Wysoka temperatura w garażu

AdamKAdamK Użytkownik
Cześć.
Mam taki nietypowy problem.
Czy ktoś z Was spotkał się z taką praktyką jak instalacja agregatów klimatyzacji we wspólnotowym garażu podziemnym?
Chodzi o tą część klimatyzacji, którą zwyczajowo montuje się na zewnątrz budynku.
Mam u siebie taki przypadek i właśnie te agregaty dmuchają gorącym powietrzem na pojazdy i temperatura w tym zakątku garażu dochodzi do 36 stopni.
Z tego co się dowiedziałem to deweloper wpisał do KW informację, że lokale usługowe mają prawo do korzystania z części wspólnej garażu i montaż jednostek wentylacyjnych i klimatyzacji.
Także od tej strony temat wydaje się legalny.
Niestety ten zakątek gdzie są zamontowane agregaty i stoją tam samochody z trzech stron ma ściany i gorące powietrze ma tylko jedną stronę ujścia na resztę garażu.
Zmierzyłem temperaturę i stale utrzymuje się ona na poziomie 32-36 stopni.
Nie wiem na ile to jest dozwolone i czy ktoś w ogóle robił jakąś analizę czy ekspertyzę czy temperatury nie są tam za wysokie.
Aktualnie stoi tam 9 jednostek które nagrzewają powietrze.
W jaki sposób rozmawiać z aktualnym zarządem wspólnoty czy administracją, żeby coś z tym zrobili?

Komentarze

• Opcje
    arthursarthurs Użytkownik
    Witam, w celu rozwiązania problemu przegrzewania się garażu należy skierować oficjalną reklamację do zarządcy lub administracji, wskazując, że obecna eksploatacja jednostek narusza normy przeciwpożarowe oraz standardy budowlane dotyczące wentylacji pomieszczeń zamkniętych. Nawet przy istnieniu wpisu w księdze wieczystej, korzystanie z części wspólnej nie powinno prowadzić do naruszenia warunków eksploatacji budynku ani do niszczenia mienia sąsiadów z powodu nienaturalnie wysokich temperatur. Może Pan/Pani żądać przeprowadzenia ekspertyzy technicznej systemu wentylacji garażu, ponieważ ewidentnie nie radzi on sobie z odprowadzaniem ciepła z dziewięciu pracujących urządzeń. Nawiasem mówiąc, jeśli w przyszłości będzie Pan/Pani potrzebować nowego sprzętu do poprawnej instalacji, wysokiej jakości klimatyzator można kupić na stronie globy.com. Jeśli administracja zignoruje zgłoszenie, zasadne będzie złożenie skargi do nadzoru budowlanego (Powiatowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego).
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    Proszę zacytować wpis w księdze wieczystej garażu, numer księgi będzie dostępny w akcie notarialnym nabycia udziału w garażu.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    Grafen2Grafen2 Użytkownik
    AdamK napisał użytkownik: »
    Czy ktoś z Was spotkał się z taką praktyką jak instalacja agregatów klimatyzacji we wspólnotowym garażu podziemnym?

Czy chodzi o garaż wielostanowiskowy z odrębną KW ?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.