Zarząd (z licencją czy bez?)
prezes
Użytkownik
Zadam pytanie na które oczekuję zdecydowanej odpowiedzi a jakieś tam "moim zdaniem..." czy "sądzę,że..". Czy człowiek wybrany jako jednoosobowy zarząd spoza grona właścicieli powinien mieć licencję zarządcy?Dodam tylko,że jest tylko jednoosobowy zarząd i nie ma żadnej umowy z zarządcą lub administratorem.Bez urazy,ale to tak,jakby zarządzanie nieruchomością powierzyć pierwszemu lepszemu człowiekowi złapanemu na ulicy.Bardzo zależy mi na konkretnej odpowiedzi.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Art. 20
1. Jeżeli lokali wyodrębnionych, wraz z lokalami niewyodrębnionymi, jest więcej niż siedem, właściciele lokali są obowiązani podjąć uchwałę o wyborze jednoosobowego lub kilkuosobowego zarządu. Członkiem zarządu może być wyłącznie osoba fizyczna wybrana spośród właścicieli lokali lub spoza ich grona.
Moja konkretna odpowiedź:
To właściciele sami decydują o swojej własności i ponoszą tego konsekwencje.
Prezes sugeruje, że taka osoba powinna mieć licencję: Ty się z nim zgadzasz, ale masz zupełnie odmienne zdanie: że nie musi mieć licencji.
Miała być konkretna odpowiedź, a wyszło: "jestem za, a nawet przeciw".
Zakładając ze nie skopiowałem jakiejś przestarzałej wersji stwierdzam, że art. 189 dotyczy tylko nieruchomości będących własnością samorządów i skarbu państwa, a żadna WM taką nie jest.
Ponadto zwróć uwagę, że ustawa omawia działalność zawodową, natomiast czlonek zarządu nie wykonuje zawodu tylko pełni funkcję.
Forma posiadania gruntu w tym przypadku nie nic do rzeczy. Nieruchomość jest własnością więcej niż 1 właściciela. I to wystarczy. W momencie gdy z zasobu gminnegozostaje wykupiony przez osobę fizyczną pierwszy lokal przestaje obowiązywać ten zapis. Nieruchomośc przestaje być własnością a zaczyna być współwłasnością.
W przypadku "Twojej" spółki sprawa jest jeszcze odleglejsza.
Ale w Twoim przypadku?
Co Wy macie z nieruchomościami Skarbu Państwa lub samorządu?
Gdzie Rzym, a gdzie Krym?
Cofam Ale naprawdę to pokrewieństwo nie ma wpływu.