Zarząd (z licencją czy bez?)

prezesprezes Użytkownik
Zadam pytanie na które oczekuję zdecydowanej odpowiedzi a jakieś tam "moim zdaniem..." czy "sądzę,że..". Czy człowiek wybrany jako jednoosobowy zarząd spoza grona właścicieli powinien mieć licencję zarządcy?Dodam tylko,że jest tylko jednoosobowy zarząd i nie ma żadnej umowy z zarządcą lub administratorem.Bez urazy,ale to tak,jakby zarządzanie nieruchomością powierzyć pierwszemu lepszemu człowiekowi złapanemu na ulicy.Bardzo zależy mi na konkretnej odpowiedzi.

Komentarze

• Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] prezes:[/cite]Czy człowiek wybrany jako jednoosobowy zarząd spoza grona właścicieli powinien mieć licencję zarządcy?
    Nie.
  • Opcje
    HaneczkaHaneczka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] prezes:[/cite]Czy człowiek wybrany jako jednoosobowy zarząd spoza grona właścicieli powinien mieć licencję zarządcy?
    Pytasz o to, czy powinien wg nas? Czy też powinien zgodnie z obowiązującymi przepisami?
    Art. 20
    1. Jeżeli lokali wyodrębnionych, wraz z lokalami niewyodrębnionymi, jest więcej niż siedem, właściciele lokali są obowiązani podjąć uchwałę o wyborze jednoosobowego lub kilkuosobowego zarządu. Członkiem zarządu może być wyłącznie osoba fizyczna wybrana spośród właścicieli lokali lub spoza ich grona.

Moja konkretna odpowiedź:
    To właściciele sami decydują o swojej własności i ponoszą tego konsekwencje.
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    prezes - prosisz o zdecydowaną odpowiedź. Wg mnie nie musi.Osobiście popieram twoje stanowisko (czkolwiek moje poglądy są anarchistyczne). Ale skoro właściciele dokonali takiego wyboru, należy domniemywać,że działają racjonalnie. Mówimy o zarządzie a nie zarządcy.Przykro mi,że Cię rozczarowałem. Niewątpliwie znajdą się przeciwnicy tego stanowiska.:bigsmile:
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie. Jak wszyscy powyżej.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] MirekL:[/cite]Wg mnie nie musi.Osobiście popieram twoje stanowisko (...) Przykro mi,że Cię rozczarowałem.
    Z punktu widzenia logiki, to zdanie jest niezrozumiałe.
    Prezes sugeruje, że taka osoba powinna mieć licencję:
    [cite] prezes:[/cite]Bez urazy,ale to tak,jakby zarządzanie nieruchomością powierzyć pierwszemu lepszemu człowiekowi złapanemu na ulicy.
    Ty się z nim zgadzasz, ale masz zupełnie odmienne zdanie: że nie musi mieć licencji.
    Miała być konkretna odpowiedź, a wyszło: "jestem za, a nawet przeciw". :smile:
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Haneczka, a co sadzisz o Ustawie o gospodarce nieruchomościami? Ustawa o własności lokali to jedno a Ustawa o gospodarce nieruchomościami to drugie. Przeciez wspólnota nie funkcjonuje tylko i wyłącznie na podstawie UWL? Mam na myśli art 189 UoGN.Według mnie,członkiem zarządu może być osoba spoza grona właścicieli ale w przypadku gdy zarząd jest kilkuosobowy.Przecież mówi się o tego typu zarządzie -"właścicielski".Jak to się ma do przedstawionej sytuacji skoro zarząd nie jest właścicielem lokalu? A pytałem, czy zgodnie z prawem dlatego napisałem,że nie "moim zdaniem" itp....
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ja to widzę tak: zarząd jednoosobowy spośród grona właścicieli,natomiast członkiem zarządu może być osoba spoza grona właścicieli i zarząd jest wieloosobowy (np. może służyć swoim doświadczeniem) i to jest ok lub zarząd jednoosobowy spoza grona włascicieli i umowa o zarządzanie z licencjonowanym zarządcą,który zna się na robocie. Czy jestem w błędzie?
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano lutego 2010
    Art. 189. Zarządzanie nieruchomościami należącymi do zasobów, o których mowa w art. 20, może być powierzone podmiotom tworzonym w tym celu przez Skarb Państwa lub jednostki samorządu terytorialnego, jeżeli zarządzanie będzie wykonywane przez zarządców nieruchomości wymienionych w art. 184 ust. 2.

Art. 20. Tworzy się: 

1) zasób nieruchomości Skarbu Państwa;

2) gminne zasoby nieruchomości;

3) powiatowe zasoby nieruchomości;

4) wojewódzkie zasoby nieruchomości

Art. 184. 1. Zarządzanie nieruchomościami jest działalnością zawodową wykonywaną przez zarządców nieruchomości na zasadach określonych w niniejszej ustawie. 

2. Zarządcą nieruchomości jest osoba fizyczna posiadająca licencję zawodową nadaną w trybie przepisów rozdziału 4 niniejszego działu.

3. Przedsiębiorcy mogą prowadzić działalność w zakresie zarządzania nieruchomościami, jeżeli czynności z tego zakresu będą wykonywane przez zarządców nieruchomości.

4. Z dniem wpisu do centralnego rejestru zarządców nieruchomości osoba, o której mowa w ust. 2, nabywa prawo wykonywania zawodu oraz używania tytułu zawodowego "zarządca nieruchomości". Tytuł zawodowy "zarządca nieruchomości" podlega ochronie prawnej.

Zakładając ze nie skopiowałem jakiejś przestarzałej wersji stwierdzam, że art. 189 dotyczy tylko nieruchomości będących własnością samorządów i skarbu państwa, a żadna WM taką nie jest.
    Ponadto zwróć uwagę, że ustawa omawia działalność zawodową, natomiast czlonek zarządu nie wykonuje zawodu tylko pełni funkcję.
    Komentarz edytowany a-z
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano lutego 2010
    a-z,czy w ustawie jest mowa o budynku czy o nieruchomości? Nieruchomość na której znajduje się budynek lub budynki.Nie znam się na aspektach prawnych,dlatego pytam....nie chciałbym się ośmieszyć.Nasza wspólnota położona jest na gruncie Skarbu Państwa,oddanym w użytkowanie wieczyste.Większościowym właścicielem jest spółka z udziałem SP.w REGON -ie jest napisane - Własność : własność mieszana między sektorami z przewagą własności państwowych osób prawnych. Jak się do tego ustosunkować?
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dzięki Twej uwadze poprawiam poprzedni tekst.
    Forma posiadania gruntu w tym przypadku nie nic do rzeczy. Nieruchomość jest własnością więcej niż 1 właściciela. I to wystarczy. W momencie gdy z zasobu gminnegozostaje wykupiony przez osobę fizyczną pierwszy lokal przestaje obowiązywać ten zapis. Nieruchomośc przestaje być własnością a zaczyna być współwłasnością.
    W przypadku "Twojej" spółki sprawa jest jeszcze odleglejsza.
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    a-z ,odleglejsza? tzn?
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] prezes:[/cite]Ja to widzę tak: zarząd jednoosobowy spośród grona właścicieli,natomiast członkiem zarządu może być osoba spoza grona właścicieli i zarząd jest wieloosobowy (np. może służyć swoim doświadczeniem) i to jest ok lub zarząd jednoosobowy spoza grona włascicieli i umowa o zarządzanie z licencjonowanym zarządcą,który zna się na robocie.
    Pytałeś, jak powinno być zgodnie z przepisami. Teraz piszesz, jak Ty to widzisz. Powiedz, skąd wziąłeś - z jakiej ustawy - takie rozróżnienie? Zarząd wspólnoty jest zarządem, czy to jednoosobowy, czy wieloosobowy, bez różnicy. Ustawa (uwl) nie daje podstaw do takiego rozróżnienia. Podobnie ugn (wyjaśniał to już AZ).
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    owner,jak to skąd wziąłem? miałem wizję...he,he.Myślałem,że właściwą.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Bo przy wspólnotach na bazie nieruchomości gminnych możnaby mieć jeszcze jakieś wątpliwości (niesłuszne), że większość w nieruchomości jest gminna albo udział gminy itp.
    Ale w Twoim przypadku?
    Co Wy macie z nieruchomościami Skarbu Państwa lub samorządu?
    Gdzie Rzym, a gdzie Krym?
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    a-z tak jak napisałem wcześniej - większościowy udziałowiec spólka z udziałem Skarbu Państwa,grunt Skarbu Państwa oddany w użytkowanie wieczyste.Cała nieruchomość to był kiedyś hotel robotniczy plus "dobudówka" w której były mieszkania zakładowe.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Przed sprzedażą pierwszego lokalu, właściciel budynków (przedsiębiorstwo państwowe) powinien dokonać podziału nieruchomości na dwie: część hotelową i część mieszkaniową. Dopiero potem powinien sprzedawać mieszkania. Sytuacja byłaby dzisiaj klarowna - obok siebie byłyby położone dwie nieruchomości: hotel, będący własnością spółki SP i wspólnota mieszkaniowa, z większościowym udziałem właścicieli lokali wyodrębnionych. Tak się niestety nie stało i to był początek obecnych problemów.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano lutego 2010
    No dobra. Skarb Państwa ma udział w spólce. Spółka ma "udział" we wspólnocie. To się nazywa: wnuczka.:bigsmile:
    Cofam
    Gdzie Rzym, a gdzie Krym?
    Ale naprawdę to pokrewieństwo nie ma wpływu.
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano lutego 2010
    owner - no w końcu!teraz nasuwa się pytanie kolejne: co z kotłownią?Kotłownia jest częścią wspólną.Usytuowana jest w naszej części budynku. Byłaby własnością wspólnoty w której mniejszy udział niż właściciele lokali wyodrębnionych miałaby też spółka.Oprócz tego ogrzewałaby pozostałą część - czyli hotel. Wtedy spółka musiałaby podpisać jakąś umowę na dostawę ciepła i podgrzanie wody ze wspólnotą.Czy tak? A co w przypadku gdyby spółka się na to nie zgodziła i nadal trwałaby w przekonaniu,że kotłownia jest jej własnością?Prawdopodobnie wymyśliliby jakieś kolejne umowy lub uchwały.Bo znów chodziłoby o VAT.....Przecież już kiedyś zarząd firmy chciał nas odłączyć od mediów i zaproponował poszukanie innych rozwiązań na dostawy mediów dla nas (mieszkańców)
  • Opcje
    marta26421marta26421 Użytkownik
    edytowano lutego 2010
    Prezesie! Po co tworzysz kolejne posty? To co dotychczas napisałeś wystarczy tylko uzupełnić.
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    o co Ci chodzi marta26421? o kotłownię?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.