Koniec z wodą "niezbilansowaną" i róznicami wskazań wodomierzy?

ownerowner Użytkownik
Interpelacja poselska: http://orka2.sejm.gov.pl/IZ6.nsf/main/52F819FC
Odpowiedź Podsekretarza stanu Piotra Stycznia: http://orka2.sejm.gov.pl/IZ6.nsf/main/2DD2D781

Najistotniejsza część odpowiedzi wiceministra:
rozważana jest możliwość wprowadzenia rozliczeń za usługi wodno-kanalizacyjne wyłącznie na podstawie wskazań wodomierzy lokalowych, rejestrujących zbiorcze zużycie wody przez odbiorcę, zainstalowanych poza lokalem
Czyżby szykowała się rewolucja?
Jej zasięg będzie co prawda ograniczony, bo w większości starych budynków przebudowa instalacji wodociągowej (wyniesienie wodomierzy indywidualnych poza lokale) będzie niemożliwe lub nieopłacalne. Ale w nowych budynkach wodomierz są montowane poza lokalami od początku, więc na osiedlach deweloperskich w zakresie rozliczeń wody nastąpi przełom.

O ile nie skończy się na zapowiedziach - od wygłoszenia odpowiedzi na interpelację minęło póki co 8 miesięcy...

Komentarze

• Opcje
    juliajulia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Mam pytanie,kto jest właścicielem indywidualnych wodomierzy, właściciel lokalu czy wspólnota?.Jezeli uważam ,że wodomierz wskazuje za wysokie zuzcie do kogo mam to zgłosić i kto poniesie koszty wymiany wodomierzy ja czy wspólnota
    Będę wdzięczna za odpowiedz
    Pozdrawiam
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    owner
    Jak dla mnie jest to element obiecanek tej partii.

julia
    Jak dla mnie zawsze właściciel..
  • Opcje
    jafjaf Użytkownik
    edytowano listopada -1
    to zależy kto je montował, u nas zakładała wspólnota i to ona posiada kartę gwarancyjną i dowód zakupu, jeżeli właściciel sam kupił i założył to jest rzecz oczywista
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    o zależy kto je montował
    Raczej: kto kupował i za czyje pieniądze.
    Jeżeli kupiliście za pieniądze wspólne, to właściciele zapłacili według udziałów, czyli za identyczne wodomierze zapłacili różne kwoty, w zależności od powierzchni mieszkania. W dodatku wodomierz służy wyłącznie właścicielowi lokalu, zatem powinien to być jego koszt. Wówczas wszyscy zapłaciliby po równo.
  • Opcje
    beatawbeataw Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Mam pytanie, może ktoś podpowie mi jak rozwiązać taki problem: w pierwszym półroczu 2009 miałam większe o 3m3 zużycie wody niż podałam w deklaracji a zatem miałam dopłatę za zużycie wody, ale oprócz swoich metrów płaciłam również za sąsiadów, ponieważ nie wszyscy mieli dobrze podlaczone liczniki w mieszkaniach. W drugim półroczu zaoszczędzilam 7 m3 wody a i tak muszę dopłacać, bo w drugim półroczu różnica między wodomierzem głównym a wodomierzami w lokalach wynioała 46 m3 a sposób rozliczenia jest od osoby. W bloku mieszka 45 osób. Dlaczego znów muszę dopłacać, skoro miałam oszczędność, moja rodzina liczy 5 osób i według mnie z mojej wpłaconej zaliczki powinno jeszcze coś zostać, niewiele, ale zostać? Pozdrawiam.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    1)
    W drugim półroczu zaoszczędzilam 7 m3 wody
    Zaoszczędziłam w stosunku do czego?
    2) Czy zaliczki w II półroczu uwzględniały zmianę cen wody?
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dlaczego znów muszę dopłacać
    A kto ma pokryć koszt tej różnicy (46 m3)?
  • Opcje
    juliajulia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wodomierze montował developer.Osiedle jest nowe .Jeżeli wodomierz jest własnością właściciela to proszę jeśli to możliwe podać mi przepis który mówi o tym ,że to ja mam poniesć koszt jego wymiany.Będę wdzięczna
    Dzięki
  • Opcje
    beatawbeataw Użytkownik
    edytowano listopada -1
    W drugim półroczu zaoszczędziłam w stosunku do wpłaconej zaliczki, czyli mam nadpłatę w rozliczeniu wodomierza w moim domu, rozumiem też, że róznicę między licznikiem głównym a licznikami w lokalach pokrywa wspólnota, ale wedlug mnie, gdy róznicę 46 m3 rozliczy się na wszystkich mieszkańców i pomnoży przez ilość osób w rodzinie, to będę miała z głównego licznika ok. 5 m3 a nie jak obecnie w rozliczeniu 15 m3.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Spróbuj zamieścić skan rozliczenia (zamazując to i owo).
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano lutego 2010
    julia
    O tym kto za niego płaci decyduje wspólnota. Jeśli uchwalicie że wodomierze zakupi wspólnota to tak będzie, jesli nie to musisz Ty. Dlaczego? A choćby z zapisu w regulaminie rozliczania wody, który mówi, że przez sprawny wodomierz rozmumiemy taki, któremu [...] nie wygasła legalizacja... A jak nie masz sprawnego wodomierza, to płacisz ryczałt. Czyli jesteś finansowo zainteresowana posiadaniem sprawnego wodomierza.

PS. Jak nawet zapłaci wspólnota, to jak myslisz: z czyich pieniędzy? :bigsmile:
  • Opcje
    HaneczkaHaneczka Użytkownik
    edytowano lutego 2010
    [cite] beataw:[/cite]W drugim półroczu zaoszczędziłam w stosunku do wpłaconej zaliczki, czyli mam nadpłatę w rozliczeniu wodomierza w moim domu.
    Nic nie zaoszczędziłaś, to tylko Twoja zaliczka na wodę zostala ustalona na podstawie zużycia wody w roku poprzednim.
    Teraz zużyłaś jej mniej, stąd pozorna oszczędność względem zaliczki.
    W ogólnym rozrachunku, po prostu Twoje koszty lokalowe są mniejsze w stosunku do poprzedniego okresu rozliczeniowego, ale jest to jednak oszczędność.
    [cite] beataw:[/cite] rozumiem też, że róznicę między licznikiem głównym a licznikami w lokalach pokrywa wspólnota,
    Czyli wszyscy właściciele, w tym również Ty.
    [cite] beataw:[/cite] ale wedlug mnie, gdy róznicę 46 m3 rozliczy się na wszystkich mieszkańców i pomnoży przez ilość osób w rodzinie, to będę miała z głównego licznika ok. 5 m3 a nie jak obecnie w rozliczeniu 15 m3.
    Dlaczego masz 15 m3 w rozliczeniu różnic?
    46 m3 powinno być rozliczone udziałem. Sposób rozliczenia od ilości osób w mieszkaniu jest nieprawidłowy.
  • Opcje
    beatawbeataw Użytkownik
    edytowano lutego 2010
    Chowam to moje rozliczenie, bo nie ma czym się chwalić. Czy oszczędzam wode, czy zużywam więcej i tak mam dopłaty.
    Komentarz edytowany beataw
  • Opcje
    HaneczkaHaneczka Użytkownik
    edytowano lutego 2010
    Z licznika głównego w rozliczeniu masz przypisaną wielkość 29,679 m3.
    Nie ma tutaj żadnych 46 m3 wykazanych dla całej nieruchomości, jako różnice odczytu!
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    W prawidłowym rozliczeniu powinno być zużycie na głównym liczniku oraz suma zużyć indywidualnych i różnica do pokrycia. Bez tych danych to nie wiemy jaki był niedobór. Wychodzi, że 136 m3.
  • Opcje
    beatawbeataw Użytkownik
    edytowano listopada -1
    tak nam się też wydawało, ale nasz zarządca nie chce z nami na ten temat rozmawiać, uważa, że wyliczenia są poprawne, a my mamy to zapłacić. O tym,że róznica między licznikiem głównym a podllicznikami wynosi 46m3 wiemy od zarządcy.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zażądaj informacji na piśmie.
  • Opcje
    beatawbeataw Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dzięki, tak chyba zrobię, bo za nic nie rozumiem, w jaki sposób rozliczna jest w naszej wspólnocie różnica wskazań między licznikami.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.