Rozdzielenie wspolnoty w budynku na 2 po 1 w każdej klatce

micekmicek Użytkownik
edytowano stycznia 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam.
Jestem tu nowy więc na wstępnie witam serdecznie ;)
Mam takie pytanie.
Jak najlepiej stworzyć własną wspólnotę w budynku w którym jest jedna ale obejmująca wszystkich mieszkańców.
Budynek ma 2 klatki i chciałbym wraz z lokatorami "naszej strony" oddzielić się od nieudacznego zarządcy i stworzyć własną, odrebna wspolnotę.
Mieszkań jest po 15 na klatkę. Wszystkie mieszkania mają już akty notarialne i każde mieszkanie ma waściciela. ( jeszcze do niedawna tak nie było_)
Są nieustanne kłutnie o to kto co miał zrobić itd.. nie jasności zwiazane z płatnościami, brak jakiejkolwiek odpowiedzialności ze strony " zarządu" i wiele wiele innych. nie mamy firmy zewnętrznej któraby prowadziła nas tylko robi to jeden gość który jest wszem i wobec ogłoszony " aniołem " z alternatyw 4 :) a tak naprawdę nic nie robi i nikt nie ma kontroli nad tym co dzieje się z naszymy pieniędzmi. Leje się dach itd..
Czy są jakieś przeciwskazania do tego aby oddzielić się i być niezależną wspólnotą?
Jak podzielić obowiązki no i jak załatwić sprawy finansowe.
Kiedy jest do tego najlepszy moment?
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Micek

Komentarze

• Opcje
    wwwinylwwwinyl Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Warunkiem koniecznym jest podzielenie działki budowlanej na dwie, tak by każda ze wspólnot była na odrębnej działce.
    Następnie musi być uchwała wspólnoty o podziale.
    Na dzień rozłączenia trzeba zrobić sprawozdania finansowe.
    Pamiętajcie o nie wplacaniu pieniędzy na stare konta.
    Należy podjąć decyzję co z trwającym właśnie okresem grzewczym, kto i jak go rozliczy. Analogicznie z wodą i śmieciami.
    Przewiduję również na przyszłość problemy z rozliczeniem mediów.
    Musicie spisać specjalne umowy między wspólnotami.

Ponadto uważam, że również powinniście ustalić, że koszt remontu dachu będziecie ponosić wspólnie i z góry wiem, że to będzie ognisko zapalne. Jeśli każde z Was będzie samemu remontować swoją część dachu, to żaden z wykonawców nie będzie chciał wziąć odpowiedzialności za miejsca na styku.
    Podobnie ze śmietnikiem. Możliwe, że będzie na jednej z działek. Jak się będziecie kłócić, to prawdopodobnie drugiej wspólnocie przyjdzie wybudować swój.

Przemyśl, czy nie lepiej jest znaleźć 16 chętnych by odwołać zarząd i rozwiązać umowę z administratorem.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.