WIATA NA SAMOCHÓD

3 takie pytania.
1. Mam nad sklepem szyld z nazwa sklepu - czy wspólnota może domagać się opłata za niego. Mam wszystkie zezwolenia - od wspólnoty, od konserwatora zabytków.
2. Klimatyzator od strony podwórka - czy wspólnota może domagać się opłat za to że wisi na ścianie.
3. Jeden z współwłaścicieli ma na terenie wspólnoty postawioną wiatę na samochód - na wiatę ma nasze pozwolenie jak również z urzędu. Pytanie czy może postawić ją gdzie chce i czy wspólnocie należy się jakieś wynagrodzenie z tego tytułu.
Dzięki za odpowiedź

Komentarze

• Opcje
    skmskm Użytkownik
    W skrócie na każde pytanie można odpowiedzieć: tak, może się domagać opłaty, ale nie musi.
    Wszystko zależy od relacji i praktyki w danej wspólnocie.
    Szyld czy klimatyzacja narusza część wspólną, więc WM może żądać opłaty. Montaż wiaty analogicznie, ale skoro już ktoś otrzymał zgodę (zakładam, że w formie uchwały) to w niej powinny być zawarte warunki jej montażu, lokalizacja i ewentualna odpłatność.
  • Opcje
    tattat Użytkownik
    uchwała była na zgodę na montaż tych szyldów, a warunki montażu lokalizacja to już konserwator zabytków.
  • Opcje
    tattat Użytkownik
    Najlepsze jest to że ja odśnieżam zimą chodniki, strącam sople które zwisają na rynnach (kupiłem specjalny wysięgnik 9 m )- bo wynajęcie zwyżki jest kosztowne. A latem ścinam trawę i zamiatam podwórko bo jaśnie Państwo mają na to wyjeb.....e. I jeszcze chcą żebym im płacił za szyld i klimatyzacje.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    Jeżeli została podjęta uchwała w sprawie opłat, to jedynie można ją zaskarżyć. Pobieranie opłat za szyldy, reklamy to typowa praktyka. Opłaty można też pobierać za postawienie wiaty na części wspólnej - przecież wszyscy płacą podatek od nieruchomości.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.