Głosowanie uchwał wspólnoty

Chciałbym zapytać o pewna kwestię gdyż nie znalazłem odpowiedzi na takie pytanie. Mianowicie przy rocznym spotkaniu wspólnoty została uchwalona uchwała na fundusz remontowy w pewnej kwocie. W kolejnym roku zarządca nieruchomości znów poddał taką uchwałę pod głosowanie na kolejny rok. Ta nie uzyskała większości głosów. I teraz pytanie czy ta poprzednia nadal obowiązuje ? Wg. zarządy tak. A ja mam wątpliwości czy nowe głosowanie nad uchwałą o tej samej treści nie anuluje poprzedniej ?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Ważna jest treść tej uchwały .
Ile WL było reprezentowanych na zebraniu? , bo uchwały nie muszą zapadać na zebraniu, o czym jest mowa w UoWL.
Jeżeli uchwała jest bezterminowa to jaki jest sens jej powtórne głosowanie w tej samej formie po roku ?
Gdyby miała poprzednia obowiązywać bezterminowo to zarządca by przeprowadzał głosowanie w jakim celu na nowy rok ?
W poprzedniej jest zapis "Uchwała obowiązuje od 01.04.2023r." A w nowej " Uchwała obowiązuje od dnia podjęcia"
Głosowanie stawek służących do naliczania zaliczek ma na celu zabezpieczyć w środki finansowe WM i powinna być dostosowana do aktualnych potrzeb WM , dlatego, co roku podejmuje się uchwały o podobnej treści np: jak Plan Gospodarczy czy Plan Remontów i inwestycji NW na dany rok obrachunkowy .....
Wynika to z faktu, kto jest autorem tekstu uchwały właścicieli lokali oraz czasu i metody głoswania w drodze indywidualnego zbierania głosów. Zawsze, gdy jest dyskusja nad jej treścią (na zebraniu WL) można to zmienić.
W wielu WM stosuje się zapis, że uchwała obowiązuje "od pierwszego dnia następnego miesiąca, po przegłosowaniu uchwały "