Czy art.45a ust.9 prawa energ. upowaznia Zarzadce do ustalenia regulaminu rozliczania ciepla?

wartawarta Użytkownik
Nie jestem tego pewien dlatego pytam.Wydaje mi sie ze tak ,chociaz w art.45a prawa energetycznego mowi sie o "wyborze metody rozliczania kosztow..ciepla"

Komentarze

• Opcje
    ZNmZNm Użytkownik
    edytowano listopada -1
    to ustawowy obowiązek, o którym informuje
    14 dni od dnia jego wprowadzenia do stosowania.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Dokonanie wyboru metody rozliczania kosztów to czynność przekraczająca zakres zwykłego zarządu, wymaga zgody właścicieli lokali.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    wartawarta Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A na jakiej podstawie tak twierdzisz?Z jakiego przepisu to wynika? Dla mnie to nie jest takie jednoznaczne!! art.45a pr.energ. mowi wyraznie,ze to wlasciciel lub zarzadca dokonuje wyboru metody rozliczania calkowitych kosztow zakupu ciepla
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano lutego 2010
    Właścicielem nieruchomości wspólnej jest ogół właścicieli lokali. To oni podejmują uchwały w sprawach przekraczających zarząd zwykły.
    Zgadzam się z Zarządcą, że przyjęcie regulaminu rozliczeń przekracza zarząd zwykły, ponieważ skutkuje obciążeniem właścicieli lokali częścią kosztów ogrzewania tak ich lokali, jak i nieruchomości wspólnej. Różne metody dają różne obciążenia.

Wystarczającym powodem, by uznać sprawę regulaminu za przekraczającą ZW jest fakt, że żadna z metod nie jest narzucona przez prawo.
    Wykonanie obowiązków ustawowych mieści się w zarządzie zwykłym (np. okresowe przeglądy nieruchomości, odśnieżanie chodników przyległych do NW itp.).
    Z regulaminem jest inaczej - wspólnota ma wybór. Tego wyboru należy dokonać w formie uchwały.
  • Opcje
    wartawarta Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Twoja argumentacja mnie przekonuje.W naszej wspolnocie nie ma dotychczas zadnego regulaminu rozliczania zuzycia ciepla,poniewaz "od wiekow"jeszcze za czasow sp-ni rozlicza sie wg m²(nie mozna odnalezc zadnej decyzji sp-ni wtej sprawie).Musimy zatem sami uchwala taki regulamin uchwalic.Wiele osob jest z tego systemu(m²) niezadowolonych i wniskowalo aby wlasnie Zarzadca na podst. §45a pr.energ. to opracowal.Nalezy to jednak zatwierdzic uchwala.
  • Opcje
    mariannamarianna Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A jak uchwala się regulaminy rozliczeń mediów we wspólnocie?
    Tzn. chodzi mi o terminy wejścia w życie (woda, ciepło).
    Jakie przepisy to regulują?
  • Opcje
    weles1478weles1478 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] marianna:[/cite]A jak uchwala się regulaminy rozliczeń mediów we wspólnocie?
    Tzn. chodzi mi o terminy wejścia w życie (woda, ciepło).
    Uważam, że Regulamin rozliczania mediów powinien obowiązywać od 1 stycznia , czyli w nowym okresie obrachunkowym.
    [cite] marianna:[/cite]Jakie przepisy to regulują?
    Żadne, wybór należy do właścicieli lokali.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.