Odbiór budynku

zielonyzielony Użytkownik
Nadzór budowlany nie odebrał nam budynku gdyż był pokryty eternitem. Zmieniliśmy eternit na blachodachówke ale nadal nie możemy mieć odbioru. Urząd domaga się utylizacji eternitu na, który nie mamy funduszy. Czy to prawda?

Komentarze

• Opcje
    Jarek69Jarek69 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Pytaj w gminie lub starostwie lub WFOŚiGW o dotacje
    W googlach wpisz Program usuwania azbestu i wyrobów zawierających azbest na terenie powiatu (miasta), aby zapoznać się z tym co oferowane jest dla rejonu, w którym mieszkasz.
    Do tej pory było tak, że zdejmowaniem eternitu i jego utylizacja wykonywały firmy o odpowiednich kwalifikacjach i pozwoleniach.

˝Program oczyszczania kraju z azbestu na lata 2009-2032˝
    http://www.mg.gov.pl/Gospodarka/Azbest/Program+oczyszczania+kraju+z+azbestu/
    Program przewiduje następujące instrumenty dofinansowania demontażu, transportu i unieszkodliwiania usuniętych wyrobów zawierających azbest:

1) pożyczki i dotacje ze środków krajowych funduszy ochrony środowiska szczebla gminnego, powiatowego, wojewódzkiego i krajowego, których beneficjentami są jednostki samorządu terytorialnego,

2) środki unijne w ramach regionalnych programów operacyjnych, których beneficjentami mogą być m.in. jednostki samorządu terytorialnego oraz ich związki, podmioty świadczące usługi z zakresu zadań własnych jednostek samorządu terytorialnego, jednostki organizacyjne jednostek samorządu terytorialnego posiadające osobowość prawną, spółdzielnie i wspólnoty mieszkaniowe,

3) kredyty preferencyjne (z dopłatami WFOŚiGW do oprocentowania kredytu).

Unieszkodliwianie odpadów azbestowych
    http://www.mg.gov.pl/Gospodarka/Azbest/Program+oczyszczania+kraju+z+azbestu/Unieszkodliwianie+odpadow+azbestowych/
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    W mojej okolicy gminy dopłacają co najmniej połowę kosztów rozbiórki, składowania, przewozu i utylizacji eternitu.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    ale ja nie pytam o firmy usuwające eternit
    moje pytanie brzmi : czy aby uzyskac odbiór budynku muszę miec dokument potwierdzający usunięcie i utylizacje eternitu???
    eternit obecnie lezy na paletach obok budynku, jest ofoliowany
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano lutego 2010
    My Ci też o takich firmach nie piszemy.
    Urząd domaga się utylizacji eternitu na, który nie mamy funduszy.
    Zarówno Jarek69 jak i ja ustosunkowujemy się do tego aspektu Twojego postu.

Nie jestem budowlańcem, ale dla mnie jest to naturalne, że przy tego typu pracach eternit powinien być zutylizowany, a najlepszym sposobem na faktyczne dokonanie utylizacji jest nie przyjęcie prac bez dowodu na utylizację.

Zupelnie nie rozumiem jak mogliście przygotować kosztorys inwestorski bez tego wydatku.
    Jeśli administruje Wami ktoś za pieniądze, to należy zrezygnować z jego usług.

Mam nadzieję, że eternit zdjęła firma do tego upoważniona.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Niestety nie
  • Opcje
    marta26421marta26421 Użytkownik
    edytowano lutego 2010
    Obowiązek inwentaryzacji i usuwania wyrobów zawierających azbest ciąży na właścicielach nieruchomości (domów, sklepów, hurtowni, ...), wspólnotach i spółdzielniach mieszkaniowych, a w przypadku budynków komunalnych na gminach z tytułu własności itp.

Informacji na temat azbestu, sposobów jego zabezpieczenia i usuwania należy szukać w urzędach gminnych, powiatowych i wojewódzkich.Istnieje możliwość uzyskania dofinansowania z Wojewódzkich Funduszy Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

Szczegółowe informacje na temat azbestu można uzyskać w Ministerstwie Gospodarki
    Plac Trzech Krzyży 3/5
    00-507 Warszawa
    tel. (22) 693 50 12
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    a czy to może zaważyc na odbiorze lub nieodbiorze budynku??
  • Opcje
    marta26421marta26421 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Budowa i odbiór budynku
    Odbiór budynku/odstępstwa od projektu

- " o doprowadzeniu do należytego stanu i porządku terenu budowy, a także – w razie korzystania – ulicy, sąsiedniej nieruchomości, budynku lub lokalu (plik PDF oswiadczenie_kierownika_budowy_o_zakonczeniu_budowy.doc;

http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,7373/Itemid,33/
  • Opcje
    GapiGapi Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Tak od początku, skąd się u was wziął Nadzór budowlany?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.