Pełnomocnictwo procesowe udzielane przez Zarząd

jafjaf Użytkownik
O pełnomocnictwie pisaliśmy wiele razy lecz tylko w stosunku gdy pozwanym był właściciel a jak wygląda sprawa z punktu widzenia prawa gdy Wspólnota mieszkaniowa jest pozwana przez właściciela ?.
Jestem członkiem dużej wspólnoty mieszkaniowej, którą reprezentuje Zarząd wybrany z pośród właścicieli. Pozwałem wspólnotę mieszkaniową do Sądu. Czy Zarząd w takim przypadku powinien mieć uchwałę właścicieli do dania pełnomocnictwa procesowego ?, bo jest to kuriozalne, że z moich pieniędzy ( fundusz bieżący )jest opłacany adwokat , który występuje przeciwko mnie.

Komentarze

• Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Rozumiem, że zarząd udzielił pełnomocnictwa procesowego adwokatowi albo radcy prawnemu? Jeżeli tak, to wszystko jest w porządku. Wspólnota może być reprezentowana przez swój zarząd (organ wspólnoty). Zarząd może reprezentować wspólnotę lub udzielić pełnomocnictwa procesowego. Podstawa prawna: art. art. 86 i 87 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego. Reprezentowanie wspólnoty jako pozwanej przed sądem jest czynnością zwykłego zarządu i zarząd w tej sprawie działa samodzielnie, nie potrzebuje uchwały właścicieli.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    jest to kuriozalne, że z moich pieniędzy ( fundusz bieżący )jest opłacany adwokat , który występuje przeciwko mnie.
    Sam uruchomiłeś tę lawinę i teraz się dziwisz? Pozwałeś wspólnotę, czyli ogół właścicieli lokali. Po części również siebie. Niezależnie od tego, kto wygra, koszty sądowe Ty również poniesiesz: jeśli przegrasz - zapłacisz pełne koszty (zwrócisz też koszty poniesione przez wspólnotę); jeśli wygrasz, koszty poniesie wspólnota, czyli również Ty, w części równej Twojemu udziałowi.
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    jaf - nie widzę w tym nic kuriozalnego.Jeżeli Zarząd otrzymywałby wynagrodzenie byłaby taka sama sytuacja, za twoje (m.in.) pieniądze występowałby przeciwko Tobie. Prawdę mówiąc występując przeciwko Wspólnocie występujesz de facto przeciwko sobie. Ale masz do tego prawo.:bigsmile:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.