Kominki w lokalach gastronomicznych nielegalne ???
artis
Użytkownik
Witam.
Chciałem w przyszłości otworzyć lokal gastronomiczny na parterze starego domku za którego remont właśnie się zabieram. Budynek jest 3 kondygnacyjny. Będę mieszkać na 1 piętrze. Chciałbym zrobić w sali konsumenckiej kominek - aby było ładnie i przytulnie. U siebie w mieszkaniu drugi. I oto co znalazłem:
Rozporządzenie Min. Infrastruktury z dnia 12 lutego 2002 r." (Dz. Ustaw z dnia 15.06.2002 r.)
3. Kominki opalane drewnem z otwartym paleniskiem lub zamkniętym wkładem kominkowym mogą być instalowane wyłącznie w budynkach jednorodzinnych, mieszkalnych w zabudowie zagrodowej i rekreacji indywidualnej oraz niskich budynkach wielorodzinnych, w pomieszczeniach...
Wyłacznie jednorodzinna zabudowa ogrodowa i rekreacja indywidualna? Ja mam dom poniemiecki w zabudowie szeregowej to nie wiem czy sie na to załapię...
A nawet gdyby to przeszło to jest jeszcze zakaz stosowania wentylatorów wyciągowych (raczej obowiązkowe w sali konsumenckiej) w pomieszczeniu w którym jest wlot do przewodów spalinowych:
§ 141. Zabrania się stosowania:
3) indywidualnych wentylatorów wyciągowych w pomieszczeniach, w których znajdują się wloty do przewodów spalinowych.
No chyba, że przewody spalinowe to od paliw ciekłych i gazowych a dymowe to od paliw stałych…Ale wątpię aby to przeszło, bo co – dym to może zasysać?
Źródło: http://www.nettax.pl/dzienniki/du/2002/75/poz.690b.htm
Chciałem w przyszłości otworzyć lokal gastronomiczny na parterze starego domku za którego remont właśnie się zabieram. Budynek jest 3 kondygnacyjny. Będę mieszkać na 1 piętrze. Chciałbym zrobić w sali konsumenckiej kominek - aby było ładnie i przytulnie. U siebie w mieszkaniu drugi. I oto co znalazłem:
Rozporządzenie Min. Infrastruktury z dnia 12 lutego 2002 r." (Dz. Ustaw z dnia 15.06.2002 r.)
3. Kominki opalane drewnem z otwartym paleniskiem lub zamkniętym wkładem kominkowym mogą być instalowane wyłącznie w budynkach jednorodzinnych, mieszkalnych w zabudowie zagrodowej i rekreacji indywidualnej oraz niskich budynkach wielorodzinnych, w pomieszczeniach...
Wyłacznie jednorodzinna zabudowa ogrodowa i rekreacja indywidualna? Ja mam dom poniemiecki w zabudowie szeregowej to nie wiem czy sie na to załapię...
A nawet gdyby to przeszło to jest jeszcze zakaz stosowania wentylatorów wyciągowych (raczej obowiązkowe w sali konsumenckiej) w pomieszczeniu w którym jest wlot do przewodów spalinowych:
§ 141. Zabrania się stosowania:
3) indywidualnych wentylatorów wyciągowych w pomieszczeniach, w których znajdują się wloty do przewodów spalinowych.
No chyba, że przewody spalinowe to od paliw ciekłych i gazowych a dymowe to od paliw stałych…Ale wątpię aby to przeszło, bo co – dym to może zasysać?
Źródło: http://www.nettax.pl/dzienniki/du/2002/75/poz.690b.htm
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Myślę, że każdy, nie tylko inżynier, powinien się tego obawiać. To nie jest tak, że odwrócony ciąg w kominie jest szkodliwy tylko dla inżynierów.:bigsmile:
Między nami inżynierami, to na działce miałeś po prostu za niski komin, względnie o zbyt małym przekroju. Dodatkowo mogłeś nie zapewnić należytego dopływu świeżego powietrza.
Wracając do tego nieszczęsnego kominka - ja bardzo często spotykam kominki w lokalach gastronomicznych, więc nie jest to problem nie do przejścia. Są dwie drogi prowadzące do załatwienia sprawy, jak niżej:
a) możesz być uparty i uparcie nazywać kominek kominkiem, wtedy - aby mieć go legalnie w lokalu - należałoby uzyskać odstępstwo od przepisów techniczno-budowlanych w trybie przewidzianym ustawą Prawo budowlane,
b) możesz być elastyczny i nazwać kominek piecem, a wtedy zastosowanie ma nie ust. 3, ale ust. 2 powołanego przez Ciebie przepisu.
KaPeWu? :bigsmile:
Teraz wentylacja. Rzeczywiście, załatwienie sprawy wentylacją naturalną jest wykluczone. Ale kto powiedział, że w sali dla konsumentów ma być indywidualny wentylator wyciągowy? W takim lokalu należy przewidzieć wentylację nawiewno-wywiewną i po kłopocie. Dodatkowo trzeba ją zrobić z głową, żeby zapewnić ludziom powietrze do oddychania. To oczywiście będzie kosztować nieco więcej, niż dziura w ścianie i szpetny wentylator, ale spójrz na to od jaśniejszej strony. Powiem Ci jedno: jeżeli wentylacja w lokalu jest źle zrobiona, to nie ma komfortu. Jak nie ma komfortu, to nie ma konsumentów. A jak nie ma konsumentów, to Artis o gastronomii może zapomnieć. Jeżeli jednak Artis wyda parę złotych więcej, to ludzie będą chętnie przychodzić, a dodatkowo Artis nie ma problemu z sąsiadami, którym przeszkadza smród smażonych frytek i bigosu w mieszkaniach.