łączenie funkcji zarządcy i członka zarządu
blokers
Użytkownik
Witam.
Jestem w grupie mieszkanców i optujemy za wydzieleniem sie wspolnoty mieszkaniowej ze spółdzielni. Chcemy powołac zarzad itd. Nie chcemy natomiast zlecac nikomu ,,z zewnatrz'' sprawowania zarządu nad nieruchomoscia. Czy w związku z tym, osoba, która mieszka w danej nieruchomosci, jest zostanie wybrana do zarządu oraz nie ma licencji zarzadcy nieruchomosci, moze wypełniac jednoczesnie te dwie funkcje, prowadzac np działalnosc gospodarcza i pobierajac wynagrodzenie z tego tytułu. Zastanawiam sie bo przeczytałem, iż osoba fizyczna moze zarzadzac nieruchomoscia, nie majac licencji.
Prosze o komentarz.
Pozdrawiam
Jestem w grupie mieszkanców i optujemy za wydzieleniem sie wspolnoty mieszkaniowej ze spółdzielni. Chcemy powołac zarzad itd. Nie chcemy natomiast zlecac nikomu ,,z zewnatrz'' sprawowania zarządu nad nieruchomoscia. Czy w związku z tym, osoba, która mieszka w danej nieruchomosci, jest zostanie wybrana do zarządu oraz nie ma licencji zarzadcy nieruchomosci, moze wypełniac jednoczesnie te dwie funkcje, prowadzac np działalnosc gospodarcza i pobierajac wynagrodzenie z tego tytułu. Zastanawiam sie bo przeczytałem, iż osoba fizyczna moze zarzadzac nieruchomoscia, nie majac licencji.
Prosze o komentarz.
Pozdrawiam
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Artykuł zawiera komentarz do orzeczenia Sądu Najwyższego z dnia 17.07.2007 r. (sygn. akt: III CZP 69/07).
Umowa o zarządzanie w rozumieniu ustawy o gospodarce nieruchomościami lepiej zabezpiecza interesy wspólnoty mieszkaniowej, ale oczywiście może to być nawet pełnomocnictwo, czy umowa zlecenie z osobą, która nie posiada licencji.
W każdym przypadku współwłaściciel może sprawować zarząd właścicielski bez posiadania licencji, niezależnie od tego kto jeszcze (jaka instytucja) ma udziały w nieruchomości . Zarząd nie musi zlecać na zewnątrz zarządzania - może sprawować/zarządzać osobiście. Oczywiście powołanie zarządu winno odbyć się poprzez uchwałę.
Jeśli jednak chce zlecić na "zewnątrz" czyli osobie nie będącej współwłaścicielem to osoba ta musi posiadać licencję zarządcy nieruchomościami.
Musi mieć licencję każda osoba (również współwłaściciel nieruchomości wspólnej), z którą wspólnota zawiera umowę o zarządzanie.
Jeżeli wspólnota zleci osobie z zewnątrz czynności zarządzania w inny sposób (nie zawrze umowy o zarządzanie), to osoba ta nie musi mieć licencji zarządcy.
"jest zostanie wybrana do zarządu oraz nie ma licencji zarzadcy nieruchomosci, moze wypełniac jednoczesnie te dwie funkcje, prowadzac np działalnosc gospodarcza i pobierajac wynagrodzenie z tego tytułu."
Na wstępie witam wszystkich bardzo serdecznie, informacje podawane na tym forum stanowią kopalnię wiedzy na temat wspólnot.
Do tej pory byłem jedynie czytelnikiem, jednak chciałem się odezwać w tej sprawie i przestrzec przed takim rozwiązaniem (jak w tytule wątku).
W mojej wspólnocie jest takie rozwiązanie i myślę że jest to jedno z najgorszych możliwych. Kontrolujący (zarząd) staje się jednocześnie kontrolowanym (zarządca/administrator). Prowadzi to do kuriozalnych sytuacji, nadużyć, krętactw, niedopełniania obowiązków - zarząd przecież sam się nie zdyscyplinuje.
Jest to fatalne.
Pozdrawiam serdecznie