problem z głosowaniem nad uchwałami we wspólnocie mieszkaniowej

Dzień dobry. W 25.11 2024r. wystąpiłam do wspólnoty mieszkaniowej o wydanie uchwał na wymianę stolarki okiennej oraz zmianę ogrzewania z piecy kaflowych na klimatyzację (mam zalecenia konserwatora w których wyraża zgodę). W dniu 26.11.2024r. utrzymałam drogą e-meilową karty do głosowania, karty oddesłałam, była informacja iż można również głosować przez e-kartotekę. Z racji iż ściana jest przynależąca do dwóch kamienic i dwóch różnych wspólnot wystąpiłam z takim wnioskiem również do drugiej wspólnoty. W dniu 23.12.2024r. odebrałam uchwałę ze wspólnoty kamienicy przyległej. Niestety okazało się, iż w mojej wspólnocie tylko ja oddałam głos, a karty pod głosowanie wcale nie są widoczne w e-kartoitece. Dopiero 23.12.2024r. zarządca załączył karty pod głosowani do e-kartoteki i rozesłał e-maile do pozostałych właścicieli i do UM (miasto ma również swoje udziały). Miasto opowiedziało się na tak za stolarką okienną, zaś co do klimatyzatora odesłało pusta kartę. Absurd bo w przylegającej kamienicy też miasto ma udziały i tam się opowiedziało na tak. W dniu 10.03.25r. będzie zebranie wspólnoty mieszkaniowej na, które zazwyczaj przybywa przedstawiciel z UM oraz tylko 1 współwłaściciel poz mną. Moje pytanie brzmi czy mogę zażądać od wspólnoty jakichś potwierdzeń dowodów jak aktywnie przypominania pozostałym właścicielom o konieczności głosowania pod uchwałami, ewentualnie czy mogę pozyskać ze wspólnoty dane kontaktowe (telefon, e-mail) do pozostałych właścicieli aby móc się z nimi skontaktować z prośbą o głosowanie pod uchwałami? Mam wrażenie że wspólnota wrzuciła uchwały do e-kartoteki, raz wysłała e-maile i to cały ich wysiłek w motywowaniu do głosowania. Nie wiem również czy nie są to ich celowe zagrywki, gra na zwłokę ponieważ na pytanie o dzierżawę ściany pod jednostkę zewnętrzną klimatyzatora opowiedziałam się na nie (nie będę z klimatyzatora czerpała korzyści, jest mi niezbędny do ogrzewania mieszkania). Ściana szczytowa, na którym miałby być umiejscowiony w całości przynależy tylko do mojego mieszkania, nie widzą i nie mogą go słyszeć inni mieszkańcy mojej kamienicy, ponieważ poniżej ściany znajduje się dach kamienicy przyległej, której właściciele wyrazili zgodę i nie wnosili o dzierżawę części wspólnej.

Komentarze

• Opcje
    Grafen2Grafen2 Użytkownik
    Jest taki art. 24 w UoWL czemu z tego nie skorzysta Zarządca ?
    olimpia600 napisał użytkownik: »
    ponieważ na pytanie o dzierżawę ściany pod jednostkę zewnętrzną klimatyzatora opowiedziałam się na nie (nie będę z klimatyzatora czerpała korzyści, jest mi niezbędny do ogrzewania mieszkania).

To tak nie działa... To nie ty wyznaczasz zasady , prawo jakie obowiązuje w danej WM. Jeżeli chcesz korzystać z elementów części wspólnej, a ściany zewnętrze takie są, to jak WM ma uchwałę o odpłatności za wywieszone tam klimatyzatory , to musisz wnosić opłaty miesięczne za wywieszenie klimatyzatora .

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.