dodatkowe koszta związane ze wspólnotą mieszkaniową
kulmag22
Użytkownik
Witam:
Wspólnota oprócz czynszu, w którym jest już składka na fundusz remontowy żąda dodatkowych pieniędzy na ogrodzenie w kwocie ok 1000 zł. Mało tego - uchwała została podjęta w czasie kiedy właścicielem mieszkania był deweloper. Podczas głosowania był on częścią wspólnoty jako właściciel nie sprzedanych lokali. Ja kupując lokal nie zostałam poinformowana o dodatkowych kosztach. Sprawdziłam dokładnie akt notarialny i jest tam jasno powiedziane: lokal wolny od wszelkich obciążeń. Reasumując wygląda to tak jakbym kupiła zadłużone mieszkanie od dewelopera.
Moje pytanie brzmi:
Czy wspólnota może egzekwować te koszta ode mnie, a ja drogą postępowania cywilnego od dewelopera. Czy powinienem odesłać wspólnotę bezpośrednio do dewelopera i nie martwić się niczym.
ps. dzięki za zaangażowanie
Wspólnota oprócz czynszu, w którym jest już składka na fundusz remontowy żąda dodatkowych pieniędzy na ogrodzenie w kwocie ok 1000 zł. Mało tego - uchwała została podjęta w czasie kiedy właścicielem mieszkania był deweloper. Podczas głosowania był on częścią wspólnoty jako właściciel nie sprzedanych lokali. Ja kupując lokal nie zostałam poinformowana o dodatkowych kosztach. Sprawdziłam dokładnie akt notarialny i jest tam jasno powiedziane: lokal wolny od wszelkich obciążeń. Reasumując wygląda to tak jakbym kupiła zadłużone mieszkanie od dewelopera.
Moje pytanie brzmi:
Czy wspólnota może egzekwować te koszta ode mnie, a ja drogą postępowania cywilnego od dewelopera. Czy powinienem odesłać wspólnotę bezpośrednio do dewelopera i nie martwić się niczym.
ps. dzięki za zaangażowanie
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Decyduje termin płatności.
Jeśli termin płatności przypada na dzień, kiedy już Ty została(e)ś właścicielem, to w dniu sprzedaży takiego zobowiązania nie było i tym samym zapis w AN jest OK.
Natomiast jeśli termin płatności był przed dniem z sprzedaży możesz zarząd wspólnoty odesłać do poprzedniego właściciela, tj. dewelopera.
Nie ma nigdy opcji: zarząd od Ciebie, Ty od dewelopera.
Uchwały właścicieli są Waszym prawem wewnętrznym.
Może być też inny powód - uchwała o wyodrębnieniu funduszu remontowego została zredagowana "standardowo", czyli z zapisem, że gromadzone na FR środki można wykorzystać wyłącznie na remonty. Gdyby tak było, to sami związaliście sobie ręce. Budowa ogrodzenia to inwestycja, nie remont. Z tego powodu (być może) zdecydowano się podjąć uchwałę o dodatkowej "zbiórce" na ten cel.
Deweloper obowiązku nie miał, to Ty powinnaś sobie sprawdzić we wspólnocie o potencjalnych przyszłych obciążeniach. Przykro mi, że mówię tak obcesowo, ale to jedna z tych rzeczy, które należy sprawdzić. Tak samo ważna jak sprawdzenie hipoteki czy nie jest czymś obciążona...
" należy zwrócić niewykorzystane na remonty środki poprzedniemu właścicielowi ( to były zaliczki)."
Można prosić jaśniej...
A jeśli wykorzystanie było wyższe niż zaliczki to też?
Zarządca ma racje, po rozliczeniu roku, nadwyżki winne być zwrócone właścicielom, jeżeli jest taka ich wola. Racjonalnym wyjściem jest podejmowanie uchwał o przeksięgowaniu tych środków na rok następny. W mojej WM jest to uregulowane w Stratucie. Oczywiście środki te jako przeznaczone na zarządzanie , są zwolnione z podatku dochodowego. Nie wyobrażam sobie WM nie posiadającej takiej "rezerwy" funduszy. Na przyszły remont elewacji czy dachu lepiej zbierać pieniądze, niż później być zmuszonym brać drogie kredyty.Jeśli WM wydała więcej niz miała - to ktoś musiał ją zasponsorować.Cudów nie ma.:bigsmile:
Uchwała o budowie ogrodzenia powstała jeszcze przed kupnem przeze mnie nieruchomości. Czy to działa w dwie strony?
A jeśli wykorzystanie było wyższe niż zaliczki to też? "
Okresem obrachunkowym wspólnoty mieszkaniowej jest rok kalendarzowy, pewnych kosztów (np. c.o. wspólne) wspólnota w trakcie jego trwania nie jest nawet w stanie wyliczyć. Uważam, że rozliczenie winno być dokonane po zamknięciu roku - dopiero wtedy roszczenie poprzedniego właściciela (nadpłata), czy wspólnoty (niedopłata) staje się wymagalne.
Natomiast nowy właściciel nic nie musi oddawać poprzedniemu, jeśli oczywiście nie ma jakiś dodatkowych zapisów w umowie lupna-sprzedaży...