Umieszczenie szyldu przy wejściu do budynku
kaef1987
Użytkownik
Witam wszystkich forumowiczów,
Sytuacja wygląda następująco:
Chcę wynająć lokal usługowy w budynku usługowym. Na dole w budynku są lokale usługowe z witrynami a na wyższych piętrach lokale. Wszystko mi pasuje natomiast jedynym problemem jak się okazuje jest możliwość umieszczenia szyldu o wymiarach 50x35 cm (zresztą wymaganego przez ustawę ponieważ chcę otworzyć kancelarię). Na elewacji przy wejściu jest zbiorcza tablica z listą firm mieszczących się w budynku oraz nr lokalu, w którym mieści się dana firma, natomiast tabliczki na tej tablicy nie spełniają wymogów określonych w ustawie dot. oznaczenia kancelarii. Kontaktowałem się z zarządcą nieruchomości i stwierdził On, że nie ma możliwości umieszczenia w/w tabliczki i wymiarach 50x35 cm ponieważ przeznaczona na taką informację jest tylko i wyłącznie tablica z listą firm.. Stąd moje pytanie: 1.
czy wymagana jest zgoda WM na umieszczenie takiego szyldu powiedzmy nieinwazyjnego tzn. np. na przyssawkach do powierzchni szyby przy wejściu do budynku? 2. Rozmawiałem z właścicielką lokalu na parterze, że jeśli będzie problem z zarządcą to mogę zamontować taką tabliczkę na jej witrynie (szybie), która znajduje się obok wejścia głównego do budynku. Czy w takim wypadku właścicielka lokalu może mieć problemy?
Pozdrawiam!
Sytuacja wygląda następująco:
Chcę wynająć lokal usługowy w budynku usługowym. Na dole w budynku są lokale usługowe z witrynami a na wyższych piętrach lokale. Wszystko mi pasuje natomiast jedynym problemem jak się okazuje jest możliwość umieszczenia szyldu o wymiarach 50x35 cm (zresztą wymaganego przez ustawę ponieważ chcę otworzyć kancelarię). Na elewacji przy wejściu jest zbiorcza tablica z listą firm mieszczących się w budynku oraz nr lokalu, w którym mieści się dana firma, natomiast tabliczki na tej tablicy nie spełniają wymogów określonych w ustawie dot. oznaczenia kancelarii. Kontaktowałem się z zarządcą nieruchomości i stwierdził On, że nie ma możliwości umieszczenia w/w tabliczki i wymiarach 50x35 cm ponieważ przeznaczona na taką informację jest tylko i wyłącznie tablica z listą firm.. Stąd moje pytanie: 1.
czy wymagana jest zgoda WM na umieszczenie takiego szyldu powiedzmy nieinwazyjnego tzn. np. na przyssawkach do powierzchni szyby przy wejściu do budynku? 2. Rozmawiałem z właścicielką lokalu na parterze, że jeśli będzie problem z zarządcą to mogę zamontować taką tabliczkę na jej witrynie (szybie), która znajduje się obok wejścia głównego do budynku. Czy w takim wypadku właścicielka lokalu może mieć problemy?
Pozdrawiam!
Tagi:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Skoro WM ma wyznaczone miejsce na tablice związane z prowadzoną działalnością, należy się do tego dostosować .
W tym przypadku to WM stawia warunki do spełnienia i ma związek z estetyka nieruchomości wspólnej . Takie tablice mogą się łączyć z dodatkowa comiesięczna opłatą .
Umieszczanie reklam na szybie nie rodzi żadnych konsekwencji wraz z ponoszeniem dodatkowych opłat.
Umieszczanie reklam na szybie nie rodzi żadnych konsekwencji wraz z ponoszeniem dodatkowych opłat.[/quote]
Dziękuję bardzo za odpowiedź!
aczkolwiek muszę powiedzieć, że Pan Zarządca przyczepił się do właścicielki tego lokalu, że miała wyklejoną szybę folią zaciemniającą bo ma salon fryzjerski i nie chciała żeby było widać klientów z zewnątrz...
Niech spada na drzewo .... obszar OKNA nie należy do części wspólnej, a tylko tym ma się zajmować Zarządca / Administrator NW.
To co opisujesz to patologia , to tak jakby zakazał wieszać w oknach zasłon . Wyklejenia muszą być od strony wewnętrznej lokalu /szyby/
Zastanawiam się czy to jest Zarządca, a nie Administrator....
WM ma swój Zarząd WM?
To jest Zarządca. WM ma swój Zarząd.
Jak jest Zarząd WM to nie może być Zarządcy
tak stanowią orzeczenia sądowe i UoWL poczytaj sobie w necie
To, że tak każe o sobie mówić, nie ma znaczenia,
on jest TYLKO Administratorem NW.