Czy wysylanie formularzy do glosow. n. uchwa. lacznie z zawiad. o porzad.zebr. jest prawidlowe?
warta
Użytkownik
Uwazam,ze nie poniewaz w ten sposob rozpoczyna sie praktycznie glosowanie przed rozpoczeciem zebrania.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
W mojej wspólnocie wszystkie uchwały podejmujemy przez składanie podpisu w karcie do głosowania. W razie braku większości głosów, łatwo kontynuować zbieranie głosów po zebraniu w trybie indywidualnym.
Wtedy, gdy zwoływane jest zebranie, początek głosowania zawsze ma miejsce na zebraniu.
Następnie może być kontynuowane w trybie indywidualnym - wtedy mamy do czynienia z trybem mieszanym (dwa sposoby) lub zakończone na zebraniu.
Głosowanie można przeprowadzić tylko i wyłącznie w trybie indywidualnym, ale wtedy nie jest zwoływane zebranie.
No i jak chcesz sprawdzic ktore formularze doszly przed a ktore po zebraniu i kiedy zostaly wypelnione?
Po co mam sprawdzać? To zarząd/administrator powinien zadbać o to, aby ich na zebraniu w ogóle nie było.
W tym temacie powinna być przejrzystość, bo wyjdzie na to, iż właściwie, po co biegać na zebranie?
Wystarczy wysłać formularz i...... Owszem, zebranie odbędzie się, ale z formularzami!
Praktyka doręczania kart przed zebraniem nie jest jednak prawidłowa, ponieważ może być myląca dla właścicieli, którzy w konsekwencji oddają głosy przed zebraniem i może prowadzić do uchylenia uchwał podjętych w sprawach, które winny być przedmiotem takiego zebrania ( w szczególności mam na uwadze zebranie "roczne").
Na kartach do głosowania zwykle oprócz podpisu umieszcza się datę oddania głosu, w ten sposób można udowodnić (choć nie zawsze), że głosy oddano przed zebraniem.
Proponuję zwrócić się do zarządu z wnioskiem, aby zaniechał doręczania kart przed zebraniem.
https://forum.zarzadca.pl/discussion/1160/co-o-tym-myslicie/#Item_4