Ciekawostka (nie koniecznie) przyrodnicza....

prezesprezes Użytkownik
Po raz kolejny zwracam się do znawców tematu. Proszę o radę.W mojej wspólnocie,umowy o dostawy mediów podpisuje jeden ze współwłaścicieli (dotychczasowy właściciel 908/1000 udziałów). Za rzadne skarby świata nie chce od tego niecnego procederu odstąpić.Pomijając fakt,że w dokumentach przedstawionych dostawcom spółka podaje,że jest właścicielem budynku i użytkownikiem gruntu.Ostatnio na zebraniu w sierpniu 2009r. na wniosek spółki zwołano zebranie członków wspólnoty. Na tym zebraniu został odwołany stary zarząd i powołany nowy.Nowym - jednoosobowym zarządem został pracownik spólki (spoza grona właścicieli). Spółka podpisała umowy na dostawy mediów z poszczególnymi właścicielami lokali. W umowach tych spółka występuje jako "DOSTAWCA",który otrzymuje media od dostawców z zewnątrz.Ja tej umowy nie podpisałem. W odpowiedzi na moje pismo o odmowie podpisania tej umowy dowiedziałem się,że jest z mojej strony brak dobrej woli i takim razie jestem OBOWIĄZANY prowadzić rozliczenia ze wspólnotą mieszkaniową w/g stawek ustalonych w drodze uchwały wspólnoty. Pozostałych właścicieli uchwała nie obowiązuje,bo anulował ją tekst umowy !!!! Dziś otrzymałem od zarządu powiadomienie o wysokości opłat. W powiadomieniu tym wyliczono ile i za co mam zapłacić.OK !Pod podliczeniem jest dopisek zarządu : " Powyższą kwotę wpłacić na konto nr......konto spółki (zmniejszy to koszt prowadzenia r -ku WM) i dalej ...Fundusz remontowy, zarządzanie i utrzymanie części wspólnej (kwota ok 30 zł) płatne na konto WM." Do tej pory było tak : wszyscy właściciele oprócz spółki wpłacali na konto wspólnoty zaliczki na koszty zarządzania.Spólka jako dostawca mediów wystawiała dla wspólnoty fakturę za media.Zarząd przelewał pieniądze za tę fakturę dla spółki.Teraz zarząd proponuje mi,żebym wpłacał pieniądze za zużyte media na konto spółki.Na jakiej podstawie? Co o tym sądzicie - Zarządca,wwwinyl,owner,marta26421?

Komentarze

• Opcje
    wwwinylwwwinyl Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zanim coś wymyślę, to nasunął mi się pomysł:
    W mojej wspólnocie,umowy o dostawy mediów podpisuje jeden ze współwłaścicieli (dotychczasowy właściciel 908/1000 udziałów). Za rzadne skarby świata nie chce od tego niecnego procederu odstąpić.
    Zdobądź taką umowę i zgłoś sprawę do urzędu skarbowego. Kto poświadcza nieprawdę w celu oszukania fiskusa (pamiętasz chodzi o VAT)...
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    wwwinyl, tak się właśnie zastanawiałem....mam taką umowę,mam też kserokopie faktur jakie wystawiała spółka dla wspólnoty.I tych faktur ogólnych,za cały miesiąc od wszystkich lokali wyodrębnionych oraz tej ostatniej,wystawionej niby dla mnie.Piszę "niby" bo na fakturze jest podana powierzchnia mojego mieszkania i moje wielkości zużycia mediów. Pod spodem jest tylko dopisane moje nazwisko.. Dziś już nie dostałem kserokopii faktury tylko odręcznie sporządzony dokument informujący mnie o wysokości opłat.
  • Opcje
    marta26421marta26421 Użytkownik
    edytowano lutego 2010
    Prezesie!Konieczność sprawdzenia stanu prawnego nieruchomości .
    Komentarz edytowany marta26421
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano lutego 2010
    [cite] wwwinyl:[/cite]Zanim coś wymyślę, to nasunął mi się pomysł:
    W mojej wspólnocie,umowy o dostawy mediów podpisuje jeden ze współwłaścicieli (dotychczasowy właściciel 908/1000 udziałów). Za rzadne skarby świata nie chce od tego niecnego procederu odstąpić.
    Zdobądź taką umowę i zgłoś sprawę do urzędu skarbowego. Kto poświadcza nieprawdę w celu oszukania fiskusa (pamiętasz chodzi o VAT)...

Fiskus traci na tym duże pieniądze, zwraca spółce co miesiąc nienależny VAT. Wydaje mi się, że to główny problem w Twojej wspólnocie, gdyby nie te zwroty, prawdopodobnie nie doszłoby do takich konfliktów.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    marta26421, przecież już tyle razy o tym pisałem.Co konkretnie mam sprawdzić i gdzie?
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    prezes - proste pytanie . Ilu jest właścicieli?
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    MirekL - proste pytanie,prosta odpowiedź - 10.Dziewięciu właścicieli lokali wyodrębnionych i jeden (dotychczasowy) właściciel lokali niewyodrębnionych.
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    prezes - dzięki za prostą odpowiedź. Ten jeden ma 908/1000 udziałów. pozostałych 9 ma 92/1000 udziałów. Czy nie możecie skorzystać z przywileju art. 23ust.2a uwl?:bigsmile:
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    MirekL, niby w jaki sposób?
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Przecież musieliby mieć co najmniej 20% udziałów, a mają poniżej 10%.
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    No właśnie owner.Zawsze byłem słaby z matmy.Sądziłem,że MirekL ma jakiś cudowny sposób.....
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    prezes - sorry. Twoja sytuacja jest beznadziejna. Jak się w to wplątałeś?:cry:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Mam głupie pytanie :bigsmile:

Czy widziałeś wszystkie akty notarialne?
    Albo zapisy w KW.
    Może suma nie wynosi 1 tylko 1,00001?
    A wtedy mógłbyś tak glosować.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A co to zmienia?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Masz rację . Nic.
    Też trzeba mieć 20 %.
    :cry:

Sorry.
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    No i widzicie panowie...jak się nie kręcić d...a zawsze z tyłu.
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    MirekL - jak się wplątałem? Banalnie.Kupiłem lokal bo było tanio. Przy okazji zostałem wybrany na "prezesa" wspólnoty.Niestety,nikt z nas nie miał pojęcia o wspólnotach. I tak męczymy się 10 lat.
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czuję w moczu,że zostaje mi tylko droga sądowa,ale chyba się nie zdecyduję bo mnie nie stać na prawników a doświadczony ostatnią sprawą nie będę ryzykował "solówki" z sędzią,który nie zapoznał się z tematem a tylko udawał zainteresowanie.Na pomoc sąsiedzką nie bardzo mam co liczyć,więc szukam wiadomości na tym forum.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.