pomocy! temperatura mieszkania 17,5 stopnia a wody 32! co robić???

koliber44koliber44 Użytkownik
edytowano stycznia 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
witam.

Właśnie jestem po rozmowie z prezesem mojej spółdzielni własnościowej i wydaje mi się, że moje starania poszły na marne! :cry:
Czy może mi ktoś poradzić co mam zrobić w sytuacji gdy w mnieszkaniu mam niecałe 18 stopni , a temp. wody nie przekracza 33???
Dodam, że mnieszam w niewielkiej wsi, w której chyba większość mieszkańców przyzwyczaiła się do takich temperatur:shocked:
ja niestety nie potrafię. Zimno odbija się na zdrowiu mojego 2 letniego dziecka. temperatura wody dla takiego malucha powina wynosić 38 stopni, a temperatura w pokoju conajmniej21:angry:
bardzo proszę o poradę bo już nie daję rady sama walczyć. Może ktoś z Was ma pomysł co zrobić. Może są jakieś przepisy dzięki ktorym coś można zmienić.

z góry dziękuję
J.O

Komentarze

• Opcje
    Jarek69Jarek69 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Przepisy mówią tyle, że instalacja ciepłej wody powinna zapewniać uzyskanie w punktach czerpalnych temperatury wody nie niższej niż 55°C.
    Temp. 20 C w pokojach mieszkalnych, przedpokoju, kuchni wyposażonej w paleniska gazowe lub elektryczne.
    Temp. 24 C w łazienkach.
    A jakie argumenty rzuca spółdzielnia, dlaczego nie zapewnia tych temperatur?
  • Opcje
    andrzej 55andrzej 55 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Mówi o tym :
    ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. z dnia 15 czerwca 2002 r. Nr 75, poz. 690)
    Ciepła woda - mówi o tym paragraf 120 pkt. 2
    - Instalacja ciepłej wody powinna zapewniać uzyskanie w punktach czerpalnych temperatury wody nie niższej niż 55°C i nie wyższej niż 60°C, przy czym instalacja ta powinna umożliwiać przeprowadzanie jej okresowej dezynfekcji termicznej przy temperaturze wody nie niższej niż 70°C.
    Ogrzewanie - paragraf 134 pkt 2:
    - +16°C - sale widowiskowe bez szatni, ustępy publiczne, szatnie okryć zewnętrznych, hale produkcyjne, sale gimnastyczne, kuchnie indywidualne wyposażone w paleniska węglowe
    - +20°C- pokoje mieszkalne, przedpokoje, kuchnie indywidualne wyposażone w paleniska gazowe lub elektryczne, pokoje biurowe, sale posiedzeń
    - +24°C - łazienki, rozbieralnie-szatnie, umywalnie, natryskownie, hale pływalni, gabinety lekarskie z rozbieraniem pacjentów, sale niemowląt i sale dziecięce w żłobkach, sale operacyjne
    Pozdrawiam.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    zapoznałam sie już wczoraj z rozporządzeniem ministra ale co teraz??? Nawet jeśli pokaże mu to rozporządzenie to on nic z tym nie zrobi.

"Pan prezes" twierdzi ,że "tak już poprostu musi być ". A woda jest zimna bo wieczorami wszyscy mieszkańcy się kąpią. No dla mnie paranoja :(

Czy jest możliwość załatwienia tej sprawy omijając sądy? Boję się tego, że zostanę sama na pacu boju:(

Może mogłabym skierować tą sprawę do odpowiednich władz anonimowo???

jeszcze raz proszę o odpowiedź.

J.O.
  • Opcje
    Jarek69Jarek69 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Koliber44, czy wiesz dlaczego spółdzielnia nie jest w stanie zapewnić poprawnych temperatur?
    Czy wyjaśniono w czym leży problem?
  • Opcje
    wojakwojak Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dokładnie, zgadzam sie z Jarkiem!! Podstawa dzialan MUSI byc DIAGNOZA !! Stwierdzenie, ze "tak musi byc" jest nie do przyjecia, radzilbym Ci wystapic do Spoldzielni na pismie, chcialbym zobaczyc taka odpowiedz rowniez NA PISMIE :devil:
    Mowi sie takie bzdury latwo, ale gdy przyjdzie do napisania, ludzue zaczynaja sie zastanawiac...
    A na powaznie to sadze, ze problem moze tkwic w zbyt niskiej energii zapotrzebowanej, jesli kupujecie ogrzewanie od zewnetrznej firmy, rzeczywiscie gdy zapotrzebowanie na goraca wode wzrosnie - jej temperatura spada. Tak wlasnie wygladaja nadmierne, nieprzemyslane oszczednosci, my mielismy podobny problem :wink:
  • Opcje
    MajorMajor Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Właściciel może powiadomić Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego. Zgodnie z dyspozycją art. 81 c ust. 2 Prawa budowlanego, organy administracji architektoniczno-budowlanej i nadzoru budowlanego, w razie powstania uzasadnionych wątpliwości co do jakości wyrobów budowlanych lub robót budowlanych, a także stanu technicznego obiektu budowlanego, mogą nałożyć w drodze postanowienia, na osoby, o których mowa w ust. 1, obowiązek dostarczenia w określonym terminie odpowiednich ocen technicznych lub ekspertyz.
  • Opcje
    HaneczkaHaneczka Użytkownik
    edytowano stycznia 2010
    [cite] koliber44:[/cite]Właśnie jestem po rozmowie z prezesem mojej spółdzielni własnościowej i wydaje mi się, że moje starania poszły na marne! :cry:
    Czy może mi ktoś poradzić co mam zrobić w sytuacji gdy w mnieszkaniu mam niecałe 18 stopni , a temp. wody nie przekracza 33???
    Przepisy już znasz. :smile:
    Teraz napisz pismo do pana prezesa, za potwierdzeniem odbioru, powołując się na owe przepisy i odmów wnoszenia zaliczek na ciepło i podgrzanie wody, z powodu nie spełniania wymaganych norm i w związku z tym wynikających uciążliwości korzystania z Twojego lokalu. Płać 1/3 żądanej kwoty lub 1/2 albo w ogóle..... do czasu poprawy sytuacji.
  • Opcje
    czajnik5czajnik5 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Płać 1/3 żądanej kwoty lub 1/2 albo w ogóle..... do czasu poprawy sytuacji.
    Do tego czasu również przeznaczaj te pozostałe 2/3 lub 1/2 na dogrzanie lokalu i ciepłej wody innymi sposobami ("farelka", grzejnik elektryczny, kuchenka gazowa).
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Haneczka:[/cite]Teraz napisz pismo do pana prezesa, za potwierdzeniem odbioru, powołując się na owe przepisy i odmów wnoszenia zaliczek na ciepło i podgrzanie wody, z powodu nie spełniania wymaganych norm i w związku z tym wynikających uciążliwości korzystania z Twojego lokalu. Płać 1/3 żądanej kwoty lub 1/2 albo w ogóle..... do czasu poprawy sytuacji.
    To może być pasjonujący wyścig. Kto będzie pierwszy: spółdzielnia z poprawą ogrzewania, czy komornik z egzekucją zaległych opłat?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    witam ponownie:)

u mnie coraz gorzej:cry: temperatura w mieszkaniu to 14 stopni :devil: w mieszkaniu zaczyna pojawiać się pleśń. od poniedziałku nie mieszkam w domu tylko u rodziców bo moja córka dostała zapalenia oskrzeli :sad: pojechałam wczoraj z mężem do prezesa z pytaniem ile jeszcze mamy tak koczować u rodziców? i co odpowiedział??? zgadnijcie:) "że on nic z tym nie może zrobić" haha śmiech na sali. ten człowiek nikogo nie traktuje poważnie. wszystkim mydli oczy, żę on będzie próbował a ludzie oczywiście tak jak od 10 lat mu wierzą. wczoraj z jegu ust usłyszałam, że mieszkam tu niecały rok a już chciałabym wszystko zmienić! poprostu :devil::devil: ale wytrzymałam i krzywdy mu nie zrobiłam.:wink:
    pod nasze 2 piece podłączonych jest około 100 mieszkań o powierzchni 70 m2 każde. prezesina zaczyna się bronić tym że do przyszłej zimy mają wybudować salę gimnastyczna obok szkoły i wtedy podłączą jeszcze jeden kocioł i powinno być cieplej. przedstawilam mu przepisy ale on twierdzi, że przepisy zna ale nic się z tym nie da zrobić bo ... uwaga... "przecież ja nie byłem przygotowany na taką zimę" haha dobre co???
    zaczyna mi brakowac siły i argumentów.
    niw wiem kiedy wróce do domu bo nie chce żeby moje dziecko znowu było chore.
    a i jeszcze jedno. nie chcę nie płacić za c.o. bo prezesina pokazywał mi dokumenty dzięki którym będzie ściągał zadłużenia ludzi którzy się "postawili" i nie płacą.

nie wiem już co robić.

jeśli ma ktoś możliwość wysłania mi dokumentów na których podstawie będę mogła napisać zażalenie albo coś w tym rodzaju.

tylko nie chcę pisać do prezesa z wiadomych względów. :sad:
    jeszcze raz bardzo proszę o poradę

J.
  • Opcje
    wwwinylwwwinyl Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zrób aferę na całe miasto.

Zainteresuj lokalną prasę i telewizję. Uwielbiają filmować chore dziecko i jąkającego się prezesa, który mówi, że on nic nie może zrobić.

Wybierz się do radnych (jest rok wyborczy) niech działają. Możliwe, że któryś z radnych jest radzie nadzorczej Twojej spółdzielni.

Działaj, bo zdrowie jest zagrożone Twoje i Twojej rodziny.
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    No cóż,jeśli chodzi o temperaturę w łazience (+24 st.) to u mnie jest też ciekawie.Normalnie w zimie mam 14 stopni, bo w łazience nie ma żadnego grzejnika.Tak jest pobudowany blok.Na korytarzach są grzejniki natomiast w łazienkach brak.Muszę dogrzewać "farelką".W dodatku łazienka jest od strony szczytu a ściany są nie ocieplone.Płacę za ogrzewanie całego mieszkania a oprócz tego dużo więsze rachunki za prąd.Kiedyś poruszyłem ten temat ze specjalistami z działu technicznego spółki to w odpowiedzi usłyszałem,"ja bym takiego mieszkania nie kupił".Dodam tylko,że kiedyś,gdy mieliśmy kotłownię węglową i w piwnicy pod moim mieszkaniem znajdowały się ogromne zbiorniki na ciepłą wodę - ciepło przenikało przez stropy i w mieszkaniu było jak łaźni.Ale to się skończyło wraz z modernizacją kotłowni.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano stycznia 2010
    [cite] owner:[/cite]
    [cite] Haneczka:[/cite]Teraz napisz pismo do pana prezesa, za potwierdzeniem odbioru, powołując się na owe przepisy i odmów wnoszenia zaliczek na ciepło i podgrzanie wody, z powodu nie spełniania wymaganych norm i w związku z tym wynikających uciążliwości korzystania z Twojego lokalu. Płać 1/3 żądanej kwoty lub 1/2 albo w ogóle..... do czasu poprawy sytuacji.
    To może być pasjonujący wyścig. Kto będzie pierwszy: spółdzielnia z poprawą ogrzewania, czy komornik z egzekucją zaległych opłat?

Właściciel może gromadzić rachunki związane z dodatkowymi kosztami, które wynikają z braku ogrzewania i następnie swoje należności potrącić z należnościami wobec spółdzielni przez złożenie oświadczenia o potrąceniu i przekazanie dowodów poniesionych kosztów. Należałoby zgromadzić w tej sprawie dowody na piśmie, proszę wzywać spółdzielnię do dokonywania komisyjnych pomiarów temperatur.
    Niestety, ale tej sprawy nie uda się chyba załatwić anonimowo, trzeba podjąć konkretne działania.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zarządca mówi, by gromadzić rachunki np. za prąd, którym się dogrzewa łazienkę? W naszym przypadku skąd wziąć taki rachunek?Jak mam udowodnić zarządowi,że te 170kWh prądu "nabiłem" na dogrzewaniu łazienki? Normalnie zużywam ok. 110-120kWh.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    No to Panie Prezesie, sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Skoro nabiłeś 170 kWh, a normalnie zużywasz 110-120 kWh (co zapewne nietrudno potwierdzić na podstawie historii rachunków), to oznacza, że 50-60 kWh nabiłeś na dogrzewanie.

Proste? Pozdr.
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Proste, czajnik5. Myślisz,że ktoś mi to uzna?Przecież to nie jest rachunek z Zakładu Energetycznego tylko od naszego kochanego zarządu na zwykłej kartce w kratkę.
  • Opcje
    annawisannawis Użytkownik
    edytowano listopada -1
    witam mam wrazenie ze mowisz o mojej wiosce i mojej spoldzielni mam ten sam problem
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Może Wy jesteście sąsiadami i o tym nie wiecie? Jeśli tak, to się dogadajcie i zadziałajcie razem.

Pozdrawiam.
  • Opcje
    gloryjka6gloryjka6 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] koliber44:[/cite]witam.

Właśnie jestem po rozmowie z prezesem mojej spółdzielni własnościowej i wydaje mi się, że moje starania poszły na marne! :cry:
    Dodam, że mnieszam w niewielkiej wsi, w której chyba większość mieszkańców przyzwyczaiła się do takich temperatur:shocked:
    ja niestety nie potrafię. Zimno odbija się na zdrowiu mojego 2 letniego dziecka. temperatura wody dla takiego malucha powina wynosić 38 stopni, a temperatura w pokoju conajmniej21:angry:
    bardzo proszę o poradę bo już nie daję rady sama walczyć. Może ktoś z Was ma pomysł co zrobić. Może są jakieś przepisy dzięki ktorym coś można zmienić.

z góry dziękuję
    J.O

Nowy doklejony: 11.03.12 11:46
    Witam- mam pytanie co do tych 20 stopni C, które powinny być zapewnione w pomieszczeniach przeznaczonych na stały pobyt ludzi:
    otóż ja je osiągam, ale przy grzejniku włączonym na ful czyli na 5 i gdzie grzejnik ten wcale się nie wyłącza, czyli zużycie jest masakryczne.
    Gdy chcę mieć od samego rana zapewnione te 20 stopni muszę mieć również włączone ogrzewanie na noc, gdyż gdy wyłączę grzejniki na noc to potem nie mogę z temperatury 18 stopni C dobić do 20 stopni C i muszę czekać aż 4 godziny- czy to normalne?!
    Inni moi sąsiedzi z tego samego nowego, bo z 2007 roku bloku, w którym mieszkam osiągają tą temperaturę w ciągu paru minut, w dodatku grzejniki włączają im się od "parady".

Przecież czytając Zarządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 roku w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.
    paragraf 134 powinnam mieć zapienioną tą temperaturę a nie na nią czekać jak na zbawienie, w dodatku powinnam osiągnąć ją na racjonalnie niskim poziomie zużycia:
    Dział X Oszczędność energii i izolacyjność cieplna paragraf 328

Proszę wytłumaczyć mi czy mogę coś z tym zrobić, bo przecież mieszkam w mieszkaniu o dużym czynszu i powinni chyba zapewnić mi bez żadnej łaski przez cały czas te 20 stopni a nie muszę czekać na nie pół dnia a oni nie widzą w tym nic złego i mówią, że wszystko jest OK bo je osiągnęłam i nie ważne ile na nie czekałam.

Pozdrawiam Grażynka
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    powinni chyba zapewnić mi bez żadnej łaski

A kto niby miałby ci zapewnić 20'C bez łaski?

Jeśli piszesz, że twoi sąsiedzi nie mają kłopotu z ogrzewaniem, to znaczy, że coś jest nie tak po twojej stronie:

- nieszczelne okna
    - niewydajne grzejniki
    - za mało grzejników
    - inne czynniki

Sama sobie niejako przeczysz pisząc, że u sąsiada jest OK, a następnie domagając się od nich (ciekaw jest od kogo?) zapewnienia 20'C Przecież u sąsiada w grzejnikach jest taka sama temperatura czynnika grzewczego jak u ciebie.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    pomocy! temperatura mieszkania 17,5 stopnia a wody 32! co robić???
    .... trzeba grzać ....
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.