Co o tym myślicie?

a-za-z Użytkownik
Otrzymałem kupkę materiałów z pewnej wspólnoty ze zleceniem zweryfikowania czy na podstawie tych materiałów administrator nie kantuje wspólnoty.

Jednak dla danej sprawy nie jest to ważne.

W materiale tym w zawiadomieniu o zebraniu rocznym znalazłem taki tekst:
Ustawa o własności lokali dopuszcza formę korespondencyjnego głosowania nad projektami uchwał w przypadku niemożności uczestnictwa w zebraniu. W tym celu należy podpisać załączone zestawienie zbiorcze uchwał, oddzielnie dla każdej uchwały w pozycji [u]głosuję za[/u], [u]głosuję przeciw[/u] i przesłać zestawienie pocztą na adres administracji lub dostarczyć do administracji osobiście najpóźniej w dniu zebrania. 
Administracja Osiedlowa nr [...] jest czynna od poniedziałku do piątku w godżinach [...]
(podkreslenia oryginalne)

Jak uważacie czy to jest legalne? I w ogóle co o ty myślicie? Bo ja się spotkałem z czymś takim po raz pierwszy.

Komentarze

• Opcje
    marta26421marta26421 Użytkownik
    edytowano lutego 2010
    A-Z! Każde zaproszenie na zebranie posiada określoną podstawę prawną. Podaj. To bardzo ważne!!!!

Budynek WM znajduje się na osiedlu (nazwa). Odszukaj w internecie osiedle, dzielnice np. w Warszawie gdzie masz WM, ich Zarząd i Administratorów.

Bez znajomości określonego sposobu zarządu nieruchomością wspólną daną WM trudno jest prowadzić jakąkolwiek dyskusję.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Moim zdaniem rozpoczęcie procedury głosowanie nad uchwałami w trybie indywidualnego zbierania głosów jeszcze przed zebraniem jest dość ryzykowne.
    Oczywiście, że oddany głos będzie ważny, jeżeli zagłosuje większość - uchwała zostanie podjęta, jednak zaskarżenie, w zależności od przedmiotu uchwały, może prowadzić do jej uchylenia (szczególnie, gdy siła głosów oddanych przed zebraniem mogła zaważyć na wyniku głosowania).

Rozpoczęcie głosowania nad sprawami, które ustawodawca zastrzegł do omówienia na zebraniu "obligatoryjnym", czyli tym, które zarząd lub zarządca (art. 18 uwl) ma obowiązek zwoływać co najmniej raz w roku - moim zdaniem powinno skutkować uchyleniem uchwał.
    Taka sytuacja może mieć również miejsce w sytuacjach, gdy przedmiot sprawy wymaga omówienia na zebraniu, np. w przypadku konwalidacji, czyli zatwierdzenia czynności zarządu dokonanych na podstawie uchwał, które zostały następnie uchylone przez sąd (w szczególności dot. sprawozdanie zarządu, udzielenia absolutorium).

Jeżeli jednak sprawa z uwagi na jej charakter nie wymaga omówienia na zebraniu, wydaje się, że można rozpocząć procedurę indywidualnego zbierania głosów, ale różnie mogą na ten temat wypowiadać się sądy.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dzięki. Mnie się to nie podoba, ale nie umiem się doczepić. Ten zarządca taką ma metodę funkcjonowania. Wykorzystując inercję właścicieli potrafi mieć wiele głosów przed zebraniem i czasami uchwalać już nie ma czego.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.