2 garaże na 1 księdze wieczystej

Dzień dobry,
Rozważam zakup garażu w trakcie przekształcenia własnościowego (zapłaciłabym opłatę własnościową jednorazowo). Problem z tym, że garaż jest na jednej księdze wieczystej z sąsiadem. Jakie konsekwencje będzie miał ten fakt dla uzyskania pełnej własności (sąsiad spłaca to rocznie i będzie przez najbliższe wiele lat) czy ustalenia podatków?

Odpowiedzi

• Opcje
    gabgab Użytkownik
    Co oznacza "przekształcenie własnościowe"?
    1. Kto jest właścicielem gruntu zabudowanego, jak rozumiem, podwójnym garażem?
    2. Na jakiej zasadzie użytkujecie te garaże? Umowa najmu? Czy to garaż spółdzielczy? Czy może jeszcze coś innego?
  • Opcje
    Magdalena1Magdalena1 Użytkownik
    Wysłałam numer KW na priv. Dziękuję bardzo za odpowiedź.
  • Opcje
    Grafen2Grafen2 Użytkownik
    Magdalena1 napisał użytkownik: »
    Rozważam zakup garażu w trakcie przekształcenia własnościowego (zapłaciłabym opłatę własnościową jednorazowo). Problem z tym, że garaż jest na jednej księdze wieczystej z sąsiadem. Jakie konsekwencje będzie miał ten fakt dla uzyskania pełnej własności (sąsiad spłaca to rocznie i będzie przez najbliższe wiele lat) czy ustalenia podatków?
    Czy to jest spółdzielnia mieszkaniowa?

• Opcje
    Tak. Trzeba uiszczac miesięczna kwotę do administracji za fundusz remontowy, utrzymanie części wspólnej itp.
  • Opcje
    Grafen2Grafen2 Użytkownik
    Magdalena1 napisał użytkownik: »
    Tak.
    Trzeba uiszczac miesięczna kwotę do administracji za fundusz remontowy, utrzymanie części wspólnej itp.

Należy te garaże rozdzielić na dwie odrębne KW , chyba, że to jest garaż dwustanowiskowy . Jedynie ze SM rozwiążesz ten problem

• Opcje
    Przepraszam, teraz to w sumie nie jestem pewna czy spółdzielnia mieszkaniowa czy Zarządca budynku z administracja. Muszę dopytać. Czy to zmienia postać sprawy?
  • Opcje
    Chciałam podziękować wszystkim a szczególnie użytkownikowi Gab za pomoc. Garażu nie kupiłam że względu na współwłasność.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.