Rozliczenie wody - nadwyżka :-)

wojakwojak Użytkownik
edytowano stycznia 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
W naszej wspolnocie pojawil sie problem niejako "odwrotny" do omawianego wielokrotnie na tym forum. Mianowicie okazalo sie, ze zamist zwyczajowego "manka" mamy "superate"...:devil: Nie ukrywam, ze w regulaminie rozliczen nie przewidziano takiej sytuacji, szrokow omowiono sposob rozliczenia ewentualnego niedoboru w rozliczeniu (w wyniku np. spuszczania wody i ponownego napelniania instalacji c.o. - rozliczenie zgodnie z udzialami), natomiast nie mowi sie o sposobie rozliczenia nadwyzki... Czy nalezy potraktowac ja jako "niedobor ujemny" i rozliczyc jak w uchwale, czy tez np. proporcjonalnie do zuzycia (de facto oznaczac to bedzie zmniejszenie ceny 1 m3)? Moze ktos z Panstwa zetknal sie z podobnym problemem i podpowie, jakies rozwiazanie? :confused:

Komentarze

• Opcje
    HaneczkaHaneczka Użytkownik
    edytowano stycznia 2010
    Z tego wynika, że suma odczytu liczników właścicieli wykazała znacznie większe zużycie niż suma odczytu liczników głównych.
    Nie możecie zmieniać ceny wody za m3, bo tego Wam robić nie wolno.
    Pozostaje różnice rozliczyć udziałem i zwrócić właścicielom.
    Nie należy zapominać o sprawnie działających licznikach, a więc pilnować ich legalizacji i dokładności samych odczytów.
  • Opcje
    TomTomTomTom Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czy okres rozliczeniowy to pełny rok?

art.26 ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków
    Jeżeli odbiorcą usług jest wyłącznie właściciel lub zarządca budynku wielolokalowego lub budynków wielolokalowych, jest on obowiązany do rozliczenia kosztów tych usług.
    Suma obciążeń za wodę lub ścieki nie może być wyższa od ponoszonych przez właściciela lub zarządcę na rzecz przedsiębiorstwa wodociągowo- kanalizacyjnego.
  • Opcje
    wwwinylwwwinyl Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jeśli w uchwale jest słowo niedobór, to nadwyżka nie może być rozliczona.
    Wtedy należy stworzyć zmianę do regulaminu i przedstawić sposób rozliczenia jaki Wam pasuje.
    Po podjęciu uchwały wodę można rozliczyć.

Natomiast jeśli w uchwale jest słowo różnica, wtedy traktujemy ją jako niedobór ujemny i dalej tak jak chciałeś.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] TomTom:[/cite]
    Suma obciążeń za wodę lub ścieki nie może być wyższa od ponoszonych przez właściciela lub zarządcę na rzecz przedsiębiorstwa wodociągowo- kanalizacyjnego.
    Co oznacza, że niższa może być.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] owner:[/cite]
    [cite] TomTom:[/cite]
    Co oznacza, że niższa może być.

Co wcale nie oznacza, że wspólnota w swoich rozliczeniach może zmieniać ustaloną cenę za m3 wody.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    W rozliczeniach z właścicielami w ogóle nie operuje się "ceną", bo nie ma tu sprzedaży.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Rozliczenie jest korektą zaliczki.
  • Opcje
    edytowano stycznia 2010
    [cite] owner:[/cite]W rozliczeniach z właścicielami w ogóle nie operuje się "ceną", bo nie ma tu sprzedaży.
    Niemożliwe. :shocked:
    Właściciel dostaje rozliczenie, a w nim ilość zużytych w jego lokalu m3 wody i cenę 1m3 wody.
    A jeśli nawet nikt mu jej nie poda, to jest w stanie sam sobie ją wyliczyć i ta cena nie może być inna od ustalonej w taryfie.
  • Opcje
    wojakwojak Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Serdecznie dziekuje za podpowiedzi, wiem, ze to nietypowa sytuacja...
    [cite] TomTom:[/cite]Czy okres rozliczeniowy to pełny rok?

art.26 ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków
    Jeżeli odbiorcą usług jest wyłącznie właściciel lub zarządca budynku wielolokalowego lub budynków wielolokalowych, jest on obowiązany do rozliczenia kosztów tych usług.
    Okres biezacego rozliczenia do drugie polrocze ubieglego roku (tak mamy w uchwale). Wlasnie chodzi o to, aby ta suma nie byla wieksza, trzeba to rozliczyc :confused: I powstal problem jak... Chyba jednak nie obejdzie sie bez dodatkowej uchwaly... Na wszelki wypadek:devil:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Sytuacja jest normalna. To Wasz regulamin jej (prawdopodobnie) nie przewiduje.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] wojak:[/cite] Wlasnie chodzi o to, aby ta suma nie byla wieksza, trzeba to rozliczyc :confused:

Tak, suma obciążeń nie może by większa, dlatego należy rozliczyć różnicę, która powstała - najlepiej zgdnie z ustawą. :smile:
  • Opcje
    wojakwojak Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Haneczka:[/cite] (...) najlepiej zgdnie z ustawą. :smile:
    Tzn. JAK? Czy mozesz napisac to wprost, podac podstawe? Wtedy nawet taki glab jak ja pojmie, bo aluzje do mnie jakos nie docieraja...:bigsmile:
  • Opcje
    edytowano stycznia 2010
    [cite] wojak:[/cite]Wtedy nawet taki glab jak ja pojmie, bo aluzje do mnie jakos nie docieraja...:bigsmile:
    A gdzie wcześniej dostrzegłeś jakieś aluzje?
    Czy to doświadczenia z niejednego pola bitwy nakazują Tobie podejrzenia o aluzje???? :wink:
    [cite] wojak:[/cite]Tzn. JAK?
    Jak najprościej, nie na wspak.:bigsmile:
    Musisz rozliczyć różnice, a nie zmieniać cenę 1m3 wody w celu zniwelowania różnicy.
    [cite] wojak:[/cite]Czy mozesz napisac to wprost, podac podstawe?
    Ja zawsze piszę wprost..... Chodzi przecież o ustawę o własności lokali:
    Art. 12.2.
    Pożytki i inne przychody z nieruchomości wspólnej służą pokrywaniu wydatków związanych z jej utrzymaniem, a w części przekraczającej te potrzeby przypadają właścicielom lokali w stosunku do ich udziałów. W takim samym stosunku właściciele lokali ponoszą wydatki i ciężary związane z utrzymaniem nieruchomości wspólnej w części nie znajdującej pokrycia w pożytkach i innych przychodach.

Różnica, która powstaje po odczytach liczników głównych i liczników właścicieli staje się kosztem NW - trudno ją konkretnie przypisać do określonego właściciela/właścicieli. Trudno wskazać precyzyjnie, kto przyczynił się do jej powstania i w jakiej wysokości.
    Pozostaje rozliczyć ją udziałem w NW każdego właściciela, co jest zgodne z ustawą i artykułem, który zacytowałam wyżej.
    W Twoim wypadku mamy nadwyżkę i te pieniądze należy właścicielom zwrócić, aby suma obciążen poszczególnych właścicieli nie była wyższa od ponoszonej na rzecz przedsiębiorstwa wodociągowo-kanalizacyjnego.
    [cite] wojak:[/cite] Wtedy nawet taki glab jak ja pojmie..
    Myślę, że niepotrzebnie tak siebie źle oceniasz......
    Ale bez aluzji, można też używać określenia: Serce Kapusty. :bigsmile:
  • Opcje
    wojakwojak Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Haneczka:[/cite] (...) Pozostaje rozliczyć ją udziałem w NW każdego właściciela, co jest zgodne z ustawą i artykułem, który zacytowałam wyżej. (...)
    Tak, to jest jedno z mozliwych rozwiazan. MOje watpliwosci budzi jednak fakt, ze zaliczki naliczane sa nie wg udzilu, a wg liczby osob zamieszkujacych, zatem przy tym samym udziale w NW moga byc zroznicowane. Czy zatem nie wlasciwsze (boje sie napisac "sprawiedliwe" :wink:) byloby rozliczenie tej nadwyzki proporcjonalnie do wplacanych zaliczek? Mozna to uznac na dzielenie wlosa na czworo, ale tak to jest, gdy chce sie zrobic cos w miare dobrze, a we wlasnym zarzadzie nie bardzo mozna liczyc na pomoc innych czlonkow....:confused:
    Natomiast piszac o "aluzjach" naprawde nie mialem na mysli nieczego zlego, moze uzylem niewlasciwego slowa:wink: Naprawde doceniam zarowno to Forum, jak i wszystkich jego Uczestnikow, wielokrotnie czerpalem stad pomocne informacje! Chodzilo mi raczej o to, ze przy moim ograniczonym doswiadczeniu czasem trudno zlapac "w locie" mysli kogos bardziej obytego.
    A zaproponowane okreslenie "Serce Kapusty" baaaardzo przypadlo mi do gustu! Kupuje!!:bigsmile:
  • Opcje
    edytowano stycznia 2010
    [cite] wojak:[/cite]MOje watpliwosci budzi jednak fakt, ze zaliczki naliczane sa nie wg udzilu, a wg liczby osob zamieszkujacych, zatem przy tym samym udziale w NW moga byc zroznicowane.
    Pierwsza zasadnicza sprawa: zawsze oddziel indywidualne rozliczenia zaliczek od rozliczenia kosztów dotyczących całej NW.
    Zaliczka na wodę jest u Was ustalana na podstawie odczytu licznika w lokalu właściciela i osób w nim zamieszkujących. Czy dobrze zrozumiałam? Chociaż nie wiem, po co te osoby.....?
    Właściciel wnosi zaliczkę na poczet przyszłego kosztu wody, ale dotyczy to jego lokalu. Rozliczasz zaliczkę określonego właściciela w stosunku do kosztów poniesionych konkretnie w tym lokalu, bo w tym lokalu jest wodomierz, który rejestruje zużycie wody.

Każdy m3 wody ma swoją ustaloną cenę.
    Jeśli zaliczka była za mała właściciel dopłaca, jeśli za duża - dostaje zwrot, ale to wszystko dzieje się odnośnie jego indywidualnego zużycia, na podstawie odczytów jego licznika.
    To jest jedna strona medalu rozliczeń - rozliczenia indywidualne, czyli lokalowe.
    Zwróć uwagę, że zaliczki wnoszone przez właściciela, skoro posiada on wodomierze w swoim lokalu, nie są ustalane odnośnie zużycia wody w całej nieruchomości, a tylko i wyłącznie odnośnie zużycia w jego lokalu.

Koszt wody należy rozliczyć dla całej nieruchomości, w przypadku nadwyżek lub niedoborów, wykazywanych poprzez różnice odczytów (liczniki główne i podliczniki).
    Tutaj, po rozliczeniu indywidualnym wszystkich właścicieli okazuje się (w przypadku wystąpienia tych różnic), że jest kwota, która dotyczy całej NW i trzeba coś z nią zrobić, bo albo jest za dużo pieniędzy wpłaconych za wodę albo za mało. Jak już wcześniej pisałam kwota ta nie ma swojego "właściciela", więc dotyczy ogółu właścicieli - czyli całej wspólnoty.
    Piszesz tutaj o rozliczeniu proporcjonalnym do zużycia wykazywanego w lokalach. A ja mam pytanie: jaka jest podstawa prawna rozliczenia tych kosztów we wspólnocie? Regulamin opracowany przez właścicieli? Ważniejsza od regulaminu właścicieli jest jednak sama ustawa.
    Czy nie można zakwestionować, że rozliczenie wg proporcjonalnego zużycia w przypadku niedoborów jest krzywdzące dla tych, którzy mają duże zużycie wody, bo za to, że dużo zużywają wody i płacą duże rachunki, jeszcze dodatkowo "za karę" (?!) muszą ponosić większe koszty w przypadku rozliczenia różnic.
    Na jakiej podstawie tak ma być? Przecież ktoś inny może mieć mniejsze zużycie, bo np. wodomierz mimo, że zalegalizowany - jednak się zatrzymuje, a ten ktoś i tak w rzeczywistości zużywa więcej wody.
    [cite] wojak:[/cite]Natomiast piszac o "aluzjach" naprawde nie mialem na mysli nieczego zlego, moze uzylem niewlasciwego slowa:wink:
    No przecież wiem. :wink:
    To był tylko taki granat zaczepny..... :bigsmile:
    [cite] wojak:[/cite] A zaproponowane okreslenie "Serce Kapusty" baaaardzo przypadlo mi do gustu! Kupuje!!:bigsmile:
    Dobrze jest czasem sobie porechotać, nawet z Serca Kapusty..... :bigsmile: U mnie tak określono członków byłego zarządu. Idąc dalej, wyszło na to, że cała wspólnota to Kapuściany Łeb.
    Zastanawiam się na tym, w jakiej odległości od tego Serca był mój Liść.....? :cool:
  • Opcje
    wojakwojak Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie wiem, czy to Twoje wyjasnienie, czy moje przemyslenia i wyliczanki (a moze wszystko razem?), ale wreszcie chyba DOTARLO!!:bigsmile:
    Dzieki za pomoc! Pozdrawiam:smile:
  • Opcje
    edytowano stycznia 2010
    [cite] wojak:[/cite]Nie wiem, czy to Twoje wyjasnienie,
    No, ja też nie wiem......... :neutral:
    Czasem Calineczki mieszkają w Tulipanach, a czasem w Liściach Kapusty.
    [cite] wojak:[/cite] czy moje przemyslenia i wyliczanki (a moze wszystko razem?)
    Po tym, jak piszesz, jestem bardziej przekonana, że to jednak Twoje przemyślenia i wyliczanki. :wink:
    [cite] wojak:[/cite] ale wreszcie chyba DOTARLO!!:bigsmile:
    W takim razie...... Czuję ulgę. :bigsmile:

Do rozliczeń należy podejść z różnych stron:
    - pod kątem wysokości naliczonych zaliczek i rzeczywistych wpłat;
    - pod kątem wyrównywania zaliczek w stosunku do poniesionych kosztów;
    - pod kątem ostatecznego rozliczenia poniesionych kosztów.

Pozdrawiam. :smile:
  • Opcje
    polska17polska17 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] wojak:[/cite]W naszej wspolnocie pojawil sie problem niejako "odwrotny" do omawianego wielokrotnie na tym forum. Mianowicie okazalo sie, ze zamist zwyczajowego "manka" mamy "superate"...:devil: Nie ukrywam, ze w regulaminie rozliczen nie przewidziano takiej sytuacji, szrokow omowiono sposob rozliczenia ewentualnego niedoboru w rozliczeniu (w wyniku np. spuszczania wody i ponownego napelniania instalacji c.o. - rozliczenie zgodnie z udzialami), natomiast nie mowi sie o sposobie rozliczenia nadwyzki... Czy nalezy potraktowac ja jako "niedobor ujemny" i rozliczyc jak w uchwale, czy tez np. proporcjonalnie do zuzycia (de facto oznaczac to bedzie zmniejszenie ceny 1 m3)? Moze ktos z Panstwa zetknal sie z podobnym problemem i podpowie, jakies rozwiazanie? :confused:

witaj

mam do Ciebie Prośbę czy mógłbyś przesłać Wasz regulamin rozliczania wody na alfa17@op.pl

pozdrowienia miłego dnia

włódek
  • Opcje
    wojakwojak Użytkownik
    edytowano listopada -1
    nie ma sprawy, ale nie wiem czy dzis sie uda, bo nie mam go w postaci elektronicznej, musze zeskanowac:bigsmile:
  • Opcje
    basiajbasiaj Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Chyba po raz pierwszy zdarzyło się tak, że różnica wodomierza głównego i wodomierzy indywidualnych jest liczbą ujemną. Ceny wody w rozliczeniach z wodociągami nie możecie zmienić. Natomiast we wspólnocie każdy zapłacił zaliczkę za m3 wody więc teraz nadwyżkę należy zwrócić proporcjonalnie do zużycia wody. I to chyba najwłaściwsze rozwiązanie.
  • Opcje
    wojakwojak Użytkownik
    edytowano marca 2010
    Dzieki, juz rozwiazalismy ten problem; okazalo sie (jak pisalem wczesniej, albo i innym watku), ze w regulaminie zapisana jest ROZNICA, ktora jest rozliczana proporcjonalnie do udzialow. :bigsmile:
    Komentarz edytowany wojak
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.