Śnieg na dachu

boriksboriks Użytkownik
Budynek w naszej wspólnocie ma spadzisty dach, a na dachu znajduje się bardzo dużo śniegu. Administrator z którym mamy umowe poinformował nas o zagrożeniu iż śnieg przy odwilży może się obsunąć i uszkodzić samochody lub zrobić komuś krzywde. Zaproponował wynajęcie firmy która mogłaby usunąć śnieg z dachu lecz wstrzymuje go decyzja Zarządu. Czy administrator może sam zadecydować o usunięciu śniegu, czy musi mieć zgodę Zarządu? Kto odpowiada za taką decyzję lub za skutki nie usunięcia śniegu?

Komentarze

• Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wezwij Straż Miejską, a przekonasz się. :wink:
    Co do zasady: odpowiada zarząd wspólnoty.
    Chyba, że wpisano to jako obowiązek administratora w umowie o administrowanie.
  • Opcje
    boriksboriks Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Administrator nie ma tego wpisanego w umowie. A czy administrator może sam podjąć decyzję o usunięciu śniegu bez zgody Zarządu?
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jeśli chce to zrobić na własny koszt...
    Sam napisałeś, że nie ma tego w umowie (nie jest to jego obowiązkiem), więc wspólnota ma prawo mu za to nie zapłacić.

A dlaczego zarząd wspólnoty się nie zgadza?
  • Opcje
    boriksboriks Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Bo uważają że szkoda na to pięniędzy i samo spadnie. :)
  • Opcje
    TomTomTomTom Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To decyzja zarządu wspólnoty, więc to on odpowiada
  • Opcje
    HaneczkaHaneczka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Bo uważają że szkoda na to pięniędzy i samo spadnie. :)
    Ryzykanci? Czy też dach jest pod takim kątem, że niewiele ryzykują, zabezpieczając wcześniej samochody i odgradzając ten teren przechodniom ?
  • Opcje
    kasiakasia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A co w sytuacji gdy zalegający śnieg topniejąc zalewa mieszkanie? Administrator stwierdził, że nie ma już pieniędzy na odśnieżanie dachu a mi zalało praktycznie całe mieszkanie ( uroki mieszkania na ostatnim piętrze). Kto poniesie koszty remontu? Do kogo mam się zgłosić o naprawę wyrządzonej szkody?
  • Opcje
    czajnik5czajnik5 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] kasia:[/cite]A co w sytuacji gdy zalegający śnieg topniejąc zalewa mieszkanie? Administrator stwierdził, że nie ma już pieniędzy na odśnieżanie dachu
    Odśnieżanie, to jest nic. Tu trzeba uszczelnić dach. :)
    Kto poniesie koszty remontu?
    Ogół właścicieli.
    Do kogo mam się zgłosić o naprawę wyrządzonej szkody?
    Jeśli masz mieszkanie ubezpieczone, rekomenduję zgłoszenie szkody w mieniu do Twojego ubezpieczyciela. On sobie potem to pociągnie od ubezpieczyciela wspólnoty. Alternatywnie (droga dłuższa i bardziej pracochłonna dla Ciebie) możesz zgłosić to do zarządcy, niech on się zajmie problemem za pieniądze z ubezpieczenia nieruchomości wspólnej.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano lutego 2010
    [cite] boriks:[/cite] Administrator z którym mamy umowe poinformował nas o zagrożeniu iż śnieg przy odwilży może się obsunąć i uszkodzić samochody lub zrobić komuś krzywde. Zaproponował wynajęcie firmy która mogłaby usunąć śnieg z dachu lecz wstrzymuje go decyzja Zarządu. Czy administrator może sam zadecydować o usunięciu śniegu, czy musi mieć zgodę Zarządu? Kto odpowiada za taką decyzję lub za skutki nie usunięcia śniegu?

Skoro administrator powiadomił zarząd o konieczności usunięcia zalegającego śniegu i istniejącym zagrożeniu, a w umowie zawartej ze wspólnotą mieszkaniową brak zapisów nakładających na niego obowiązek zlecenia, wykonania tych prac - odpowiedzialności nie ponosi.
    Odpowiedzialność odszkodowawcza (tzw. odpowiedzialność kontraktowa), w razie powstania szkody, wystąpiłaby jedynie wtedy, gdyby można było adminsitratorowi zarzucić niewykonanie lub nienależyte wykonanie zobowiązania.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    kasiakasia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Problem z tym, że mój ubezpieczyciel twierdzi, że nie należy mi się odszkodowanie. Administrator twierdzi, że z ubezpieczenia nieruchomości wspólnej tez jest problem z wypłatą jakichkolwiek pieniędzy bo też kwestionją zasadność roszczeń. A ja siedzę w zagrzybionym mieszkaniu i modlę się żeby nic już nie padało.
  • Opcje
    nowa1nowa1 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A co ze sniegiem ,ktorego zrzucaniem zajeli sie czlonkowie zarzadu a nie firma? Czy uprzatniecie zrzuconego sniegu i sopli nalezy do dozorcy?
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    mój ubezpieczyciel twierdzi, że nie należy mi się odszkodowanie
    :shocked:
    Podaje jakiś powód?
  • Opcje
    kasiakasia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dla mnie to trochę dziwne bo najpierw pisze, że : odpowiada za szkody powstałe w wyniku ognia,....., powodzi, śniegu,.. a potem, że nie jest to zalanie spowodowane awarią instalacji wodnych i kanalizacyjnych więc odszkodowanie się nie należy, bo tylko za takie zalanie odpowiada. Dziwne tylko, że w ubiegłych latach nie było problemu ( przynajmniej tak twierdzą inni mieszkańcy bloku, niestety ja tu mieszkam drugi rok i pierwszy raz mnie zalało) z wypłatą odszkodowań, a w tym roku problem. Wydaje mi się, że w tym roku jest więcej zgłoszeń i szkody są większe więc ubezpieczyciele kombinują jak tu nie płacić.
  • Opcje
    J_aroszJ_arosz Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Witam,
    mam taki oto problem. Zaparkowałem auto pod budynkiem wspólnoty mieszkaniowej , która 2 tyg. wcześniej się zawiązała. Niestety miałem tego pecha , że z dachu spadła czapa lodowa uszkadzając dach i tylną szybą mojego samochodu. Wezwałem na tą okoliczność straż miejską, gdyż policja nie chciała przyjechać.
    Została sporządzona notatka przez strażnika. Dowiedziałem się również o numer polisy oc wspólnoty mieszkaniowej. Zadzwo9niłem do ubezpieczyciela i złożyłem zgłoszenie szkody. Mam jednak pewną wątpliwość co to ważności tej polisy. Została podpisana 4 dni wcześniej,tj. przed zdarzeniem i nie wiem w związku z tym czy była już aktywna . Do ubezpieczyciela nie mogę się dodzwonić. Inna spraw to to czy mam jakieś pismo oficjalne napisać w tej sprawie do zarżadu , czy może zarządcy nieruchomości. Od kogo właściwie powinienem domagać się odszkodowania?
    Jarek
  • Opcje
    wartawarta Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Generalnie odpowiada wspolnota.Zglos szkode do ubezpieczyciela i rownoczosnie do zarzadcy.
    Dokument o ktorym piszesz to najprawdopodobniej umowa o ubezpieczenie.Jezeli to polisa to powinno pisac od kiedy obowiauzje.A czy to jest 4 dni (od daty wejscia w zycie) czy 4 tygodnie nie gra roli.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Ale czy liczy się również czy w ciągu tych 4 dni dotarła płatność za tą polisę?
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jedyną stroną do rozmowy jest tylko Twój ubezpieczyciel.
    To on walczy ze wspólnotą i jej ubezpieczycielem.

Tak. Płatność ma znaczenie.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Ja nie mam AC. Także liczę tylko na OC wspólnoty.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano lutego 2010
    Wtedy dla Ciebie stroną jest wspólnota.
    Zadzwo9niłem do ubezpieczyciela i złożyłem zgłoszenie szkody. Mam jednak pewną wątpliwość co to ważności tej polisy

Zadzwoniłeś do ubezpieczyciela wspólnoty?
  • Opcje
    wartawarta Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ja bym od razu zglaszal szkode-na pismie i wyslal do ubezpieczyciela.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Dzięki za pomoc.
  • Opcje
    wartawarta Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Powodzenia.Nie zrazaj sie pierwszym "nie wyplacimy".No i masz jeszcze cala wspolnote jako dluznika.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Pomocne orzecznictwo:
    uchwała Sądu Najwyższego z dnia 28 lutego 2006 r., III CZP 5/06:

"Członek wspólnoty mieszkaniowej jest osobą trzecią w rozumieniu art. 822 k.c. w sytuacji, w której za poniesioną przez niego szkodę odpowiada wspólnota z tytułu nienależytego wykonania zarządu nad nieruchomością wspólną."

Treść orzeczenia na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
    http://www.zarzadca.pl/content/view/36/94/
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Niestety minęło już 2 miesiące, a ja nadal nie dostałem od UNIQ -i odpowiedzi.! Dzwonię i piszę, jednak na żadne pismo nie mam zwrotki. Jedynie telefonicznie niejaka pani magda, odpowiada, że będzi9e decyzja za 2 tyg. i tak w kółko. Można ich jakoś zmusić do szybszej reakcji? 2 MIESIĄCE WYNAJMUJĘ GARAŻ NA NIESPRAWNE AUTO ORAZ KORZYSTAM Z AUTA KOLEGI. Czy nie ma na nich siły?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Acha wycenę mi zrobili, jednak kwotę podali tylko telefonicznie, nie mam od nich żadnego papieru.
  • Opcje
    wartawarta Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Noi jak tam z Twoja sprawa?Wyplacili?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.