Pilot do bramy

Na terenie mojej wspólnoty mieszkaniowej jest ogrodzony parking.Jest na nim ok 40 miejsc a mieszkań jest 100.Miejsca nie są przypisane do konkretnego właściciela samochodu tylko korzystamy z nich jak akurat jest jakieś wolne.Ostatnio wspólnota przeglosowała uchwałę,że każdy właściciel może mieć tylko jeden pilot do bramy.Co w sytuacji kiedy ja jestem w pracy swoim samochodem a drugi domownik akurat chce wjechać na parking swoim samochodem a to ja mam pilot?Czy to nie jest ograniczanie prawa do dysponowania częścią wspólną?Czy to jest zgodne z prawem?Jeśli nie jest zgodne z prawem to gdzie mogę się poskarżyć zanim pójdę do sądu?

Komentarze

• Opcje
    gabgab Użytkownik
    Być może w ten sposób wspólnota chce , by miejsca były sprawiedliwiej wykorzystywane a nie, że ktoś zajmuje dwa lub trzy, a inny właściciel nie ma, gdzie zaparkować, bo pòźniej wraca z pracy.
    Myślę, że taka uchwała jest dopuszczalna. Ale zawsze można ją zaskarżyć w terminie 6 tygodni. Sąd Okręgowy , oplata 200 zł.
  • Opcje
    Grafen2Grafen2 Użytkownik
    edytowano grudnia 2024
    Orsen napisał użytkownik: »
    Na terenie mojej wspólnoty mieszkaniowej jest ogrodzony parking.Jest na nim ok 40 miejsc a mieszkań jest 100. Miejsca nie są przypisane do konkretnego właściciela samochodu tylko korzystamy z nich jak akurat jest jakieś wolne.Ostatnio wspólnota przeglosowała uchwałę,że każdy właściciel może mieć tylko jeden pilot do bramy.Co w sytuacji kiedy ja jestem w pracy swoim samochodem a drugi domownik akurat chce wjechać na parking swoim samochodem a to ja mam pilot?
    Takie uchwały są podejmowane i dopóki ich się nie zaskarży do Sądu to obowiązuje. Jest na to czas, 6 tygodni od ich uchwalenia

Czy to nie jest ograniczanie prawa do dysponowania częścią wspólną?
    Zależy jak na to spojrzeć .... W budynkach wielolokalowych nie ma pełnej swobody do korzystania z NW .
    Każdy właściciel lokalu inne preferencje . Te sprawy reguluje się uchwałami właścicieli lokali.
    Dobrze jest zapoznać się z treścią UoWL.

Czy to jest zgodne z prawem? Jeśli nie jest zgodne z prawem to gdzie mogę się poskarżyć zanim pójdę do sądu?
    Jak uważasz ze to narusza twoje prawa , to możesz ich dochodzić w Sądzie.
  • Opcje
    OrsenOrsen Użytkownik
    Dziękuję za odpowiedź.Sęk w tym ,że owszem mamy dwa samochody ale parkujemy tylko jednym.Jesli jest jedno nasze auto na parkingu Wspólnoty to drugie zostawiamy poza terenem.Jesli wspólnota chce żeby był tylko jeden pilot do bramy to ogranicza mi już prawo wjazdu.Przeciez to nie ma znaczenia jakim autem ja zajmuję to miejsce.Czerwonym czy zielonym.Jesli ja mam pilota a jestem gdzieś poza domem to drugi domownik już nie wjedzie na parking swoim autem.Czy to nie ogranicza prawa do swobodnego dysponowania tą nieruchomoscią wspolną czyli tym nie wyznaczonym miejscem parkingowym?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.