WSPÓLNOTA

samsam Użytkownik
Dzień dobry czy mógłbym otrzyma ć odpowiedz na pytanie byłem przewodniczącym wspólnoty mieszkaniowej zgłosiłem do inspekcji budowlanej o nieprawidłowościach w budynku 7 dmio rodzinnym gdzie mieszka 4 rodziny prywatne a 3 rodziny gminne okazało się że jest bardzo dużo teraz do napraw i istnieje zagrożenie życia i ja złożyłem papiery do gminy że nie chcę być już przewodniczącym wspólnoty czy PONIOSĘ jakąś kare czy najpierw muszę przed wycofaniem doprowadzić do stanu używalnego mieszkań proszę o opinię i czy musiałem posiadać jakieś papiery dotyczące prowadzenia wspólnoty

Komentarze

• Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Przepisy prawne nie przewidują funkcji "przewodniczący wspólnoty mieszkaniowej".
    Czy byłeś członkiem zarządu wspólnoty mieszkaniowej, powołanego uchwałą właścicieli lokali? Jeżeli nie, to w jaki sposób zostałeś tym "przewodniczącym"?
    Ile jest łącznie lokali (nie: rodzin) w budynku? Weź pod uwagę również lokale użytkowe (jeżeli są).
    Za mało podałeś szczegółów o tym zagrożeniu życia. Wspólnota mieszkaniowa (czyli wszyscy właściciele lokali: zarówno gmina, jak i właściciele lokali prywatnych) odpowiada za stan części wspólnych budynku, czyli fundamentów, ścian nośnych, stropów, dachu, kominów, klatki schodowej, wspólnych instalacji (pionów wod.-kan., gazowych, centralnego ogrzewania, windy, instalacji domofonowej, elektrycznej itp.). Za stan lokali odpowiadają właściciele tych lokali. Chyba, że chodzi o stan techniczny stropów czy ścian nośnych - patrz wyżej (wspólnota).
  • Opcje
    samsam Użytkownik
    edytowano listopada -1
    lokali jest 7 a 4 rodziny prywatne a 3 rodziny gminne , mieszkam gdzie indziej tylko mój teść jest zamieszkały w tym budynku sprawa dotyczy mieszkania na poddaszu jeszcze przed wykupem miał postawioną łazienkę 1,5 metra na 2 metry dostawił na strych przed wprowadzeniem zostało wciągnięte do czynszu przez gminę i później prze wycenie budynku [ mieszkań ] również potem dostał pozwolenie od gminy na przerobienie łazienki w obrębie mieszkania a w tej starej postawił piec etażowy co a ja napisałem do inspekcji że wybudował kotłownie na strychu chociaż tam była łazienka a wszystko było zrobione zanim były wykupy mieszkań gdy dostałem z inspekcji o dostarczenie książki prowadzenia budynku to na drugi dzień złożyłem papiery i powiedziałem że nie chcę być juz przewodniczącym wspólnoty i sprawa toczy się w sądzie administracyjnym bo my nie chcemy robić remontów [ wymiana głównej belki dach lub wzmocnienie naprawa i tego pana okien są w złym stanie technicznym Przebędowa ścian no sinych ,itp a na parterze założyliśmy co u jednej rodziny mającej mieszkanie gminne podłączając kanał kominowy do wentylacyjnego na piętrze u mojego teścia gdzie wydobuje się niekiedy czad jak i również cieknie smoła do mieszkania przez wentylację A WÓJT PROSIŁ TESCIA ŻEBY PODŁĄCZYĆ PIEC DO PRZEWODU WĘTYLACYJNEGO KOMINIAŻ NIEDAŁ ZEZWOLENIA a u niego nic nie robimy a z okien wyleciały szyby bo nie mają się czego trzymać a bez zgody gminy też
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano lutego 2010
    [cite] sam:[/cite]Dzień dobry czy mógłbym otrzyma ć odpowiedz na pytanie byłem przewodniczącym wspólnoty mieszkaniowej zgłosiłem do inspekcji budowlanej o nieprawidłowościach w budynku 7 dmio rodzinnym gdzie mieszka 4 rodziny prywatne a 3 rodziny gminne okazało się że jest bardzo dużo teraz do napraw i istnieje zagrożenie życia i ja złożyłem papiery do gminy że nie chcę być już przewodniczącym wspólnoty czy PONIOSĘ jakąś kare czy najpierw muszę przed wycofaniem doprowadzić do stanu używalnego mieszkań proszę o opinię i czy musiałem posiadać jakieś papiery dotyczące prowadzenia wspólnoty

Przy założeniu, że Sam był członkiem zarządu tej wspólnoty:
    czy zarząd zlecał dokonywanie obowiązkowych przeglądów technicznych, czy w razie stwierdzenia nieprawidłowości - zlecił ich usunięcie, czy poinformował o tym właścicieli? Czy, w razie, gdy zlecenie usunięcia nieprawidłowości stanowiło czynność przekraczającą zarząd zwykły - zwrócił się do właścicieli, aby podjęli w tym zakresie stosowną uchwałę?

Jeżeli tak, to nie widzę podstaw do przyjęcia odpowiedzialności zarządu za ujawnione wady.
    Należy bowiem w szczególności udowodnić nienależyte wykonywanie obowiązków.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To jest mała wspÓlnota - 7 lokali. (BTW - czy ktoś może poprawić tego orta w tytule wątku?).
    Nie wydaje mi się, żeby Sam był prawidłowo powołanym zarządem wspólnoty.
    Gminy często "powołują" takie zarządy, choćby bez umocowania, a jednostka komunalna i tak samodzielnie administruje nieruchomością wspólną jak własną.
    Ludzie z "zarządów" nawet nie zdają sobie sprawy, w co dali się wrobić, jakie spoczywają na nich obowiązki i odpowiedzialność.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    No właśnie, może Sam jest tylko czynnikiem społecznym a nie organem wspólnoty i niepotrzebnie się stresuje.
    Kto zarządza tym budynkiem? Macie tam Państwo jakiegoś zarządcę?
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.