Ciekawostka (nie koniecznie) przyrodnicza....
prezes
Użytkownik
Po raz kolejny zwracam się do znawców tematu. Proszę o radę.W mojej wspólnocie,umowy o dostawy mediów podpisuje jeden ze współwłaścicieli (dotychczasowy właściciel 908/1000 udziałów). Za rzadne skarby świata nie chce od tego niecnego procederu odstąpić.Pomijając fakt,że w dokumentach przedstawionych dostawcom spółka podaje,że jest właścicielem budynku i użytkownikiem gruntu.Ostatnio na zebraniu w sierpniu 2009r. na wniosek spółki zwołano zebranie członków wspólnoty. Na tym zebraniu został odwołany stary zarząd i powołany nowy.Nowym - jednoosobowym zarządem został pracownik spólki (spoza grona właścicieli). Spółka podpisała umowy na dostawy mediów z poszczególnymi właścicielami lokali. W umowach tych spółka występuje jako "DOSTAWCA",który otrzymuje media od dostawców z zewnątrz.Ja tej umowy nie podpisałem. W odpowiedzi na moje pismo o odmowie podpisania tej umowy dowiedziałem się,że jest z mojej strony brak dobrej woli i takim razie jestem OBOWIĄZANY prowadzić rozliczenia ze wspólnotą mieszkaniową w/g stawek ustalonych w drodze uchwały wspólnoty. Pozostałych właścicieli uchwała nie obowiązuje,bo anulował ją tekst umowy !!!! Dziś otrzymałem od zarządu powiadomienie o wysokości opłat. W powiadomieniu tym wyliczono ile i za co mam zapłacić.OK !Pod podliczeniem jest dopisek zarządu : " Powyższą kwotę wpłacić na konto nr......konto spółki (zmniejszy to koszt prowadzenia r -ku WM) i dalej ...Fundusz remontowy, zarządzanie i utrzymanie części wspólnej (kwota ok 30 zł) płatne na konto WM." Do tej pory było tak : wszyscy właściciele oprócz spółki wpłacali na konto wspólnoty zaliczki na koszty zarządzania.Spólka jako dostawca mediów wystawiała dla wspólnoty fakturę za media.Zarząd przelewał pieniądze za tę fakturę dla spółki.Teraz zarząd proponuje mi,żebym wpłacał pieniądze za zużyte media na konto spółki.Na jakiej podstawie? Co o tym sądzicie - Zarządca,wwwinyl,owner,marta26421?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Fiskus traci na tym duże pieniądze, zwraca spółce co miesiąc nienależny VAT. Wydaje mi się, że to główny problem w Twojej wspólnocie, gdyby nie te zwroty, prawdopodobnie nie doszłoby do takich konfliktów.
Czy widziałeś wszystkie akty notarialne?
Albo zapisy w KW.
Może suma nie wynosi 1 tylko 1,00001?
A wtedy mógłbyś tak glosować.
Też trzeba mieć 20 %.
Sorry.