Audyt energetyczny

barbrabarbra Użytkownik
Dzień dobry, proszę o informację czy audyt energetyczny pod ocieplenie budynku może być (powinien) wykonany pod konkretny budynek czy - jak twierdzi wykonawca- jest to system komputerowy pod który podstawia się dane i otrzymuje wynik z tymi danymi związany. Zleciliśmy wykonanie audytu dla kamienicy. W przedstawionych materiałach jest całe mnóstwo danych niepotrzebnych (np. wyliczenia do c.o. którego w kamienicy nie ma) itp. Zaciemnia to obraz sytuacji a przebrnięcie przez całośc jest trudne i zabiera dużo czasu. Na administrację nie ma co liczyć, że pomoże. I co do ceny: za kamienicę 1800 m2 - 4.700zł za audyt, czy to jest kwota porównywalna do standardowej? Nie mamy danych do porównania ceny.Proszę o odpowiedź.

Komentarze

• Opcje
    czajnik5czajnik5 Użytkownik
    edytowano lutego 2010
    Witaj. Audyt energetyczny powinien być wykonany indywidualnie pod konkretny budynek. Tłumaczenie wykonawcy nie jest przekonujące, bo choć rzeczywiście audyty sporządza się przy pomocy oprogramowania (bardzo rzadko na piechotę), to rzeczy, które nie dotyczą budynku można wyzerować lub "odptaszyć". W takiej sytuacji nie powinny się pojawić na wydruku.

Co do ceny, to jestem :shocked: , ale nie z powodu jej wysokości, lecz z powodu Twojego (Waszego) sposobu działania. Napisałaś "zleciliśmy", żeby za chwilę napisać "nie mamy danych do porównania ceny". Czyż nie należało zapytać o cenę dwóch albo trzech audytorów, zamiast jednego i w dodatku przed, a nie po udzieleniu zlecenia, następnie porównać, a dopiero na koniec zlecić?

Ta kwota nie jest wygórowana, choć pewnie mogłabyś wynegocjować niższą, gdybyście tylko chcieli i coś w tym kierunku zrobili.

Pozdrawiam.
  • Opcje
    barbrabarbra Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Cześć i dzięki za odpowiedź. Naiwna to ja nie jestem. Sęk w tym, że przy planowaniu mówiło się o 2,5tys Administracja zbierała oferty, podobno została wybrana ta najtańsza. Nie jestem w stanie "trzymać ręki na pulsie" wszystkiego, ponieważ jak każdy pracuję i to dość intensywnie a w zarządzie pracuję społecznie (są tylko 2 osoby a w zasadzie wszystko spada na mnie). To tylko następny dowód, że mus jest ogarnąć wszystko samemu.Uprzedzając radę poszerzenia zarządu strukturę właścicielską stanowią ludzie, którzy tu nie mieszkają (w większości wynajem mieszkań) i w zasadzie niewiele ich to wszystko obchodzi, na zebrania przychodzi 1/3 do 1/2 (to juz sukces) właścicieli.
  • Opcje
    czajnik5czajnik5 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Cześć Barb(a)ra.

Wyjaśnij proszę (jeśli oczywiście chcesz - nie ma przymusu), jak to możliwe, że uzgodniono 2,5 tysiąca, a teraz jest 4,7 tysiąca? Nie było umowy, ani zlecenia? Może w trakcie poszerzyliście zakres, albo wyniknęły okoliczności, których nie dało się przewidzieć pomimo zachowania należytej staranności, a które spowodowały wzrost kosztów?

Pozdrawiam serdecznie.
  • Opcje
    barbrabarbra Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dzień dibry,
    Różnica w cenie wynika:* Kwota 2.5 tys. padła na zebraniu przy planowaniu kosztu audytu (nie był przewidziany w planie) Jeden z właścicieli poinformował, że przeprowadzono właśnie audyt w analogicznej nieruchomości i takie były koszty
    *Administrator zgłaszał że z zebranych ofert ta: jest najtańsza (ok.3.700zł) ale nie dodał, że operuje ceną netto - zresztą nie jestem pewna czy sam o tym wiedział (wymieniamy go, gdyż to nie pierwsza plama z jego strony). *Na dzisiaj: cena ostateczna wyniosla 4380 zł a audyt został poprawiony "odptaszony" dziękuję. Pozdrawiam Barbra
  • Opcje
    marta26421marta26421 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Kto jest inwestorem?
  • Opcje
    jafjaf Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Witam, pragnę podzielić się z tobą kilkoma informacjami, mianowicie polecam zapoznać się z ustawa o wspieraniu termomodernizacji z 21 marca 2008, zapoznać się z przykładowymi audytami energetycznymi co zawierają a jest to istotne w ocenie samego audytu. Sam audyt jest to dokument stwierdzający oszczędność energii cieplnej przy uwzględnieniu istniejącego stanu budynku i stanu po termomodernizacji, a jest to istotne i ma duży wpływ na otrzymanie dotacji rządowych udzielanych przez banki ( premia termomodernizacyjna ), otrzymanie takiej premii pomniejsza proporcjonalnie spłatę kredytu. Również modernizacja budynku w zakresie oszczędności energii cieplnej dokonywana od 1999 r ma znaczenie dla wykazania oszczędności ciepła tzn. dokonane remonty określają czy dla otrzymania premii należy przez audyt wykazać oszczędność 10% czy 30%
    Pozdrowienia
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.