Brak przekazywania protokołów mailem

Dzień dobry,
mamy małą wspólnotę mieszkaniową. Ostatnio wymienialiśmy drzwi wejściowe i chciałam prosić Zarządcę o przesłanie skanu odbioru technicznego drzwi na mojego maila. Dostałam zaproszenie do biura Zarządcy w celu wglądu, nawet zrobienia zdjęć, jednak mailem nie mogą mi przesłać takich dokumentów zasłaniając się RODO. Nigdy nie zdążę w godzinach pracy biura Zarządcy do obejrzenia tego protokołu. Czy Zarządca ma rację powołując się na RODO? Czy w takich technicznych rzeczach są jakieś informacje wrażliwe?

Komentarze

• Opcje
    blazej_hblazej_h Użytkownik
    Zarządca nadużywa RODO. RODO chroni dane osobowe osób fizycznych, a dokument odbioru technicznego drzwi raczej nie zawiera takich danych (lub zawiera je w ograniczonym zakresie, np. nazwisko wykonawcy).
    RODO nie ma zastosowania do informacji o przedsiębiorcach (np. firmy wykonawczej, jej NIP-u, nazwy czy danych kontaktowych).
    Ponadto członkowie komisji odbiorowej (jeśli taka wchodzi w rachubę) lub ktoś tam od zarządcy po prostu, dokonujący odbioru, działają w interesie wspólnoty. Więc ich udział w odbiorze technicznym nie jest informacją prywatną, lecz dotyczy zarządzania częścią wspólną nieruchomości.

Jest też możliwe, że żadnego takiego dokumentu w ogóle nie ma i masz się po prostu odczepić.
  • Opcje
    Grafen2Grafen2 Użytkownik
    Z praktyki wiem, że WL ma prawo do okazania mu dokumentów WM . Z takiej czynności powinien powstać protokół .
    Nie praktykuje się skanowania i wysyłania WL dokumentów WM .
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.