pełnomocnictwo
piotr6
Użytkownik
Witam
Mam takie pytanko jesteśmy w WM jest nas 6 ciu właścicieli jest to mała WM jeden z właścicieli wyjechał zagranice i od lat tam przebywa dał pełnomocnictwo swemu ojcu to pełnomocnictwo było wydane w 2002r przez Notariusza do Sądu jest w nim sformułowanie że może reprezentować przed Sądem w urzędzie skarbowym w administracji itp: ale nie ma wyraźnie napisane że w Wspólnocie Mieszkaniowej czy mamy prawo to tolerować i czy ma prawo zabierać głos i podpisywać bilans roczny ,bo wydaje nam się ze nie ale proszę o pomoc zaznaczyć chcę że nie ma daty do kiedy jest ważne pełnomocnictwo jest tylko data wydania z 2002roku czekam na odpowiedz
Mam takie pytanko jesteśmy w WM jest nas 6 ciu właścicieli jest to mała WM jeden z właścicieli wyjechał zagranice i od lat tam przebywa dał pełnomocnictwo swemu ojcu to pełnomocnictwo było wydane w 2002r przez Notariusza do Sądu jest w nim sformułowanie że może reprezentować przed Sądem w urzędzie skarbowym w administracji itp: ale nie ma wyraźnie napisane że w Wspólnocie Mieszkaniowej czy mamy prawo to tolerować i czy ma prawo zabierać głos i podpisywać bilans roczny ,bo wydaje nam się ze nie ale proszę o pomoc zaznaczyć chcę że nie ma daty do kiedy jest ważne pełnomocnictwo jest tylko data wydania z 2002roku czekam na odpowiedz
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Może jest to pełnomocnictwo ogólne do reprezentowania właściciela, w szczególności przed sądem i Urzędem Skarbowym? Wówczas upoważniałoby również do reprezentowania w sprawach zwykłego zarządu we wspólnocie, ale już nie w sprawach przekraczających zarząd zwykły, np. w sprawach decyzji o przyjęciu planu gospodarczego, wysokości zaliczek itp. (patrz przykładowy wykaz czynności przekraczających zarząd zwykły w art. 22 ust. 3 i 4 ustawy o własności lokali).
Jeżeli nie ma daty ważności, to pełnomocnictwo jest nadal ważne, bo zostało udzielone na czas nieoznaczony. Chyba, że dotyczy konkretnych czynności, które już zostały dokonane, np. konkretnego postępowania sądowego lub administracyjnego.
co do czynności dokonania to na sprawie sądowej było przedstawione i z tego co pamiętam do tego celu ono było brane przez ojca właściciela lokalu ,ale on cały czas stwierdza że może nim się posługiwać i decydować w WM bo ma pełnomocnictwo od syna podpisane przez notariusza
jak tylko dostarczy je mi do papierów WM to opisze więcej bo do tej pory nie pokazywał właścicielom lokali w WM stwierdzając że przed Sądem pokazał i było odczytane przez Sąd