Poradnik
a-z
Użytkownik
marta26421 znalazła w sieci poradnik dla wspólnot napisany przez doradcę prawnego:
http://tnij.org/tnij-poradnik
Zacząłem czytać i... jak zwykle...
Oto fragmenty, które wychwyciłem że mi się nie podobają, ale w niektórych przypadkach mogę się mylić i dlatego ciekaw jestem Waszego zdania.
http://tnij.org/tnij-poradnik
Zacząłem czytać i... jak zwykle...
Oto fragmenty, które wychwyciłem że mi się nie podobają, ale w niektórych przypadkach mogę się mylić i dlatego ciekaw jestem Waszego zdania.
„Celowym przeto staje się wskazanie czynności przekraczających zakres zwykłego zarządu. Do nich zalicza się przede wszystkim:
[…]
- wyodrębnienie funduszu remontowego i wysokości stawki od 1 m2 lokalu,
[…]
- uchwalenie oraz zmiana Statutu i regulaminów”
„Każdy właściciel lokalu ma wyłączne prawo do dysponowania tym lokalem; w szczególności może on:
[…]
- zmienić przeznaczenie lokalu, bądź jego części (np. w celu prowadzenia w nim działalności gospodarczej) za uprzednią zgodą właścicieli lokali wyrażoną w podjętej w tym zakresie uchwale,"
„Jeżeli lokal należy do małżonków (wspólnota ustawowa) każdy z małżonków może samodzielnie reprezentować oboje i głosować (na zebraniu lub przy zbieraniu głosów), chyba że drugi małżonek temu się sprzeciwi. Wówczas o umocowaniu jednego z małżonków zdecyduje sąd.”
„Uchwały zapadają większością głosów właścicieli lokali, liczoną według wielkości udziałów, chyba, że w umowie lub w uchwale podjętej w tym trybie postanowiono, że w określonej sprawie na każdego właściciela przypada jeden głos.”
„W razie braku zgody wymaganej większości właścicieli lokali, zarządca może żądać rozstrzygnięcia przez sąd, który orzeknie mając na względzie cel zamierzonej czynności oraz interesy wszystkich właścicieli. Sąd rozpoznaje sprawę w trybie nieprocesowym.
Przykład:
Na rocznym zebraniu właścicieli lokali nie uzyskano wymaganej większości w sprawie przy-jęcia (uchwalenia) rocznego planu gospodarczego i opłat na pokrycie kosztów zarządu nieru-chomością wspólną. Sytuacja taka uniemożliwia zarządcy wykonywanie swoich ustawowych obowiązków. Może on przeto zwrócić się z wnioskiem do sądu rejonowego o rozstrzygnięcie sprawy.”
„Wymaga tu podkreślenia to, że prawo zaskarżenia uchwały nie przysługuje zarządcy lub innemu organowi wspólnoty – jeżeli umową został on ustanowiony i powołany (np. komisji rewizyjnej).”
„VII. FUNDUSZ REMONTOWY
[…]
Wyraźnego podkreślenia wymaga to, że ów fundusz musi zostać wyodrębniony, a więc nale-ży założyć konto bankowe lub subkonto.”
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.