rozliczenia roczne

kapankapan Użytkownik
Czy można zmieniać obowiązujące opłaty wstecznie, czyli np. w lutym podwyżkę obowiązującą od 1 kwietnia? Czy jest termin na rozliczenie liczników odczyt na początku stycznia, a do tej pory rozliczenia brak. Jak nalicza się odsetki?

Komentarze

• Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czy można zmieniać obowiązujące opłaty wstecznie, czyli np. w lutym podwyżkę obowiązującą od 1 kwietnia?
    Czy mówisz o lutym tego roku, a kwietniu ubiegłego roku? Napisz coś więcej na ten temat.
    Czy jest termin na rozliczenie liczników odczyt na początku stycznia, a do tej pory rozliczenia brak.
    O jakich licznikach mówisz?
    Jak nalicza się odsetki?
    Nalicza się od kwoty zapłaconej z opóźnieniem.
    Ww. kwota pomnozona przez ilość dni opóźnienia pomnożona przez stopę oprocentowania (od 15.12.2008 r. do dzić wynosi 13 %) i podzielona przez 365
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Stopa może być inna jeśli wspólnota podjęła uchwałę o wyższych odsetkach niż ustawowe.
  • Opcje
    Wojtek WWojtek W Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Decyzja o zmianie opłat jest dostarczana z opóźnieniem około 1,5 miesiąca - pod koniec maja decyzja o opłatach od kwietnia, czy na początku października o opłatach obowiązujących od początku sierpnia.
    Rozliczenia przychodzą na nazwiska inne niż właściciela mieszkania.
    Liczniki - Ciepła i zimna woda, prąd. Były spisywane na początku stycznia, rozliczeń brak.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    I czy nie jest tak że Wspólnota ma obowiązek naliczać odsetki przy zadłużeniu trwającym powyżej trzech miesięcy?
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    czy nie jest tak że Wspólnota ma obowiązek naliczać odsetki przy zadłużeniu trwającym powyżej trzech miesięcy?
    Nie. Termin płatności przypada na 10-ego każdego miesiąca, jeśli wspólnota w uchwale nie ustaliła inaczej, to odsetki się liczy od 11-ego.
    Decyzja o zmianie opłat jest dostarczana z opóźnieniem około 1,5 miesiąca - pod koniec maja decyzja o opłatach od kwietnia, czy na początku października o opłatach obowiązujących od początku sierpnia.
    Kto podejmuje decyzję o zmianie opłat?
    W ogóle mam wrażenie, że administruje Wami podmiot gminny, bo wszystko wskazuje na to że to on rządzi a nie Wasz zarząd.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Teoretycznie zarząd jest złożony z mieszkańców i administruje nami najęta przez niego firma. W praktyce wyglądało to tak że wszystko było załatwiane nad naszymi głowami. To są byłe budynki przyzakładowe ze specyficzną atmosferą
    Wracając do meritum
    Mam termin płatności do końca miesiąca i nie płacę - czy administrator może czy musi naliczać mi odsetki?
    Zadłużenie we Wspólnocie to na koniec roku 110 tys więc z odsetek wychodzi 14 tys. Sporo.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano lutego 2010
    [cite] Wojtek W:[/cite]Mam termin płatności do końca miesiąca
    Nie. Termin płatności jest określony w ustawie o własności lokali (art. 15.1).
    Wspólnota nie może zmienić tego terminu. Może jedynie pobierać odsetki od późniejszej daty (np. od 1. dnia następnego miesiąca).
    [cite] Wojtek W:[/cite]czy administrator może czy musi naliczać mi odsetki?
    Może, nie musi. Chyba, że obowiązek taki został ujęty w umowie z administratorem.
    Naliczanie odsetek leży w dobrze pojętym interesie wspólnoty. Wyobraź sobie, że kwotę należnych wspólnocie wpłat deponuje ona na lokacie bankowej na 5% w stosunku rocznym.
    Z powodu braku tych pieniędzy na koncie wspólnoty, co roku ponosi ona realną stratę w wysokości ponad 4.000 złotych (odsetki z lokaty minus podatek dochodowy).

Dlaczego nie prowadzicie windykacji?
    Masz świadomość, że roszczenie wspólnoty o zaległe zaliczki przedawnia się po 3 latach?
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano lutego 2010
    Zadłużenie we Wspólnocie to na koniec roku 110 tys więc z odsetek wychodzi 14 tys. Sporo.
    Źle myślisz. Odsetki nalicza się dopiero wtedy, gdy dłużnik zapłaci zobowiązanie podstawowe.
    Wielkość odsetek zależy od wielkości dokonanych spłat zadłużenia przeterminowanego oraz od czasu opóźnienia spłaty.
    Odsetki nalicza się po każdej spłacie.
    Przykład teoretyczny.
    Tylko jeden dłużnik. Zadłużenie powstało w 2008 r. i w 2009 r. się nie zmieniło, i wynosi 110.000 zł.
    Odsetek w 2009 r. się nie naliczy, bo dłużnik nic nie zapłacił.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Odsetki nalicza się dopiero wtedy, gdy dłużnik zapłaci zobowiązanie podstawowe.
    Wierzyciel ma roszczenie o odsetki w dniu wymagalności długu. W przypadku wspólnoty: 11 dnia miesiąca.
    Wysyłając wezwanie do zapłaty masz prawo naliczyć odsetki.
    Występując z pozwem o nakaz zapłaty, również masz prawo żądać zapłaty nie tylko należności głównej, ale i odsetek. Co więcej - możesz wówczas żądać zapłaty odsetek od odsetek.
    Kodeks cywilny:
    Art. 481. § 1. Jeżeli dłużnik opóźnia się ze spełnieniem świadczenia pieniężnego, wierzyciel może żądać odsetek za czas opóźnienia, chociażby nie poniósł żadnej szkody i chociażby opóźnienie było następstwem okoliczności, za które dłużnik odpowiedzialności nie ponosi.
    § 2. Jeżeli stopa odsetek za opóźnienie nie była z góry oznaczona, należą się odsetki ustawowe. Jednakże gdy wierzytelność jest oprocentowana według stopy wyższej niż stopa ustawowa, wierzyciel może żądać odsetek za opóźnienie według tej wyższej stopy.
    § 3. W razie zwłoki dłużnika wierzyciel może nadto żądać naprawienia szkody na zasadach ogólnych.

Art. 482. § 1. Od zaległych odsetek można żądać odsetek za opóźnienie dopiero od chwili wytoczenia o nie powództwa, chyba że po powstaniu zaległości strony zgodziły się na doliczenie zaległych odsetek do dłużnej sumy.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wierzyciel ma roszczenie o odsetki w dniu wymagalności długu. W przypadku wspólnoty: 11 dnia miesiąca.
    Masz rację. Ale nie stosuje się tego w praktyce.
    Ja jednak pokazuję stronę praktyczną zagadnienia.
    Wysyłając wezwanie do zapłaty masz prawo naliczyć odsetki.
    Jednak musisz okreslić, że zostały wyliczone na konkretny dzień i jeśli zapłaci później ulegną one zmianie.
    Ma to tylko znaczenie poglądowe, aby dłużnik wiedział ile już narosło mu odsetek.
    Osobiście dokonując płatności w imieniu wspólnoty nigdy takich odsetek nie płaciłem. Wezwanie do zapłaty nie jest prawidłowym dokumentem do księgowania odsetek.
    Zapłaciłem nalezność główną i czekałem na wyliczenie odsetek na nocie odsetkowej i dopiero tak wyliczone odsetki płaciłem.
    Występując z pozwem o nakaz zapłaty, również masz prawo żądać zapłaty nie tylko należności głównej, ale i odsetek.
    Tu jest wyjątek. Robi się to dla określenia wartości żądanej kwoty od dłuznika.

Normalnie we wspólnotach odsetek się nie nalicza w sposób sztuczny. Owszem czasami są sytuacje, gdy przychodzi dłużnik i mówi, że zapłaci całość zadłużenia i żeby mu od razu wyliczyć kwotę odsetek, to zapłaci za jednym zamachem. Wtedy wyliczam te odsetki i daję mu informację ale zaksięguję dopiero jak zapłaci (przynajmniej należność główną). Jak nie zapłaci wcale, to wyliczenie moje nie jest księgowane - nadal jest tylko informacją.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Tak myślałem. :smile:
    Ty masz na uwadze stronę księgową, a ja prawną. Stąd nieporozumienie.
    Ja nigdzie nie napisałem, że odsetki, które podaje się w wezwaniu, podlegają zaksięgowaniu.
    Natomiast wezwanie do zapłaty jest bardzo przydatne jako dowód, jeśli dojdzie do procesu: świadczy o przedsądowym dochodzeniu roszczeń przez wspólnotę, że nie kieruje do sądu sprawy pochopnie, ze daje dłużnikowi szansę na polubowne załatwienie sprawy, że informuje wyczerpująco o należnościach (w tym: o narosłych dotychczas odsetkach). Dla sądu jest ważne, czy dłużnik był informowany o zaległych zobowiązaniach, czy otrzymał wezwanie do zapłaty itp.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dokładnie. :bigsmile:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Jesteście zawodowcami czy nauczyliście się tego wszystkiego działając we wspólnocie?
    Jeśli to drugie to jest dla mnie jakaś nadzieja i ogromnie dużo pracy przede mną.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] owner:[/cite]
    [cite] Wojtek W:[/cite]Mam termin płatności do końca miesiąca
    Nie. Termin płatności jest określony w ustawie o własności lokali (art. 15.1).
    Wspólnota nie może zmienić tego terminu. Może jedynie pobierać odsetki od późniejszej daty (np. od 1. dnia następnego miesiąca).
    [cite] Wojtek W:[/cite]czy administrator może czy musi naliczać mi odsetki?
    Może, nie musi. Chyba, że obowiązek taki został ujęty w umowie z administratorem.
    Naliczanie odsetek leży w dobrze pojętym interesie wspólnoty. Wyobraź sobie, że kwotę należnych wspólnocie wpłat deponuje ona na lokacie bankowej na 5% w stosunku rocznym.
    Z powodu braku tych pieniędzy na koncie wspólnoty, co roku ponosi ona realną stratę w wysokości ponad 4.000 złotych (odsetki z lokaty minus podatek dochodowy).

Dlaczego nie prowadzicie windykacji?
    Masz świadomość, że roszczenie wspólnoty o zaległe zaliczki przedawnia się po 3 latach?

Windykacja jest delikatnie mówiąc mało skuteczna. Zresztą jest tak że lokatorzy nie identyfikują się ze Wspólnotą, dlatego Zarząd jest jaki jest i dopiero kiedy zaczęliśmy wykonywać jakieś działania w kierunku wymuszenia ich pracy, zaczął działać lepiej.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Wojtek W:[/cite]Windykacja jest delikatnie mówiąc mało skuteczna.
    Sądowe nakazy zapłaty mało skuteczne? W takim razie trzeba skierować do komornika wnioski o egzekucję.
    Dłużnik zapewne posiada:
    1) pobory, dochody z działalności lub emeryturę
    2) konta bankowe
    3) ruchomości (np. samochód, meble)
    4) nieruchomości (np. mieszkanie).

Jest z czego ściągać...
  • Opcje
    marta26421marta26421 Użytkownik
    edytowano lutego 2010
    Wojtku! Na forum mamy kilka osób, które kupiły lokale wraz z częściami wspólnymi budynku. Ich sprzedawcą była gmina, przedsiębiorstwo i developer. Jest też osoba, która kupiła lokal na rynku wtórnym, a zatem nie była jego najemcą .

Od kogo kupiłeś lokal?
    Czy w Twojej WM decyzje zapadają w formie uchwał?
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] marta26421:[/cite]Wojtku! (...) Od kogo kupiłeś lokal?
    [cite] Wojtek W:[/cite]To są byłe budynki przyzakładowe
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Lokal kupiliśmy na rynku wtórnym - jest tu sporo i coraz więcej takich osób. Zresztą jest tak jak pisałaś - część osób kupiła lokale od miasta, część od firmy która była właścicielem części lokali a jest tez trochę osób takich jak my, którzy kupili mieszkania z drugiej ręki ( w naszym przypadku nawet trzeciej). Nie wiem co to zmienia?
    Uchwały były podejmowane w głosowaniu, ale w tej chwili są kłopoty z wglądem w nie. Zresztą wyglądało to tak że mało kto chodził na zebrania a głosowaniem nieobecnych zajmowały się osoby z Zarządu, przychodziły i mówiły - trzeba podpisać tu tu i tu i mało kto dochodził o co konkretnie chodzi.
    Nie wiem czy to nie komisja skrutacyjne powinna być za to odpowiedzialna? Nie wiem jak to wpływa na ważność uchwał?
    Inna sprawa że miejsce jest super dla takiego wieśniaka jak ja i prędzej skisnę niż sobie to miejsce odpuszczę.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Wojtek W:[/cite]Nie wiem czy to nie komisja skrutacyjne powinna być za to odpowiedzialna? Nie wiem jak to wpływa na ważność uchwał?
    Ustawa o własności lokali:
    Art. 23. 1. Uchwały właścicieli lokali są podejmowane bądź na zebraniu, bądź w drodze indywidualnego zbierania głosów przez zarząd; uchwała może być wynikiem głosów oddanych częściowo na zebraniu, częściowo w drodze indywidualnego ich zbierania.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.