remont kotłowni i zakup pieca, a kredyt

JoannaJoanna Użytkownik
edytowano stycznia 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Mam problem i proszę o pomoc.
W czerwcu Zarządca zadecydował, że trzeba zrobić remont kotłowni i zakupić piec c.o. i w związku z tym zaproponował, że weźmie wspólnota kredyt 20 000, - Ja zaproponowałam że wolę wpłacić gotówkę, aby uniknąć płacenia odsetek od kredytu. W czerwcu 2009 r. wpłaciłam na konto wspólnoty 5 500, - i na dowodzie wpłaty wpisałam, iż kwota ta jest na remont kotłowni i zakup pieca. Na koniec października i początku listopada był remont kotłowni.
W grudniu 2009 r. na zebraniu wspólnoty dowiedziałam się, że pieniądze, które wpłaciłam na konto wspólnoty na remont kotłowni i zakup pieca Zarządca te 5 500,- co wpłaciłam przelał na inne konto.
MOJE PYTANIE
CZY ZARZĄDCA MIAŁ PRAWO PRZELAĆ TE PIENIĄDZE NA INNE KONTO?, CZY RACZEJ POWINIEN TE PIENIĄDZE PRZEZNACZYĆ NA KOTŁOWNIĘ I WZIĄŚĆ MNIEJSZY KREDYT O 5.500,-. Moim zdaniem nie miał prawa przeznaczyć te 3.500,- na inny cel. Proszę o podanie podstawy prawnej
JOANNA

Komentarze

• Opcje
    wwwinylwwwinyl Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Moja odpowiedź dotyczy sytuacji, że lokali jest więcej niż 7.
    Kredyt zaciąga wspólnota a nie poszczególni właściciele. Jeśli była uchwała o zaciągnięciu kredytu, to obowiązuje wszystkich - Ciebie też. Trzeba było przeforsować uchwałę, że do końca września wszyscy mają wpłacić po np. 70 zł/m2. I wtedy, kto by tego potrzebował to wziąłby kredyt.
    Wszyscy właściciele muszą się podporządkować legalnie podjętej uchwale. Jedyne co mogą zrobić, to zaskarżyć ją do sądu (termin 6 tygodni).
    Kredytu nie można było wziąć mniej, bo Ty wpłacając teraz jednorazowo potem przestaniesz wpłacać, zatem wyjdzie na jedno.

W sytuacji gdy lokali jest mniej niż 8 nie można było zaciągnąć kredytu bez Twojej zgody.
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    wwwinyl - zdanie drugie jest zaprzeczane kolejnymi. Kredytu można wziąć tyle ile potrzeba. Dla WM jest lepiej gdy dostaje gotówkę, ponieważ to zmniejsza odsetki zaciągniętego kredytu. Nie widzę żadnego problemu z zaksięgowanie tej wpłaty.
    Joanno - co to znaczy "wpłacił na inne konto". Ile macie kont we Wspónocie? Jeżeli wpłacił na swoje to Was okrada.
    :bigsmile:
  • Opcje
    JoannaJoanna Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie wiem Powiedział że pieniądze są na dobrym koncie. Ja uważam, ze nie ma prawa tego zrobić, ale potrzebuję podstawy prawnej.
  • Opcje
    wojakwojak Użytkownik
    edytowano stycznia 2010
    [cite] Joanna:[/cite]Nie wiem Powiedział że pieniądze są na dobrym koncie. Ja uważam, ze nie ma prawa tego zrobić, ale potrzebuję podstawy prawnej.
    Dobrym, to znaczy JAKIM i CZYIM?? I po co to zostalo zrobione?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Kredyt zaciąga wspólnota a nie poszczególni właściciele.
    Z czym jest to sprzeczne?

Potwierdzam, że pomyliłem się i rzeczywiście kredyt spokojnie mógł być mniejszy o wpłaconą przez Joannę kwotę. Jednak w związku z kosztem kredytu i tak Joanna będzie musiala dopłacić.

Nie może być sytuacji, że jeden właściciel nie poczuwa się do kredytu zaciągniętego przez wspólnotę.

Z księgowaniem nie ma żadnego problemu - jest to wpłata od właściciela, księgowana na rozrachunku między wspólnotą a włascicielem.
    Wpłata przy bieżącym opłacaniu należności będzie oznaczała nadpłatę Joanny.

Ponieważ Joanna nie opisała sytuacji z kontami bankowymi (nie wiemy ile ich jest i do czego one służą) nie potrafię się na razie ustosunkować.
    Wzięcie większego kreddytu wskazywałoby na niegospodarność.

Co najważniejsze nie powiedziałaś Joanno ile macie lokali, a to determinuje kierunek odpowiedzi.
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Joanno - z chwilą podjęcia uchwały w sprawie pieca musisz ją zaakceptować. Twoje preferencje płacenia gotówką to twoja sprawa. Równie dobrze mogłaś ulokować ją na lokacie bankowej. Jeżeli Zarządca wykorzystał te pieniądze do innych celów ,związanych z utrzymaniem części wspólnej to nie złamał żadnych przepisów.Przeciez te pieniądze nie są w jakiś sposób znaczone. Wyjaśnij pojęcie "inne konto".Oczywiście nie wiemy jaka to wspólnota, duża czy mała.
    :bigsmile:
  • Opcje
    JoannaJoanna Użytkownik
    edytowano stycznia 2010
    Wspólnota liczy 14 lokali. A inne konto to nie określił się jakie to konto
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Płacąc 5,5 tys. na 20 tys. pokazujesz, że masz duuuży udział w tej wspólnocie...
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.