REMONT DACHU - A WM
IBABSB
Użytkownik
nasza wspólnota składa sie z 4 lokali, jest 3 współwłascieli w tym gmina posiada 2 z lokale. zaczęło sie w szystko od zaciekającego dachu. Do niedawna gmina zarzadzała naszym małym domem i nie było WM. Kiedy zwróciłam sie do gminy z prośbą o remont dachu, (ocztwiscie my współwłasciele wzielibysmy kredyt i zapłacili częsc za naprawę), Burmistrz (to był paździrnik 2009 ) powiedział, że może z nami mówic kiedy załozymy wspólnotę. W miedzy czasie pogrywał strasznie, bo zmuszał pozostałych 2 lokatorów do wykupu mieszkań strasząc ich, że jesli nie wykupia to odda mieszkania pod licytację. Lokatorzy do dzisiaj sa zmuszani do wykupu (dlugo trwały wyceny). Załozyłam wM i zaczynam działalnosc od 1 marca. Burmistrz stwierdził, że do remontu dachu nie dołozy pieniedzy z budżetu gminy , bo jako WM mamy wziąś kredyt a wtedy będzie go gmina z nami spłacała. No i pat, bo WM nie dostanie kredytu teraz, musimy poczekac 18 miesiecy aby bank mógł na dac pozyczkę. A i wtedy bedą kłopoty, bo gmina ma swoja uchwałę rady Miasta w której okresliła stawki czynszu na 1,87 zł za m 2 i nie możemy według nich ustalic nowej wyzszej , która pozwoliła by uzbieac cos na koncie remontowym. Na dodatek sasiedzi, którzy jeszcze nie wykupili mieszkań (dwóch) nie sa skorzy do dobrowolnego podwyzszania sobie czynszu.
Pytanie: czy moge zrobic remont dachu z prywatnych pięniedzy czyli wezme kredyt na siebie , mój sąsiad również a gminę zmusic do zapłacenia ich czesci czyli zgodnie z udziałami 50 %. Obecnie jako mała wspólnote obowiazuje nas kodeks cywilny, a wiec podac ich do sadu o działnie na szkode wsplnoty i zmuszenie do zapłaty ich czesci. Czy remont dachu musi isc z pieniedzy wspólnoty, czyli tego co uzbierane na koncie remontowym? Jak to rozwiazac?
Pytanie: czy moge zrobic remont dachu z prywatnych pięniedzy czyli wezme kredyt na siebie , mój sąsiad również a gminę zmusic do zapłacenia ich czesci czyli zgodnie z udziałami 50 %. Obecnie jako mała wspólnote obowiazuje nas kodeks cywilny, a wiec podac ich do sadu o działnie na szkode wsplnoty i zmuszenie do zapłaty ich czesci. Czy remont dachu musi isc z pieniedzy wspólnoty, czyli tego co uzbierane na koncie remontowym? Jak to rozwiazac?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Nieprawda. Wspólnota ustala samemu wysokość zaliczki na koszty utrzymania nieruchomości wspólnej. Gdyby uchwała przeszła, to gmina musiałaby Wam płacić np. 5 zł. I to tylko jej wewnętrznym, prywatnym bym powiedział problemem jest fakt, że pobierane czynsze są niższe. Czy gmina obniży czynsz swoim lokatorom w tej wspólnocie w sytuacji gdybyście ustalili zaliczkę na poziomie 1,50 zł/m2? Na pewno nie.
Inną sprawą jest fakt, że bez gminy uchwała polubownie nie przejdzie.
Tu pytanie:
Gmina ma 2 lokale, ale ile ma procent udziałów? Dokładnie 50%? Czy może ciut więcej lub ciut mniej?