Kiedy uchwała Wspólnoty Mieszkaniowej wchodzi w życie?
Małgosia
Użytkownik
W grudniu 2009 r. WM podjęła uchwałe o zmianie części zapisów Regulaminu rozliczania mediów, dot. to rozliczenia wody. W lutym ku mojemu zdumieniu dostałam rozliczenie wody obejmujące lata 2008 i 2009 w.g. tej zmiany w regulaminie (z bardzo dużą dopłatą za wodę, mieszkania opomiarowanego). Kiedy była uchwalana ta zmiana byłam przekonana, że wchodzi ona w życie z dniem uchwalenia t.j. druga połowa grudnia 2009. Teraz okazało się, że od 1 stycznia 2008 r. Nie wiedziałam, że we Wspólnotach Mieszkaniowych prawo może działać dwa lata wstecz. Podkreślam, że WM miała regulamin rozliczania mediów od jakiś czterech lat, więc również w latach 2008 i 2009. Dlatego mam pytanie od kiedy zapisy uchwały WM są prawnie obowiązujące? Czy nie działa zasada: prawo nie możę działąc wstecz.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Ta uchwała jeżeli mówi o tym, że dotyczy to lat ubiegłych, powinna być zaskarżona do sądu, dobrze byłaś pewna, że wchodzi ona z dniem uchwalenia. Wspólnota podejmuje uchwały o treści jaka jej odpowiada, czasami jest to niestety na niekorzyść współwłaścicieli, choć o tym zdają sobie sprawę za późno.
Poinformuj również zarząd o tym, że powinien dokonywać wszelkich rozliczeń WM za okres jednego roku, co jest zgodne z ustawą o własności lokali: