
  • Opcje
    jQjQ Użytkownik
    edytowano listopada -1
    wwwinyl, Haneczka, bez przesady proszę ...
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Innymi słowy może wieszać, jeżeli nie utrudnia.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.