wymiana kanalizacji pionowej

W związku z niedrożnościa kanalizacji wpionowej zalewa mi mieszkanie. wielokrotnie informowalam o tym wspólnote mieszkaniową. Bez efektu. Mieli zrobić czyszczenie mechaniczne, ale firma zwiekszyła koszta realizacji i sie z tego wycofali. Poinformowano mnie abym zebrała podpisy mieszkańców w pionie to może wymienią. Dwóch sąsiadów się nie zgadza. Czy do mnie nalezy nakłanianie sąsiadów kiedy od 3 lat notorycznie zalewa mi kuchnię? Dodatkowo podniesiono koszta eksploatacji. Czy z uwagi na niedrożnośc moge się z tym nie zgodzić, wnnieśc roszczenia? Chciałabym, zeby wreszcie wymieniono rury w pionie nie wiem od czego zacząć. Prośba o informację co mogę rościć od wspólnoty.

Komentarze

• Opcje
    Grafen2Grafen2 Użytkownik
    Majerka napisał użytkownik: »
    Czy do mnie nalezy nakłanianie sąsiadów kiedy od 3 lat notorycznie zalewa mi kuchnię? Poinformowano mnie abym zebrała podpisy mieszkańców w pionie to może wymienią. Dwóch sąsiadów się nie zgadza.
    To nie twoja robota tylko Zarządu WM lub Zarządcy.
    Oni maja napisać uchwałę ws wymiany pionu i zebrać głosy właścicieli lokali (nie mieszkańców)
    Jak się nie zgadzają to sprawę WM winna oddać do sądu, bo łamią zapis art. 13.2 UoWL .

Majerka napisał użytkownik: »
    Prośba o informację co mogę rościć od wspólnoty.
    Powiadom swojego ubezpieczyciela lokalu , oni sobie ze WM poradzą .
    Na zebraniu nagłaśniaj ten temat i głosuj przeciw udzieleniu absolutorium Zarządowi WM lub Zarządcy .

• Opcje
    MajerkaMajerka Użytkownik
    Bardzo dziękuje za porady
  • Opcje
    Karina23Karina23 Użytkownik
    To wspólnota odpowiada za utrzymanie pionów kanalizacyjnych, więc nie powinna przerzucać tego na Panią. Najpierw proszę złożyć pisemne zgłoszenie do zarządu wspólnoty z opisem sytuacji i wezwaniem do naprawy. Jeśli dalej nic się nie stanie, można zgłosić problem do powiatowego inspektora nadzoru budowlanego (PINB).

ps. Zbieranie podpisów to absurd, bo naprawa pionów to obowiązek wspólnoty, a nie sąsiadów. Też miałem podobną sytuację, pomogło pisemne ponaglenie i groźba skierowania sprawy do sądu. Można też zapytać prawnika – czasem jedna notatka od prawnika działa cuda. ;)
  • Opcje
    MajerkaMajerka Użytkownik
    Karina23 bardzo Pani dziękuję. Już poważnie się zastanawiam nad konsultacja z prawnikiem, bo juz siły nie ma.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.