Zarząd wspólnoty mieszkaniowej
toudigdpl
Użytkownik
Witam
Zarząd wspólnoty mieszkaniowej po głosowaniu mieszkańców i podjęciu uchwały w zakresie ocieplenia budynku o rozpoczęciu robót na 3 tyg sierpnia . Podpisał umowę z wykonawcą określającą termin robót do końca stycznia . Nie poinformował o tym mieszkańców czy był konkurs czy też nie, nie było konsultacji w zakresie koloru elewacji, konkursu, zakresu. Nie było informacji w zakresie finansowania czyli wysokości kredytu jaki bank czy będzie audyt czy też nie. Wybrali firme po znajomości. Czy to wszystko jest zgodne z prawem ?
Pozdrawiam
Zarząd wspólnoty mieszkaniowej po głosowaniu mieszkańców i podjęciu uchwały w zakresie ocieplenia budynku o rozpoczęciu robót na 3 tyg sierpnia . Podpisał umowę z wykonawcą określającą termin robót do końca stycznia . Nie poinformował o tym mieszkańców czy był konkurs czy też nie, nie było konsultacji w zakresie koloru elewacji, konkursu, zakresu. Nie było informacji w zakresie finansowania czyli wysokości kredytu jaki bank czy będzie audyt czy też nie. Wybrali firme po znajomości. Czy to wszystko jest zgodne z prawem ?
Pozdrawiam
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
No tak ... same plagi egipskie...
Skąd wiesz ze po znajomości ?
Znasz treść uchwały ws termomodernizacji .
Mieszkańców sie nie informuje tylko właścicieli lokali .
Czytałeś ustawę o własności lokali?
Czy jako właściciel nieruchomości w owej wspólnocie mogę prosić o pokazanie mi owych uchwał ? Bo na ostatnim spotkaniu lokatorów była tylko lista kto jest za ociepleniem budybku
Jako długoletni członek zarządu przestrzegam przed formułowaniem takich oskarżeń. O wiele lepiej jest zadać merytoryczne pytania i na tej podstawie formułować wnioski. Jako właściciel masz prawo i obowiązek współdziałania w zarządzie nieruchomością wspólną, a zatem również do kontroli działania Zarządu. Nie masz wiedzy, żeby ocenić, czy coś jest wykonywane tak jak być powinno, więc nie rzucaj od razu oskarżeń. A że jest za długo to bardzo ogólne stwierdzenie... Rozpowszechniając pomówienia nie tylko się ośmieszasz, ale również narażasz na odpowiedzialność karną.
Przerabiałem temat w swojej wspólnocie, gdzie jeden z właścicieli od dłuższego czasu ogólnikowo pomawiał mnie i próbował zdyskredytować przed pozostałymi właścicielami poprzez zarzucanie kradzieży, niegospodarności itp. Po kilku ostrzeżeniach oraz wezwaniu do weryfikacji dokumentów Wspólnoty i dostarczenia dowodów (właściciel nie zdecydował się ostatecznie na przejrzenie dokumentów) skończyło się na skierowaniu przeze mnie prywatnego aktu oskarżenia do sądu. Poza koniecznością zapłaty odszkodowania (a później jeszcze kosztów adwokata, który mnie reprezentował), zasądzono również umieszczenie pisemnego sprostowania wraz z przeprosinami na tablicach ogłoszeń. I właśnie ten aspekt wyroku dał mi największą satysfakcję.
Zatem: kontroluj jak najwięcej i pytaj, jednak mając na uwadze, że niekoniecznie musisz mieć rację. W przeciwnym razie tylko się ośmieszasz i narażasz na kłopoty.
PS Takie wyroki wcale nie są odosobnionymi przypadkami.
Sprawdź proszę dokładnie uchwałę i ewentualne załączniki, jeśli takie istnieją (np. kosztorysy). Każda uchwała która wiąże się z wydatkowaniem środków Wspólnoty bądź też uchwaleniem wysokości zaliczek musi zawierać kwoty.
Odnośnie do koloru: Zarząd nie miał obowiązku zawiadomić o tym, jednak wcześniejsza dyskusja byłaby tutaj wskazana.