zebranie mieszkańców wspólnoty

michalmichal Użytkownik
Kto może przyjść i uczestniczyć w zebraniu mieszkańców wspólnoty ? I czy mogą np dwie osoby z jednego lokalu przy założeniu, że jedna z nich jest właścicielem.Chodzi mi o uczestnictwo a nie o prawo głosu bo to ma tylko właściciel. Mam zatarg z zarządcą i proszę o odpowiedzi i podstawy prawne.

Komentarze

• Opcje
    marta26421marta26421 Użytkownik
    edytowano lutego 2010
    To nie jest "zebranie mieszkańców wspólnoty", a "zebranie właścicieli lokali" . A zatem na zebranie przychodzi właściciel lokalu (lub jego pełnomocnik).

Nadmieniam, że Wspólnotę Mieszkaniową (WM) tworzą z mocy prawa wszyscy właściciel lokali w budynku.
  • Opcje
    michalmichal Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Chodziło mi o zebranie wspólnoty mieszkaniowej,i czy mogą np dwie osoby przyjść z jednego lokalu przy założeniu, że jedna z nich jest właścicielem.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Nie.
  • Opcje
    wojakwojak Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Hmmmm... Pozwole sobie zapytac, jaki przepis tego zabrania? Co prawda nie rozumiem sensu przychodzenia tej "drugiej osoby", ale....:bigsmile:
  • Opcje
    andrzej 55andrzej 55 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Prawo uczestniczenia w zebraniu wspólnoty mieszkaniowej ustawa o własności lokali przyznaje właścicielowi lokalu..
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie zabrania i nie nakazuje. Ja bym wpuścił i bronił przed atakami. Ale bez prawa zabierania głosu.
  • Opcje
    GapiGapi Użytkownik
    edytowano listopada -1
    I z dowolnym pełnomocnikiem też nie może przyjść na zebranie?
    lub pełnomocnikiem-adwokatem też nie może przyjść na zebranie?
    na pewno?
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Z pełnomocnikiem jak najbardziej. Pełnomocnik ma prawo być bo to on będzie głosowal, a własciciela raczej trudno :bigsmile: z zebrania wyprosić.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Gapi!O co tak naprawdę chodzi?
  • Opcje
    michalmichal Użytkownik
    edytowano listopada -1
    dzięki za odpowiedzi , pozdrawiam
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] a-z:[/cite]Pełnomocnik ma prawo być bo to on będzie głosowal
    O tym, kto będzie głosował, zdecyduje mocodawca, czyli właściciel lokalu. Udzielenie pełnomocnictwa w niczym nie ogranicza uprawnień mocodawcy. Może on sam głosować - wówczas pełnomocnik jest tylko obserwatorem.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A czy podpis na liście obecności ma jakieś znaczenie?
    Bo podpisze listę obecności tylko jeden z nich - pełnomocnik.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Lista obecności nie ma żadnego znaczenia.
    Jeśli już jest, może ją podpisać albo pełnomocnik, albo mocodawca, albo obaj.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.