Utrzymywanie temperatury w mieszkaniach

GossiaczekGossiaczek Użytkownik
Witam wszystkich.
Mam problem i mam nadzieję że ktoś z Was będzie w stanie mi pomóc. Mianowicie chodzi o to, czy jest jakiś obowiązek utrzymywania określonej temperatury w mieszkaniach?
Cała sprawa kształtuje się tak: mieszkam w kamienicy, w której jest 6 mieszkań. 3 są wykupione, w tym nasze a 3 nie, z czego 2 stoją puste już od jakiś 6-u miesięcy. Nie byłoby problemu ale niestety tej zimy nie jesteśmy w stanie ogrzać dobrze mieszkania, gdyż z mieszkanie obok (te wykupione) i 2 na dole są niezamieszkane. Właściciele tego wykupionego mieszkania przychodzą przepalać, ale pozostałe dwa, które są własnością Administracji Budynków Komunalnych są nieogrzewane . Temperatura w nich nie przekracza zera. Ja, paląc codziennie mam w domu maksymalnie 18 stopni a w kuchni i w łazience ok. 10. Jak były te mrozy poniżej 20 stopni to miałam jeszcze mniej. Jest to bardzo uciążliwe i kosztowne dla mnie. W związku z tym mam takie pytanie czy mam jakieś prawa domagać się od komunalki dogrzewania tych mieszkań stojących pustych. Jeśli tak na co mogę się powołać. Czy istnieje przepis mówiący o zachowaniu jakiejś określonej temperatury w mieszkaniu?
Pisałam już do nich pisma, chodziłam ale oni mówią, że nie mogą nic zrobić, bo nie ma takiego prawa, które określałoby, że oni mają obowiązek dogrzewania mieszkań czy czegokolwiek.
Proszę Was. Doradźcie mi coś. Gosia

Komentarze

• Opcje
    edytowano listopada -1
    Jeszcze jedna rzecz, bo pisałam w tej sprawie do burmistrza ale on nakazał wyjaśnienie sprawy ABK, a oni mi odpisali, że nic nie mogą zrobić z tymi mieszkaniami, gdyż mają pozawierane umowy z najemcami lokali (jeden wyjechał do Niemiec, drugi ma wyrok i czeka na miejsce w więzieniu, ale nie mieszka tutaj) i dopiero po roku ich nieobecności mogą wypowiedzieć im umowy najmu i powiedzieli mi jeszcze wcześniej, że nie zatrudnią palacza do ogrzewania tych mieszkań.
    Ponadto tej zimy byłam 6 dni bez kanalizacji, gdyż zamarzła i codziennie zamarzała woda, ale na szczęście mężowi udawało się ją odmrażać.
    Mamy tez małe dziecko, które kąpiemy w pokoju, bo temperatura w łazience na to nie pozwala.
    Poza tym w tych mieszkaniach są piece a my zrobiliśmy sobie centralne ogrzewanie. To tak dla jasności sprawy.
    Czytałam też ten art.134 rozporządzenia ministra infrastruktury. Dla mnie jest to jasne, ale powołując się na ten art. - o ile mogę?? - to czego mogę się domagać od nich? Dogrzewania tych mieszkań?
    Naprawdę jestem zdesperowana. Czekam na jakąś pomoc z waszej strony.
  • Opcje
    TomTomTomTom Użytkownik
    edytowano listopada -1
    pozostałe dwa, które są własnością Administracji Budynków Komunalnych są nieogrzewane . Temperatura w nich nie przekracza zera.
    tej zimy byłam 6 dni bez kanalizacji, gdyż zamarzła i codziennie zamarzała woda, ale na szczęście mężowi udawało się ją odmrażać.
    zwróć się do Radcy prawnego, niech podpisze pismo w Twoim imieniu, wydasz 200zł a potraktują sprawę poważniej.

art .5 pkt 2 Prawo Budowlane. Obiekt budowlany należy użytkować w sposób zgodny z jego przeznaczeniem i wymaganiami ochrony środowiska oraz utrzymywać w należytym stanie technicznym i estetycznym, nie dopuszczając do nadmiernego pogorszenia jego właściwości użytkowych i sprawności technicznej, w szczególności w zakresie związanym z wymaganiami, o których mowa w ust. 1 pkt 1–7

1.1 f) oszczędności energii i odpowiedniej izolacyjności cieplnej przegród;

lub zgłoś problem do Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego http://www.pinb.pl/
    Art. 66 prawa budowlanego
    1. W przypadku stwierdzenia, że obiekt budowlany:
    1) może zagrażać życiu lub zdrowiu ludzi, bezpieczeństwu mienia bądź środowiska albo
    2) jest użytkowany w sposób zagrażający życiu lub zdrowiu ludzi, bezpieczeństwu mienia lub środowisku, albo
    3) jest w nieodpowiednim stanie technicznym
    właściwy organ nakazuje, w drodze decyzji, usunięcie stwierdzonych nieprawidłowości, określając termin wykonania tego obowiązku.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Dziękuję bardzo za szybko odpowiedź. Pozdrawiam :))
  • Opcje
    czajnik5czajnik5 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Twojej sprawy dotyczącej temperatur nie rozwiążesz w oparciu o przepisy techniczno-budowlane. Nie należy szukać ani w ustawie Prawo budowlane, ani w rozporządzeniach w sprawie warunków technicznych dla budynków.

To, co możesz zrobić, to zapewnić sobie dodatkowe źródło ciepła, np. w postaci grzejników elektrycznych, aby móc uzyskać w swoim lokalu projektowane temperatury. W takiej sytuacji roszczeń finansowych z tytułu poniesienia dodatkowych nakładów na ogrzewanie należy dochodzić od właścicieli lokali sąsiednich w postępowaniu cywilnym.

Pozdrawiam.
  • Opcje
    TomTomTomTom Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czy "temperatury projektowane" zakładają, że temperatura w sąsiednich mieszkaniach może wynosić zero a woda w kanalizacji (domyślam się przechodząca przez to mieszkanie) czasami zamarzać?

nic nie mogą zrobić z tymi mieszkaniami, gdyż mają pozawierane umowy z najemcami lokali
    ustawa o ochronie praw lokatorów
    Art. 6a.1 Do obowiązków wynajmującego należy w szczególności:
    1) utrzymanie w należytym stanie, porządku i czystości pomieszczeń i urządzeń budynku, służących do wspólnego użytku mieszkańców, oraz jego otoczenia
  • Opcje
    czajnik5czajnik5 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czy "temperatury projektowane" zakładają...
    Cześć.

Temperatury projektowane niczego nie zakładają.

Pozdrawiam.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Czyli nic nie wskuram poza sprawą sądową?
  • Opcje
    TomTomTomTom Użytkownik
    edytowano listopada -1
    zgłoś problem do Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego http://www.pinb.pl/
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.