Zalecenia z ekspertyzy technicznej czy są wiążące?

Witam, zakupiłam mieszkanie w starej kamienicy od miasta. Przed zakupem byłam poinformowana o dokonanej ekspertyzie technicznej lokalu i jej treści. Ogólny stan techniczny obiektu określono jako średni. Cytuję zalecane roboty naprawcze:
„- wykonanie przebudowy konstrukcji stropów w lokalu mieszkalnym (stropu nad parterem oraz nad 1 piętrem) poprzez usunięcie wypełnienia gliną i zastąpienie go wełną mineralną. Zakłada się pozostawienie żerdzi i odtworzenie dolnej powierzchni sufitu płytami gipsowymi (alternatywnie sufitem podwieszanym). Szczegóły zalecanego rozwiązania wskazano w części rysunkowej;
- wykonanie przebudowy ścian działowych - usunięcie z pozostałych ścian wypełnienia cegłą ceramiczną i zastąpienie wełną mineralną. Tynki odtworzyć poprzez montaż płyt gipsowych na stelażu mocowanym do konstrukcji ścian;
- przy wykonywaniu prac związanych z odsłonięciem drewnianych elementów konstrukcji (ścian słupowo-ryglowych oraz belek stropów) wykonywać impregnację biobójczą. Impregnację prowadzić po oczyszczeniu elementów poprzez wprowadzenie preparatu zawierającego np. 10,5g kwasu borowego i 9,5g tetraboranu sodowego w 100g środka. Preparat nakładać poprzez malowanie pędzlem, co najmniej trzy warstwy - zużycie 300-350 ml/m2.
- wzmocnienie podciągu B6 poprzez montaż belki stalowej z profilu stalowego C300. Element łączyć z belką drewnianą śrubami. Rozwiązanie wskazano na rys.104.”

Czy te zalecenia wszystkie trzeba wykonać? Jeśli tak to przed remontem zgłosić to do starostwa powiatowego? I czy wszystko jest w zakresie właściciela lokalu czy zgłosić się z tym do wspólnoty mieszkaniowej?

Z góry dziękuję za wszelkie informacje. Mogę dostarczyć więcej informacji z ekspertyzy.. Pozdrawiam serdecznie.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.