regulamin rozl.mediow

zbigniewdanutazbigniewdanuta Użytkownik
edytowano stycznia 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
W mojej wspolnocie ustalono 4 lata temu reg.rozl.mediow,ale ponieważ były duże niedobory wody /pomimo liczników/wszyscy właściciele na zebraniu rocznym podjeli uchwale o splacie niedobory na glowe/wlascieciela i lokatora-gmina ma udzial 36%/. Za podjeciem uchwaly glosowalo 15 wlascicieli posiadajacych 53,47% udzialow w cz.w.n.,nikt nie
glosował przeciw podjeciu uchwaly,nikt nie wstrzymał się od glosu/cyt.z uchwaly/ A teraz gmina nie chce tego niedoboru zaplacic cyt/iz uchwala 6/2008 dot.rozliczania zuzytej wodybjest niekorzystna dla gminy miasta... i sprzeczna z regulaminem rozliczania wody za kazdy rok,poniewaz woda zostala rozliczona wstecz za 2005,2006,2007.Taka odpowiedz
otrzymalam od administratora.Myslalam ze uchwala ta sprawe ostatecznie zalatwila/wlasciciele zaplacili/. Jezeli gmina ma racje to chyba trzeba bedzie podjac jakas uchwale
/gdzie ten nidobor zdjac/ :cry:

Komentarze

• Opcje
    wwwinylwwwinyl Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Była uchwała? Była.
    Czy Gmina wiedziala o zebraniu lub jeśli zbierano głosy indywidualnie, to czy Gmina została powiadomiona o treści podjętej uchwały?
    Jeśli wszystko było OK, to czy zaskarżono uchwałę do sądu w terminie 6 tygodni? Nie zaskarżono.
    Zatem: obciążenia, monity, wezwania do zapłaty.
    Szybki pozew. Szybki wyrok. Klauzula wykonalności. Komornik.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Szybki pozew. Szybki wyrok.
    Z tą szybkością bywa różnie. Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym po prawie 4 miesiącach to szybko, czy wolno? :wink:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Byla gmina,nad niektorymi uchwalami glosowala ale potem jak bylo na temat wody co z tym fantem zrobic to sobie poszla. Z tego co widze to mecenas ktory pisal wezwanie do gminy
    wydaje mi sie że też jest za gmina.Dlatego nie wiem co robić. Czy zmusić go do oddania sprawy do sądu czy też wpisać w nasze straty/umniejszyć f,rem-bo byly wzięte pieniadze
    na zapłacenie za media/ Pozdrawiam
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jeśli gmina uważała, że uchwała narusza jej interesy jako właściciela lokali, miała prawo zaskarżyć uchwałę do sądu z art. 25 uwl w terminie 6 tygodni od zebrania. Skoro termin upłynął, to jest pozamiatane.

Każdą uchwałę można zmienić inną uchwałą.
  • Opcje
    HaneczkaHaneczka Użytkownik
    edytowano stycznia 2010
    Jeśli wszystko było OK, to czy zaskarżono uchwałę do sądu w terminie 6 tygodni? Nie zaskarżono.
    Zatem: obciążenia, monity, wezwania do zapłaty.
    Szybki pozew. Szybki wyrok
    . Klauzula wykonalności. Komornik.

Na szybkim pozwie można byłoby zakończyć . :smile:
    Wydanie sądowego nakazu zapłaty pozwala na złożenie sprzeciwu i w konsekwencji na tryb procesowy tej sprawy.
    A dalej gmina mogłaby się bronić, że regulamin nie jest zgodny z prawem......
  • Opcje
    mariannamarianna Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Haneczka, wwwinyl, owner, czy mogłabym Was prosić o powrót do wątku założonego przeze mnie kilka dni temu?
    Dopisałam tam kilka słów (reg. rozl. wody).
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano stycznia 2010
    Gdzie to jest? Daj linka.
    Byłoby lepiej, gdybyś napisała nowego posta, a nie edytowała stary, bo wtedy byłoby widać, że coś nowego się pojawiło w wątku.

Edit:
    To tutaj? https://forum.zarzadca.pl/discussion/988/regul-rozl-wody/#Item_17
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Dzieki za podpowiedzi.Mam jeszcze 2 pytania-jeżeli w umowie o adm.nie ma pkt. o karach pienieznych np.złe rozliczenie,nie przekazanie wszystkich dokumentow nowej adm.to
    czy zarzad może wstrzymać zapłatę poprzedniej firmie-ja mysle ze nie
    2. czy za złe rozliczenia finansowe na niekorzyść wsp.odpowiada zarzad finansowo
    Liczę jeszcze raz na madre głowy jak ownera,haneczki i innych
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Moze wstrzymać ale niech się liczy z konsekwencjami.
    Trafi do sądu, a tam trzeba będzie przedstawić dowody, a nie mówić że coś tam było źle zrobione.

Uważam, że należy punktować administratora. Stwierdzać jakiś błąd lub opóźnienie. Wyznaczać (najlepiej zaakceptowany przez drugą stronę) termin na załatwienie sprawy i jak nie zrobione to domagać się zmniejszenia wynagrodzenia.
    Można też, gdy takich spraw jest dużo po prostu zmienić administratora.
  • Opcje
    mariannamarianna Użytkownik
    edytowano listopada -1
    tak, to ten wątek, owner
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Chce dopowiedziec na pyt.1 otóż zarząd+nowa adm.nie zaplacila za 12/2008 starej adm.za administrowanie dlarego gdyż ta nie dostarczyła analityki kosztów na zebranie w 03/2009, w umowie nie ma pkt.o jakiś karach/za niezrobienie czegoś/dlatego pytam czy dobrze zrobiono wstrzymujac zaplatę.Poprzednicy podobno dali termin zaplaty + odsetki, i kto to będzie płacił/odsetki/
    Druga sprawa dot.mojej znajomej- dowiedziała się że wsp.chce ją +2 osoby z zarządu obciążyć za niezapłaconą wodę/przez miasto,ktore nie zaplaci / oraz dlatego też że nie poinformowała jako zarząd na zebraniach o takich brakach/jest to kwota 6500:3/ma to stanąć na zebraniu w przyszłym tygodniu. Ona uważa że nie. A ja nie wiem poprostu,czy ona może odpowiadać finansowo .
    Jest to dosyć sprawa ważna.
  • Opcje
    edytowano stycznia 2010
    ad 1) Nowy administrator nie ma nic do sprawy. Decyzję podejmuje zarząd. Jeśli nawet było odwrotnie, to dalej jest to wina zarządu, że ogon kręci psem.
    Pewna szansa w sądzie jest. Ale niewielka. Zalezy od dokumentacji sprawy. Jesli mało jest papierków na pewno będą problemy. To że nie zrobiono jednej rzeczy, a inne tak (w tym kierunku obrony pójdzie stary administrator), to nie powinno się zabierać calego wynagrodzenia.
    Lepiej się dogadać i trochę z zapłaty coś urwać. Wtedy w sądzie (przy dobrej dokumentacji) jest szansa.
    kto to będzie płacił/odsetki/
    Pytanie oczywiście retoryczne.Liczcie się z tym, że dojdą jeszcze koszty sądowe i zastępstwa procesowego.

ad 2) wikipedia - hasło "wspólnota mieszkaniowa"
    Zarząd osobowy często powierza obowiązki wykonawcze profesjonalnemu administratorowi. Powszechnie i mylnie mówi się, że on "zarządza". [u]Tymczasem główna odpowiedzialność za zarządzanie wspólnotą spoczywa nadal na osobach wybranych do zarządu [/u]a odpowiedzialność administratora ograniczona jest do treści umowy cywilno-prawnej.

Oczywiście to tylko wikipedia, ale zadam pytanie: Wyobraź sobie, że niecie zarządu natomiast zarządza Wami profesjonalny zarządca powołany notarialnie. Np. spółka X. Czy w takiej sytuacji domagalibyście się od zarządcy odszkodowania?
    Z tym, że w tym konkretnym przypadku nie wiem czemu nie można pieniędzy ściągnąć z Gminy.
    A za niepowiadomienie można ją co najwyżej usunąć z zarządu.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Postaram sie zeby zarzad ułóżył się ze stara adm./podobno mieli zgłosić sprawę do sądu/,może rzeczywiście tylko trochę urwać z ich wynagrodzenia.
    ad.2 podobno są to juz stare sprawy/gmina się wypieła/i dlatego one mają zapłacić.Ukarać za to ze z adm.nie informowali na zebraniu o stratach tez na wodzie.Facet z jej wsp.powiedział że nie pusci tego plazem/ma być mniej pieniędzy na fun.rem./i dlatego chce ich ukarać za niedopelnienie obowiązków i dopuszczenie do wystapienia strat.
  • Opcje
    marta26421marta26421 Użytkownik
    edytowano stycznia 2010
    Z podejmowaniem kolejnych uchwał należy być bardzo ostrożnym.

Regulamin rozliczenia mediów musi mieć ragę uchwały właścicieli lokali tworzących WM w nieruchomości przy ulicy ... nr... w... Ponadto WM winna posiadać tytuł prawny do korzystania z obiektu budowlanego do którego ma być dostarczona woda i odprowadzone ścieki. Jeżeli WM posiada tytuł prawny to Zarząd reprezentujący WM sporządza Aneks do zawartej wcześniej umowy z DOSTAWCĄ. W imieniu i na rzecz Gminy umowę zawarła jej jednostka.

Tytuł prawny do dysponowania nieruchomością na cele budowlane
    http://www.millercanfield.pl/pub/32e0795ef2993f00996616240e6ba61d.pdf

Dowody własności nieruchomości
    http://www.nportal.pl/porady/?id=37&pages=0

Woda
    tlenek wodoru, zaopatrzenie w wodę, odprowadzenie ścieków, wspólnota mieszkaniowa, spółdzielnia mieszkaniowa, rozliczenie wody
    http://knol.google.com/k/woda#

FORUM DYSKUSYJNE WODOCIĄGÓW POLSKICH
    http://www.forum-wodociagi.pl/index.php?req=teksty_forum_id=68
    Komentarz edytowany marta26421
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Opisz dokładnie przypadek znajomej. Może coś pomożemy.
    Na razie pewne informacje które podajesz są sprzeczne.
    Raz wspominasz o wodzie, a raz o funduszu remontowym...
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Bo to kwestia dot.rozliczenia wody,a konto bankowe jest wspolne i sa też wplaty na f.rem. Adm.wzięła pieniadze na zapłacenie rkow z konta rk bank. Gdyby były jak w innych wspolnotach dwa osobne konta bankowe- to na eksploatację zabrakło by kasy i myślę że adm.zapytała zarząd co można zrobić/albo wziąć kredyt albo pozyczyć z konta f.rem/
    Chyba mam rację.
  • Opcje
    marta26421marta26421 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To właściciele lokali decydują w formie uchwały o wydatkowaniu środków z Funduszu remontowego, a nie Zarząd Wspólnoty.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Wiem Marta masz całkowitą rację,u mnie też zarząd wydał samodzielnie dodatkowe pieniądze dot.remontu chodnika oraz inne remonciki/nie była napisana kwota w uchwale tylko mówiona na zebraniu/dzisiaj wiem że to są b.poważne błędy .Dlatego będę domagać się wpisania kwot + malutki nawiasek, bo będziemy robić w tym roku ocieplenie bloku i nie wyobrażam sobie tam umieszczenia górnej granicy kwoty.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Nie opowiedziałeś dokładnie. Może niech znajoma to opisze.
    To że są pieniądze na wspólnym koncie nie stanowi żadnego problemu.
    Nie zrobiono żadnych wydatków z funduszu remontowego. Przekonacie się na sprawozdaniu.
    Zachodzi pytanie dlaczego środki na koncie są niższe niż stan funduszu remontowego. Odpowiedź na nie jest prosta. Ktoś nie zapłacił. Skala nie wpłaconych pieniędzy musi być bardzo duża. I to jest to co mnie interesuje. I to jest podstawa zarzutu wobec znajomej.
    To że pieniędzmi z konta zapłacono zobowiązania jest naturalne i świadczy o gospodarności.
    Dostawcy mediów ZAWSZE naliczają odsetki. Zatem po co pieniądze mają się marnować i leżeć na koncie jak dostawca nalicza odsetki.
    Natomiast niegospodarnością jest brak windykacji.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.