Rozliczanie zaliczek na utrzymanie lokalu
jaf
Użytkownik
Czy Zarząd Wspólnoty Mieszkaniowej ma prawo nadwyżki z tytułu zaliczek na utrzymanie lokalu przeznaczać na inny cel, nawet mając uchwałę właścicieli, jeżeli nie a nadwyżki należą są do zwrotu właścicielom, to konkretnie jakie przepisy prawne regulują tę kwestię
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Do argumentacji najlepsze są prawomocne wyroki gdy UoWL nie mówi wprost.
Sąd Apelacyjny w Szczecinie z dnia 18 czerwca 2008 r. I ACa 119/08
Już masz wskazówkę.... Jeśli dostajesz od kogoś pieniądze w formie zaliczki, to oznacza, że:
- przede wszystkim nie należą one do Ciebie;
- masz obowiązek się z nich rozliczyć;
- musisz zwrócić tę część, która jest nadpłatą w stosunku do rzeczywistych kosztów;
- musisz żądać dopłaty, kiedy koszty przewyższyły zaliczkę.
Zarząd nie ma żadnych uprawieniń do dysponowania pieniędzmi właścicieli.
Co do nadwyżek na kosztach utrzymania lokali - wspólnota nie ma prawa nimi dysponować. Niezależnie od tego, czy mówimy o decyzji zarządu, czy o uchwale ogółu właścicieli.
Nadwyżki na kosztach lokali należy zwracać. Lub - za zgodą właściciela - zaliczyć na rzecz jego zobowiązań w następnym okresie.
O nadwyżkach na KZNW decyduje wspólnota w drodze uchwały.
Pisałem o tym w innym poście w tym samym wątku, który cytowałeś: I tutaj: I tutaj: Zdania w tej sprawie nie zmieniłem.
Odpowiedź na pytanie jafa podtrzymuję:
Co do nadwyżek na kosztach utrzymania lokali - wspólnota nie ma prawa nimi dysponować. Niezależnie od tego, czy mówimy o decyzji zarządu, czy o uchwale ogółu właścicieli.
Zresztą, zostawmy cytaty z orzeczeń sądowych.
Jakie jest Twoje stanowisko w omawianej sprawie?
Napisałeś, że nie zgadzasz się z moim zdaniem: Czy to znaczy, że Twoim zdaniem wspólnota ma prawo decydować o nadwyżkach na opłatach za wodę, zużytą w lokalu Kowalskiego?
- woda i ściekli
- energia cieplna
- wywóz nieczystości
Oto przykład potwierdzający, że właściciele indywidualni skarżąc powołują się na orzecznictwo. W tym przypadku jest to Wyrok Sądu Apelacyjnego w Warszawie z dnia 22 lutego 2001 r. sygn.akt I ACa 1309/2000
http://www.zarzadca.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=488&Itemid=45&el_mcal_month=2&el_mcal_year=2000
"(...)Skarżący wywodzą - w oparciu o wyrok Sądu Apelacyjnego w Warszawie z 22 lutego 2001 r. (sygn. akt I ACa 1309/2000) - że jeżeli kwoty te zostały pobrane jedynie do rozliczenia, to nadal są właścicielami środków pieniężnych znajdujących się na rachunku wspólnoty. Twierdzenie to jest oczywiście bezzasadne. Środki pieniężne, ze względu na swój charakter, co do zasady są własnością podmiotu, który jest ich posiadaczem. Zasada ta doznaje w prawie cywilnym jedynie nielicznych wyjątków, z których żaden nie może znaleźć w niniejszej sprawie zastosowania. W przypadku, gdy środki pieniężne zostają wpłacone na rachunek bankowy, to bank staje się ich właścicielem, a posiadaczowi rachunku przysługuje wierzytelność w stosunku do banku o ich wypłatę lub dokonanie rozporządzeń stosownie do dyspozycji posiadacza. Przytoczone przez skarżących orzeczenie Sądu Apelacyjnego w Warszawie potwierdza jedynie zasadę, że wspólnocie i jej członkom przysługują uprawnienia do wskazania zarządowi wspólnoty sposobu wykorzystania wpłaconych środków, lub roszczenie o zwrot nadpłaconych kwot, jeżeli po dokonaniu rozliczeń okaże się, że zaliczki ustalane były w zbyt dużej wysokości. Uprawnienia te, o charakterze majątkowym, w niniejszej sprawie nie wygasły. Skarżący jako członkowie wspólnoty nadal mogą brać udział w podejmowaniu decyzji o przeznaczeniu tych środków lub zażądać ich zwrotu, jeżeli zostaną spełnione przesłanki roszczenia o zwrot.
Na marginesie Trybunał zwraca uwagę, że podnoszone przez skarżących uchybienia mogą prowadzić także do odpowiedzialności odszkodowawczej członków zarządu wspólnoty, w związku z nienależytym pełnieniem przez nich funkcji (...)".
Znasz funkcjonowanie WM z udziałem Gmin? Widziałeś rozliczenia sporządzone dla właścicieli indywidualnych?
Dokumentów WM z udziałem Gmin nie ma w internecie.
I tutaj: https://forum.zarzadca.pl/discussion/1085/rozliczanie-zaliczek-na-utrzymanie-lokalu/#Item_7 Pytanie nie dotyczyło ani dokumentów, ani Internetu.
"WM z udziałem gmin" są na tej samej planecie, co inne WM.
Problemem są przychody z zaliczek na pokrycie kosztów zarządu nieruchomością wspólną.
Fragment wyroku SN, o który mi chodziło: Zapis jest jednoznaczny. Zaliczki wchodzą do majątku wspólnoty, zatem gdzie masz tu obowiązek zwrotu?
O co Ci chodzi? Gdzie pisałem coś innego w tej sprawie?
P R Z E P R A S Z A M
Ciebie i innych czytających.
Cały czas była mowa o nadwyżkach na lokalu a ja skonstatowałem, że mowa o nadwyżkach na części wspólnej.
Zaćmienie.:shamed::shamed::shamed:
I to długotrwałe.
Wyrok I ACa 514/09
Sąd Apelacyjny w Katowicach
z dnia 2 października 2009 r
http://www.zarzadca.pl/content/view/715/32/