Głosowanie uchwał wspólnoty

Chciałbym zapytać o pewna kwestię gdyż nie znalazłem odpowiedzi na takie pytanie. Mianowicie przy rocznym spotkaniu wspólnoty została uchwalona uchwała na fundusz remontowy w pewnej kwocie. W kolejnym roku zarządca nieruchomości znów poddał taką uchwałę pod głosowanie na kolejny rok. Ta nie uzyskała większości głosów. I teraz pytanie czy ta poprzednia nadal obowiązuje ? Wg. zarządy tak. A ja mam wątpliwości czy nowe głosowanie nad uchwałą o tej samej treści nie anuluje poprzedniej ?

Komentarze

• Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    Aby jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, należałoby zapoznać się z treścią uchwały. Czy określenie wysokości stawki funduszu remontowego nastąpiło na dany okres, czy bezterminowo? Jeżeli bezterminowo, to zarządca ma rację.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    Grafen2Grafen2 Użytkownik
    Norek83 napisał użytkownik: »
    Chciałbym zapytać o pewna kwestię gdyż nie znalazłem odpowiedzi na takie pytanie. Mianowicie przy rocznym spotkaniu wspólnoty została uchwalona uchwała na fundusz remontowy w pewnej kwocie. W kolejnym roku zarządca nieruchomości znów poddał taką uchwałę pod głosowanie na kolejny rok. Ta nie uzyskała większości głosów. I teraz pytanie czy ta poprzednia nadal obowiązuje ? Wg. zarządy tak. A ja mam wątpliwości czy nowe głosowanie nad uchwałą o tej samej treści nie anuluje poprzedniej ?

Ważna jest treść tej uchwały .
    Ile WL było reprezentowanych na zebraniu? , bo uchwały nie muszą zapadać na zebraniu, o czym jest mowa w UoWL.

• Opcje
    Norek83Norek83 Użytkownik
    Zarządca napisał użytkownik: »
    Aby jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, należałoby zapoznać się z treścią uchwały. Czy określenie wysokości stawki funduszu remontowego nastąpiło na dany okres, czy bezterminowo? Jeżeli bezterminowo, to zarządca ma rację.

Jeżeli uchwała jest bezterminowa to jaki jest sens jej powtórne głosowanie w tej samej formie po roku ?
    Gdyby miała poprzednia obowiązywać bezterminowo to zarządca by przeprowadzał głosowanie w jakim celu na nowy rok ?
    W poprzedniej jest zapis "Uchwała obowiązuje od 01.04.2023r." A w nowej " Uchwała obowiązuje od dnia podjęcia"

• Opcje
    Grafen2Grafen2 Użytkownik
    Jeżeli uchwała jest bezterminowa to jaki jest sens jej powtórne głosowanie w tej samej formie po roku ?
    Gdyby miała poprzednia obowiązywać bezterminowo to zarządca by przeprowadzał głosowanie w jakim celu na nowy rok ?
    W poprzedniej jest zapis "Uchwała obowiązuje od 01.04.2023r." A w nowej " Uchwała obowiązuje od dnia podjęcia"

Głosowanie stawek służących do naliczania zaliczek ma na celu zabezpieczyć w środki finansowe WM i powinna być dostosowana do aktualnych potrzeb WM , dlatego, co roku podejmuje się uchwały o podobnej treści np: jak Plan Gospodarczy czy Plan Remontów i inwestycji NW na dany rok obrachunkowy .....

W poprzedniej jest zapis "Uchwała obowiązuje od 01.04.2023r."
    A w nowej " Uchwała obowiązuje od dnia podjęcia"

Wynika to z faktu, kto jest autorem tekstu uchwały właścicieli lokali oraz czasu i metody głoswania w drodze indywidualnego zbierania głosów. Zawsze, gdy jest dyskusja nad jej treścią (na zebraniu WL) można to zmienić.
    W wielu WM stosuje się zapis, że uchwała obowiązuje "od pierwszego dnia następnego miesiąca, po przegłosowaniu uchwały "
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.