Jednorazowa wpłata na Fundusz Remontowy
rajaz
Użytkownik
Witam,
mam pytanie dotyczące podjęcia uchwały w sprawie jednorazowej wpłaty na FR. W roku 2009 rzeczywiste koszty utrzymania nieruchomości wspólnej okazały się niższe jak te określone w planie finansowym roku 2009. Właściciele lokali otrzymali stosowne rozliczenie, w którym wykazane zostały nadwyżki. każdy z właścicieli może sobie nadwyżkę potrącić z wpłat dokonywanych w roku 2010. W związku z tym mam pytanie czy właściciele mogą na corocznym zebraniu podjąć uchwałę o dodatkowej, jednorazowej wpłacie na FR w wysokości wynikającej z różnicy między kosztami planowanymi i rzeczywistymi roku 2009? Oczywiście taka uchwała zostanie odpowiednio uzasadniona zwiększonymi potrzebami remontowymi roku 2010.
będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
mam pytanie dotyczące podjęcia uchwały w sprawie jednorazowej wpłaty na FR. W roku 2009 rzeczywiste koszty utrzymania nieruchomości wspólnej okazały się niższe jak te określone w planie finansowym roku 2009. Właściciele lokali otrzymali stosowne rozliczenie, w którym wykazane zostały nadwyżki. każdy z właścicieli może sobie nadwyżkę potrącić z wpłat dokonywanych w roku 2010. W związku z tym mam pytanie czy właściciele mogą na corocznym zebraniu podjąć uchwałę o dodatkowej, jednorazowej wpłacie na FR w wysokości wynikającej z różnicy między kosztami planowanymi i rzeczywistymi roku 2009? Oczywiście taka uchwała zostanie odpowiednio uzasadniona zwiększonymi potrzebami remontowymi roku 2010.
będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Wystarczy podjąć uchwałę o przeznaczeniu nadpłat na kosztach zarządu nieruchomością wspólną na pokrycie kosztów GZM (gospodarki zasobami mieszkaniowymi) w roku 2010 lub na fundusz remontowy.
Sposób jej wyliczenia nie ma przy tym znaczenia, o ile sama wysokość uzasadniona jest potrzebami remontowymi i poszczególni właściciele zostaną obciążeni proporcjonalnie do wielkości udziałów.
Zatem moim zdaniem ustalenie, że dopłata do funduszu będzie stanowiła równowartość nadwyżki stanowiącej wynik finansowy w danym roku obrachunkowym jest prawidłowe. Oczywiście nie zwalnia to wspólnoty z obowiązku rozliczenia każdego właściciela.