lokal niespełniający norm lokalu mieszkalnego - udziały
makop1
Użytkownik
Witam serdecznie,
staram się o wykup mieszkania w kamienicy w której jeszcze nie było żadnych wykupów. Nieruchomość jest już po inwentaryzacji i okazuje się że na poddaszu jest lokal który nie spełnia norm lokalu mieszkalnego (wysokość, bark oświetlenia )i nigdy nie uzyska tytułu lokalu samodzielnego. Obecnie mieszka tam rodzina która ma trzykrotny wyrok eksmisyjny( z 1999r !!) i olbrzymie zadłużenie.
Moje pytanie : czy taki lokal na poddaszu nie spełniający norm lokalu mieszkalnego liczy się do części wspólnej nieruchomości??
Klasyfikacja tego lokalu skutkuje w obliczeniu moich udziałów w powstającej wspólnocie, więc będę bardzo wdzięczna za poradę :))
Z góry dziękuję i pozdrawiam
staram się o wykup mieszkania w kamienicy w której jeszcze nie było żadnych wykupów. Nieruchomość jest już po inwentaryzacji i okazuje się że na poddaszu jest lokal który nie spełnia norm lokalu mieszkalnego (wysokość, bark oświetlenia )i nigdy nie uzyska tytułu lokalu samodzielnego. Obecnie mieszka tam rodzina która ma trzykrotny wyrok eksmisyjny( z 1999r !!) i olbrzymie zadłużenie.
Moje pytanie : czy taki lokal na poddaszu nie spełniający norm lokalu mieszkalnego liczy się do części wspólnej nieruchomości??
Klasyfikacja tego lokalu skutkuje w obliczeniu moich udziałów w powstającej wspólnocie, więc będę bardzo wdzięczna za poradę :))
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
odpowiedziałem Ci tutaj: http://forum.gazeta.pl/forum/w,523,106579214,106580928,Re_lokal_nie_spelniajacy_norm_lok_mieszkalnego.html
Pozdrawiam.
Lokal niesamodzielny nie będzie mógł być wyodrębniony (sprzedany). Co nie znaczy, że przestaje być lokalem, pozostającym własnością gminy. Na zawsze...
Będzie to lokal niewyodrębniony. Jego powierzchnia powinna być wliczona do powierzchni użytkowej budynku (sumy powierzchni użytkowej wszystkich lokali oraz pomieszczeń przynależnych do lokali). Zatem ten lokal będzie miał wpływ na wielkość Twojego udziału. Twój udział będzie mniejszy, niż gdyby tego lokalu nie było. Dzięki temu będziesz płacił mniejsze zaliczki na utrzymanie nieruchomości wspólnej.
W takim razie jeszcze jedno pytanie czy można zacząć juz proces prywatyzacji pomimo że nadal w tym lokalu ( pomieszczeniu) przebywają ludzie ??