Rozliczenie kosztów lokalu

jafjaf Użytkownik
Prezes wspólnoty ( duża ) zażądał abym podpisał jako właściciel z Zarządem umowę o rozliczeniu kosztów mojego lokalu a w przypadku nie podpisania będzie mnie rozliczał ryczałtowo.
Czy ma prawo do takiego żądania jak to regulują przepisy prawa
Uważam że nie ma takiego prawa bo zaliczki na koszty zarządu i media wpłacam na konto WM

Komentarze

• Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zastrzeżenie: mówimy o lokalu mieszkalnym.

O sposobie rozliczenia mediów decyduje uchwalony przez wspólnotę regulamin. "Prezes" wspólnoty ani zarząd wspólnoty nie decydują o sposobie rozliczania właścicieli. W momencie wejścia w życie regulaminu staje się w całej wspólnocie obowiązującym prawem i nie potrzeba podpisywać żadnej umowy.
  • Opcje
    jafjaf Użytkownik
    edytowano listopada -1
    dzięki a-z a jak mam postąpić jeżeli Zarząd będzie mnie rozliczył ryczałtem co nie jest zgodne z regulaminem wspólnoty
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Prawem obowiązującym jest regulamin rozliczania mediów.
    Musisz go mieć w ręce, a masz do tego oczywiście prawo.
    Z tym regulaminem możesz najpierw ustnie, a następnie pisemnie ostrzec zarząd, że każdy inny, niezgodny z regulaminem sposób rozliczania mediów trafi do sądu, a skutkiem przegranej wspólnoty trzeba zmieniać będzie na nowo rozliczenia. Jednym ludziom zabierać innym oddawać pieniądze.
    Argument do dyskusji: jakie znaczenie mają uchwały wspólnoty skoro zarząd wie lepiej i ustala własne metody rozliczania mediów.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] jaf:[/cite]Prezes wspólnoty ( duża ) zażądał abym podpisał jako właściciel z Zarządem umowę o rozliczeniu kosztów mojego lokalu a w przypadku nie podpisania będzie mnie rozliczał ryczałtowo.
    Czy ma prawo do takiego żądania jak to regulują przepisy prawa
    Uważam że nie ma takiego prawa bo zaliczki na koszty zarządu i media wpłacam na konto WM
    Oczywiście, że nie ma, ponieważ rozlicza się Pan ze wspólnotą mieszkaniową a nie prezesem na zasadach określonych w ustawie o własności lokali i w uchwałach.
    Brak jakichkolwiek podstaw do zawierania umów z poszczególnymi właścicielami lokali.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    wojakwojak Użytkownik
    edytowano listopada -1
    a moze tak z ciekawosci popros o wzor umowy do zapoznania, sam jestem ciekaw, co tez moglaby taka umowa zawierac...:devil:
  • Opcje
    jafjaf Użytkownik
    edytowano listopada -1
    dobra podpowiedź dzięki za wszystkie komentarze
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.