regulamin rozl.mediow
zbigniewdanuta
Użytkownik
W mojej wspolnocie ustalono 4 lata temu reg.rozl.mediow,ale ponieważ były duże niedobory wody /pomimo liczników/wszyscy właściciele na zebraniu rocznym podjeli uchwale o splacie niedobory na glowe/wlascieciela i lokatora-gmina ma udzial 36%/. Za podjeciem uchwaly glosowalo 15 wlascicieli posiadajacych 53,47% udzialow w cz.w.n.,nikt nie
glosował przeciw podjeciu uchwaly,nikt nie wstrzymał się od glosu/cyt.z uchwaly/ A teraz gmina nie chce tego niedoboru zaplacic cyt/iz uchwala 6/2008 dot.rozliczania zuzytej wodybjest niekorzystna dla gminy miasta... i sprzeczna z regulaminem rozliczania wody za kazdy rok,poniewaz woda zostala rozliczona wstecz za 2005,2006,2007.Taka odpowiedz
otrzymalam od administratora.Myslalam ze uchwala ta sprawe ostatecznie zalatwila/wlasciciele zaplacili/. Jezeli gmina ma racje to chyba trzeba bedzie podjac jakas uchwale
/gdzie ten nidobor zdjac/ :cry:
glosował przeciw podjeciu uchwaly,nikt nie wstrzymał się od glosu/cyt.z uchwaly/ A teraz gmina nie chce tego niedoboru zaplacic cyt/iz uchwala 6/2008 dot.rozliczania zuzytej wodybjest niekorzystna dla gminy miasta... i sprzeczna z regulaminem rozliczania wody za kazdy rok,poniewaz woda zostala rozliczona wstecz za 2005,2006,2007.Taka odpowiedz
otrzymalam od administratora.Myslalam ze uchwala ta sprawe ostatecznie zalatwila/wlasciciele zaplacili/. Jezeli gmina ma racje to chyba trzeba bedzie podjac jakas uchwale
/gdzie ten nidobor zdjac/ :cry:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Czy Gmina wiedziala o zebraniu lub jeśli zbierano głosy indywidualnie, to czy Gmina została powiadomiona o treści podjętej uchwały?
Jeśli wszystko było OK, to czy zaskarżono uchwałę do sądu w terminie 6 tygodni? Nie zaskarżono.
Zatem: obciążenia, monity, wezwania do zapłaty.
Szybki pozew. Szybki wyrok. Klauzula wykonalności. Komornik.
wydaje mi sie że też jest za gmina.Dlatego nie wiem co robić. Czy zmusić go do oddania sprawy do sądu czy też wpisać w nasze straty/umniejszyć f,rem-bo byly wzięte pieniadze
na zapłacenie za media/ Pozdrawiam
Każdą uchwałę można zmienić inną uchwałą.
Na szybkim pozwie można byłoby zakończyć .
Wydanie sądowego nakazu zapłaty pozwala na złożenie sprzeciwu i w konsekwencji na tryb procesowy tej sprawy.
A dalej gmina mogłaby się bronić, że regulamin nie jest zgodny z prawem......
Dopisałam tam kilka słów (reg. rozl. wody).
Byłoby lepiej, gdybyś napisała nowego posta, a nie edytowała stary, bo wtedy byłoby widać, że coś nowego się pojawiło w wątku.
Edit:
To tutaj? https://forum.zarzadca.pl/discussion/988/regul-rozl-wody/#Item_17
czy zarzad może wstrzymać zapłatę poprzedniej firmie-ja mysle ze nie
2. czy za złe rozliczenia finansowe na niekorzyść wsp.odpowiada zarzad finansowo
Liczę jeszcze raz na madre głowy jak ownera,haneczki i innych
Trafi do sądu, a tam trzeba będzie przedstawić dowody, a nie mówić że coś tam było źle zrobione.
Uważam, że należy punktować administratora. Stwierdzać jakiś błąd lub opóźnienie. Wyznaczać (najlepiej zaakceptowany przez drugą stronę) termin na załatwienie sprawy i jak nie zrobione to domagać się zmniejszenia wynagrodzenia.
Można też, gdy takich spraw jest dużo po prostu zmienić administratora.
Druga sprawa dot.mojej znajomej- dowiedziała się że wsp.chce ją +2 osoby z zarządu obciążyć za niezapłaconą wodę/przez miasto,ktore nie zaplaci / oraz dlatego też że nie poinformowała jako zarząd na zebraniach o takich brakach/jest to kwota 6500:3/ma to stanąć na zebraniu w przyszłym tygodniu. Ona uważa że nie. A ja nie wiem poprostu,czy ona może odpowiadać finansowo .
Jest to dosyć sprawa ważna.
Pewna szansa w sądzie jest. Ale niewielka. Zalezy od dokumentacji sprawy. Jesli mało jest papierków na pewno będą problemy. To że nie zrobiono jednej rzeczy, a inne tak (w tym kierunku obrony pójdzie stary administrator), to nie powinno się zabierać calego wynagrodzenia.
Lepiej się dogadać i trochę z zapłaty coś urwać. Wtedy w sądzie (przy dobrej dokumentacji) jest szansa. Pytanie oczywiście retoryczne.Liczcie się z tym, że dojdą jeszcze koszty sądowe i zastępstwa procesowego.
ad 2) wikipedia - hasło "wspólnota mieszkaniowa"
Oczywiście to tylko wikipedia, ale zadam pytanie: Wyobraź sobie, że niecie zarządu natomiast zarządza Wami profesjonalny zarządca powołany notarialnie. Np. spółka X. Czy w takiej sytuacji domagalibyście się od zarządcy odszkodowania?
Z tym, że w tym konkretnym przypadku nie wiem czemu nie można pieniędzy ściągnąć z Gminy.
A za niepowiadomienie można ją co najwyżej usunąć z zarządu.
ad.2 podobno są to juz stare sprawy/gmina się wypieła/i dlatego one mają zapłacić.Ukarać za to ze z adm.nie informowali na zebraniu o stratach tez na wodzie.Facet z jej wsp.powiedział że nie pusci tego plazem/ma być mniej pieniędzy na fun.rem./i dlatego chce ich ukarać za niedopelnienie obowiązków i dopuszczenie do wystapienia strat.
Regulamin rozliczenia mediów musi mieć ragę uchwały właścicieli lokali tworzących WM w nieruchomości przy ulicy ... nr... w... Ponadto WM winna posiadać tytuł prawny do korzystania z obiektu budowlanego do którego ma być dostarczona woda i odprowadzone ścieki. Jeżeli WM posiada tytuł prawny to Zarząd reprezentujący WM sporządza Aneks do zawartej wcześniej umowy z DOSTAWCĄ. W imieniu i na rzecz Gminy umowę zawarła jej jednostka.
Tytuł prawny do dysponowania nieruchomością na cele budowlane
http://www.millercanfield.pl/pub/32e0795ef2993f00996616240e6ba61d.pdf
Dowody własności nieruchomości
http://www.nportal.pl/porady/?id=37&pages=0
Woda
tlenek wodoru, zaopatrzenie w wodę, odprowadzenie ścieków, wspólnota mieszkaniowa, spółdzielnia mieszkaniowa, rozliczenie wody
http://knol.google.com/k/woda#
FORUM DYSKUSYJNE WODOCIĄGÓW POLSKICH
http://www.forum-wodociagi.pl/index.php?req=teksty_forum_id=68
Na razie pewne informacje które podajesz są sprzeczne.
Raz wspominasz o wodzie, a raz o funduszu remontowym...
Chyba mam rację.
To że są pieniądze na wspólnym koncie nie stanowi żadnego problemu.
Nie zrobiono żadnych wydatków z funduszu remontowego. Przekonacie się na sprawozdaniu.
Zachodzi pytanie dlaczego środki na koncie są niższe niż stan funduszu remontowego. Odpowiedź na nie jest prosta. Ktoś nie zapłacił. Skala nie wpłaconych pieniędzy musi być bardzo duża. I to jest to co mnie interesuje. I to jest podstawa zarzutu wobec znajomej.
To że pieniędzmi z konta zapłacono zobowiązania jest naturalne i świadczy o gospodarności.
Dostawcy mediów ZAWSZE naliczają odsetki. Zatem po co pieniądze mają się marnować i leżeć na koncie jak dostawca nalicza odsetki.
Natomiast niegospodarnością jest brak windykacji.