Zarządca licencja czy nie.

danka103danka103 Użytkownik
Mam pytanie czy z kolei zarządca Wspólnoty Mieszkaniowej wg stanu prawnego na dzień dzisiejszy tj 2010 .02.07 musi posiadać licencję . Czy dotyczy to wszystkich zarządców? Mam tu na uwadze zarządców działających w Spółdzielniach Mieszkaniowych powstałych po byłych PGR. Zwracam się również do właścicieli mieszkań jak poradzono sobie z zarządzaniem nieruchomościami ?

Komentarze

• Opcje
    figoskafigoska Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To ja mam drugie pytanie. Czy administrator zatrudniony przez Stowarzyszenie na osiedlu domów jednorodzinnych musi posiadać licencję? Jak mażna sprawdzic czy dana osoba posiada licencję?
  • Opcje
    wojakwojak Użytkownik
    edytowano lutego 2010
    @ figoska:
    Administrator nie musi posiadac licencji, natomiast na pewno jej posiadanie mu nie zaszkodzi :wink:
    sprawdzic mozna na stronie Ministerstwa Infrastruktury: KLIKNIJ LINK

@danka:
    Chodzi o ZARZADCE czy ADMINISTRATORA? We WM zazwyczaj powolywany jest Zarzad Wspolnoty Mieszkaniowej, ktory w imieniu Wspolnoty podpisuje umowe o ADMINISTROWANIE :bigsmile:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Chodzi o zarządce. U nas wogóle nie ma zarządu wspólnoty. W związku z tym ,ze przez długi okres nie został zarz ąd wybrany przez wspólnotę Spółdzielnia MIeszkaniową,która sprawowała administrowanie zwróciła się do sądu o to by sprawowac zarząd przymusowy. Tak też zostało ustanowione. Sąd zadecydował,żeby zarządzanie odbywało się wg ustawy o własności lokali z dnia 24 czerwca 1994. I co i nic wsadzono nas do jednego worka z innymi wspólnotami. Nie ma konta bankowego , funduszu remontowego. Nie ma nic. Mam pytanie czy sąd nie miał w tym wypadku obowiązku kontroli czyli składania sprawozdania rachunku finansowego/art.937kpc przez zarządcę przymusowego?
  • Opcje
    marta26421marta26421 Użytkownik
    edytowano lutego 2010
    Od kogo kupiłaś lokal

Zarząd przymusowy
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Zarząd_przymusowy

dr Krystyna Krzekotowska
    USTANOWIENIE ZARZĄDCY PRZYMUSOWEGO PRZEZ SĄD WE WSPÓLNOCIE MIESZKANIOWEJ
    http://lex.pl/czasopisma/mip/ustanowi.html

Zarząd sądowy nieruchomości wielolokalowej
    http://www.zarzadca.pl/content/view/539/45/
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Od ówczesnej Agencji Własności Rolnej Skarbu Państwa. Mieszkanie wykupiliśmy w roku 1998.
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zadam być może głupie pytanie : czy zarząd wybiera się wielkością udziałów czy ilością głosów?Co zrobić w przypadku,gdy zarząd został wybrany głosem jednego udziałowca?Przecież to jest niesprawiedliwe.Co zrobić gdybyśmy chcieli teraz odwołać zarząd a mamy zbyt mało udziałów ale za to głosów byłoby wystarczająco?Co, jeśli większościowy się nie zgodzi?
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wybór zarządu jest uchwałą.
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    a-z -uchwałą takiej odpowiedzi oczekiwałem.Tylko czy udziałami czy ilością głosów oddanych "za"?Bo w naszej sytuacji to mamy przerąbane.Jeden głos "za" i pozamiatane! I co z tym zrobić?
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Prezesie! Przeczytaj w końcu ustawę o własności lokali :devil:
    Tekst ustawy masz tutaj: http://lex.pl/bap/student/Dz.U.2000.80.903.html
    Przeczytaj przynajmniej art. 20 oraz art. 23 ustęp 2:
    Art. 20.1 Jeżeli lokali wyodrębnionych, wraz z lokalami niewyodrębnionymi, jest więcej niż siedem, właściciele lokali są obowiązani podjąć uchwałę o wyborze jednoosobowego lub kilkuosobowego zarządu. (...)

Art. 23.2 Uchwały zapadają większością głosów właścicieli lokali, liczoną według wielkości udziałów (...).
    Zarząd jest powoływany uchwałą.
    Uchwały są podejmowane - co do zasady - większością głosów (wg udziałów).
    W Waszym przypadku większość udziałów = większość głosów.
    Tryb specjalny (głosowanie 1 właściciel = 1 głos) Was nie dotyczy, bo większościowy właściciel nie zgodzi się na to, a nie macie 10% udziałów, żeby skutecznie tego zażądać.
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    owner - dzięki ! o taką odpowiedź mi chodziło.Słyszałem od kogoś,że gdyby wybierać zarząd w ten sposób(w/g udziałów) to nigdy byśmy zarządu nie wybrali.Dlatego tak wnikam...Fakt,sytuacja u nas jest nietypowa.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano lutego 2010
    a nie macie 10% udziałów, żeby skutecznie tego zażądać.
    :shocked:
    Chiba 20 %.:bigsmile:
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Tak, dwudziestu.
    Ale dziesięciu też nie mają. :smile:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    do prezesa. Powołując się na tekst ustawy podany link przez Ownera w rozdziale 4 art.23 i 24 są moim zdaniem odpowiedzią na ten dylemat.
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    czli ZERO szansy na rozwiązanie nasze problemu?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Jak patrzę na nasze problemy to również ogarnia mnie kompletna beznadziejność. W naszym przypadku uważam też,że to krótkowzroczność właścicieli. Druga sprawa to prawo interpretowane w różny sposób,albo wcale się tego prawa nie respektuje. Jak w naszym przypadku.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Działaniem niezgodnym z prawem zrobiono niemały bałagan . Tylko kto to teraz ma posprzątać?
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    danka103,dobrze mówisz!Prawo interpretowane w różny sposób...albo tworzenie własnego prawa tak jak u nas.Dziki zachód.To już nawet nie sa rządy szeryfa. To dyktatura.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Prezesie może zbyt ostro napisałeś, ale masz rację. Ja uważam że to bardzo często sami właściciele nie dbają o swoje sprawy. Bardzo często działa zasada, że to ktoś inny ma za nich robić. Nie zastanawiają się nad tym ,ze to oni powinni decydować o swoim losie.Wybierać to co dla nich najkorzystniejsze. Znam takie wspólnoty i dzisiaj miło popatrzeć jak tam pięknie wgląda i ile zrobiono dla wspólnego dobra.Najłatwiej usiąść z założonymi rękami i krytykować tych co próbują coś zrobić.Ja sądzę, ze Ty również chciałbyś coś zrobić dla swojej Wspólnoty. Tylko walczysz jak my z wiatrakami.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wybierać to co dla nich najkorzystniejsze.
    W mniemaniu wielu właścicieli, najkorzystniejsze jest właśnie nicnierobienie. Wtedy jest taniej: żadnych przeglądów, remontów, kominiarzy, firm sprzątających, księgowych, kosztów prowadzenia konta bankowego itp.

Jakoś to będzie.
    Przecież jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było!
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    owner i najsmutniejsze w tym wszystkim jest to,że u nas właśnie obecny zarząd rozpiernicza to,co już zaczęło jakoś działać.Żądanie,żebym wpłacał pieniądze na konto "czyjeś" a nie wspólnoty za media - bo będzie taniej.Dla kogo? A z moimi pieniędzmi ktoś się liczy?To ja wpłacając na konto wspólnoty zaliczkę (ok.300zł) na koszty zarządzania płacę prowizję w banku od jednej wpłaty.Potem jest przelew wewnętrzny z konta na subkonto FR (darmowy).Teraz wymyślił sobie,że na konto podstawowe mam wpłacać tylko wynagrodzenie zarządu i FR (ok.30zł) i też zapłacić prowizję a za media jemu do kasy hotelu bo on sobie potem zapłaci fakturę ogólną za wodę,prąd i śmieci.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To ja wpłacając na konto wspólnoty zaliczkę (ok.300zł) na koszty zarządzania płacę prowizję w banku od jednej wpłaty.
    Taniej będzie, jak ustawisz sobie zlecenie stałe z własnego rachunku.
    A jeszcze taniej, jak będziesz dokonywał przelewów elektronicznych (przez Internet). Mnie to kosztuje 0,50 zł od przelewu (do innego banku).
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ja jestem straszna "konserwa" wolę z ręki do ręki :) Podobno "panny "tak mają.
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano lutego 2010
    owner,dobrze wiesz,że nie chodzi o to ile się płaci prowizji. Ciekaw jestem,jak działa Twoja wspólnota i co byś mówił,gdy było tak jak u mnie?
  • Opcje
    GapiGapi Użytkownik
    edytowano listopada -1
    w mbanku jest 0 zł za przelew
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] prezes:[/cite]owner,dobrze wiesz,że nie chodzi o to ile się płaci prowizji.
    Naprawdę? Czy mi się tylko zdawało, czy to Ty zacząłeś ten temat:
    wpłacając na konto wspólnoty zaliczkę (ok.300zł) na koszty zarządzania płacę prowizję w banku od jednej wpłaty
    Teraz wymyślił sobie,że na konto podstawowe mam wpłacać tylko wynagrodzenie zarządu i FR (ok.30zł) i też zapłacić prowizję
    [cite] prezes:[/cite]Ja jestem straszna "konserwa" wolę z ręki do ręki :) Podobno "panny "tak mają.
    Znam wiele różnych panien i one tak nie mają...
    Ciekaw jestem,jak działa Twoja wspólnota
    Wyśmienicie! :smile:
    co byś mówił,gdy było tak jak u mnie?
    Powiesiłbym się!
    No, nie... Sprzedałbym mieszkanie i uciekł jak najdalej.
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano lutego 2010
    chcesz mnie mieć na sumieniu? owner! chciałbyś kupić to mieszkanie? Sprzedam!Miałbyś fajny zarząd i świetnych sąsiadów.Nie chcesz?
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To nie Ciebie chciałem wieszać...
    Twojego lokalu też nie zamierzałem kupować. Gdybym go nawet dostał w prezencie, to miałbym kłopot, czy przyjąć.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    do prezesa wejdż na zarządca.pl.Odnośnik - standarty zawodowe zarządcy. Paragraf 8 obsługa finansowa. Mam nadzieję,że to będzie całkowita odpowiedż na twoje pytanie czy można rozdzielać wpłaty na WM.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.