Regulamin rozliczenia kosztów dostaw ciepła do budynku - pytania

Dzień dobry,

W naszej wspólnocie mieszkaniowej zaproponowany został nowy regulamin rozliczenia kosztów dostaw ciepła do budynku. Regulamin ten przewiduje częściowe rozliczenie kosztów ogrzewania w oparciu o indywidualne liczniki ciepła (ciepłomierze) które mamy przy każdym mieszkaniu, a częściowo według powierzchni lokalu.
Dla przykładu w proporcji 50/50.
Np. 100GJ na wejściu do budynku -> 50GJ rozliczamy proporcjonalnie do udziałów powierzchni mieszkań, 50GJ proporcjonalnie do indywidualnego zużycia według ciepłomierzy (proporcja).

Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym rozwiązaniem?

Mam wątpliwości, czy taki sposób naliczania opłat jest zgodny z obowiązującymi przepisami prawa. W szczególności Ustawa Prawo Energetyczne, artykuł 45a, punkt 8.
https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20240000266/U/D20240266Lj.pdf
8. Koszty zakupu ciepła, o których mowa w ust. 2, rozlicza się w części
dotyczącej:
1) ogrzewania, stosując metody wykorzystujące:
a) dla lokali mieszkalnych i użytkowych:
‒ wskazania ciepłomierzy,
‒ wskazania podzielników kosztów ogrzewania,
‒ kubaturę lub powierzchnię lokali – wyłącznie w przypadkach gdy
zastosowanie ciepłomierzy lub podzielników kosztów ogrzewania jest
technicznie niewykonalne lub nieopłacalne,
Mamy zainstalowane ciepłomierze.

Moje wątpliwości budzi także sprawiedliwość takiego rozwiązania. Obawiam się sąsiadów który grzeją zdecydowanie więcej niż inni (mamy kilka takich mieszkań w budynku).
Czy istnieje jakaś możliwość (techniczna / prawna) ograniczenia ich zużycia, tak, żebyśmy nie ponosili wszyscy kosztów ich ponadprzeciętnego grzania?
Nie wiem, czy te osoby hodują jakieś egzotyczne rośliny, czy wietrzą pomieszczenia cały czas w zimie...

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki i Wasze doświadczenia!
Pozdrawiam

Komentarze

• Opcje
    Grafen2Grafen2 Użytkownik
    lokator342 napisał użytkownik: »
    Moje wątpliwości budzi także sprawiedliwość takiego rozwiązania. Obawiam się sąsiadów który grzeją zdecydowanie więcej niż inni (mamy kilka takich mieszkań w budynku).
    Tak, są to wskaźniki LAF , które mają za zadanie dać poczucie "sprawiedliwości" podziału kosztów za EC

Uważam, że koszty EC jakie wchodzą do budynku winny by podzielone na :
    - opłaty stałe za moc zamówioną rozliczane wg m2 powierzchni ogrzewanej
    - Opłaty zmienne należy podzielić na :
    --- koszty podgrzania CW - stawka wyliczana z kosztów z okresu niegrzewczego na m-c podzielona przez średnie zużycie miesięczne CW
    --- ogrzewanie lokali - rozliczane z użyciem współczynników LAF
    --- ogrzewanie NW - rozliczane wg udziału w NW (15% kosztów rocznych zmiennych EC)
    --- koszt cyrkulacji CO , CW - rozliczane wg udziału NW (30-40 % kosztów rocznych zmiennych EC)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.